Overleg:Dividendrendement

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 8 jaar geleden door 94.213.246.219 in het onderwerp Tweede zin, en de berekening

er ontbrak nog "x 100%" in de berekening

193.67.126.39 28 aug 2009 12:11 (CEST)IkkeReageren

Berekening en toepassing[brontekst bewerken]

Ik heb twee opmerkingen, één over de berekening en één over de toepassing. Ik ben geen beleggingsdeskundige maar heb wel boekhouden gehad dus als iemand het beter weet, graag!

Berekening Klopt het dat het dividend in principe één maal per jaar wordt uitgekeerd en dat de beurskoers per dag kan veranderen? Dat betekent dat het dividendrendement als kengetal dus elke dag anders kan zijn, ook al blijft het dividend het hele jaar hetzelfde? Het lijkt me handig om dit als nuance, en maatstaf ter beoordeling, toe te voegen. En nog een nuancering: niet alleen aandelen maar ook beleggingsfondsen waarin ook niet-aandelen (zoals obligaties) zijn opgenomen keren dividend uit. Voor die fondsen kun je dus ook een dividendrendement berekenen, want zij hebben een (beurs)koers die variabel is.

Toepassing In de huidige tekst wordt gerefereerd aan de S&P-index en wordt een Amerikaanse bron aangehaald. Gelden de genoemde cijfers grosso modo ook voor Nederlandse aandelen? Het zou interessant zijn om ook Nederlandse cijfers te vermelden, maar (ik ben geen deskundige) waar zijn die te vinden? Hansung (overleg) 12 mei 2014 13:53 (CEST)Reageren

Tweede zin, en de berekening[brontekst bewerken]

De tweede zin loopt nog altijd niet lekker, waarschijnlijk omdat deze eigenlijk te kort is. Een suggestie: "dividendrendement is het opbrengstpercentage dat wordt verkregen op een aandeel door het dividendbedrag te relateren aan de koers van het aandeel" Maar dat is precies wat in die formule gebeurt, en een stuk langer.

Wat betreft de wijze van berekening, terecht heeft een vorige schrijver opgemerkt dat bij een gelijkblijvend dividend en een dagelijks veranderende koers, het rendement steeds verandert. Zelf ben ik meer voorstander van het relateren van het dividend aan de koers die de belegger in het verleden heeft betaald, toen hij aandelen kocht. Dat is dus het persoonlijk rendement van diegene, en is onafhankelijk van de dagkoers.94.213.246.219 28 feb 2016 16:45 (CET)Koos van den beukel (overleg) 28 feb 2016 16:47 (CET)Reageren