Overleg:Doorn (toponiem)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het moet mij even van het hart dat ik het artikel volstrekt onbegrijpelijk vind. Waar gaat het over? Waarom begint het met een externe link? Wat is de bedoeling van deze gigantische brei van afkortingen en zinnen die geen begin en einde kennen? Misschien kan de maker / kunnen de makers op deze overleg-pagina eerst eens kort uitleggen wat de bedoeling van deze tekst is. Zodat we in gezamenlijkheid kunnen kijken naar de beste vorm om dit te presenteren. Ik zie dat er hier al minstens 50 edits zijn gedaan aan iets wat in de loop van de tijd alleen maar onbegrijpelijker is geworden. Dit lijkt me een heilloze weg!

Groet, Dick Bos 9 dec 2004 16:27 (CET)[reageer]

---

ER WAREN PROBLEMEN MET DE DATABASE ... IK KREEG EEERDER GEEN TOEGANG HIERTOE / OPTIE BEWERK WERD NIET GETOOND. IK KRIJG VAN VERSCHEIDENE MODERATOREN TE HOREN DAT IK ME MOET REGISTREREN ... IK LOG AUTOMATISCH IN MET MIJN NAAM ALS IK WIKI OPEN .... (etc) (mogelijk doordat ik twee IDs heb als Peter Bankers (Nederlands & Engels)

TER ZAKE:

Het is goed mogelijk dat je het artikel onbegrijpelijk vindt. (snappen is war anders - en wat doe je daar aan ?)

Het is niet moeilijk wat ik doe - het is wel erg veel. Waarom is het veel ? Omdat er zo vele plaatsen zijn die onder dit toponiem 'ressorteren' (niet alleen in Nederland, maar ook dus om ons heen ... om aan te geven dat ik het niet verzin ! ) (Bij het woord -dam heb je het geluk dat dit van recente datum is en nog vaak ter plaatse aanwijsbaar (als een echte dam dus, waarvan de vorm van het woord, of de uitspraak, in de tijd niet is veranderd) Daar zijn er dus ook heel veel van ... maar daat is dus (nooit) niks over te zeggen (geweest).

Zo simpel is het bij het toponiem DOORN niet

het heeft mogelijk een herleiding tot een pregermaanse stam, zoals het etymologisch woordenboek aangeeft: *turno of *torno, welke buiten ons taalgebied, in Frankrijk, als herkenbare vorm geidentificeerd wordt, maar daar een 'hoogte' betekent - hetgeen niet te rijmen is met onze betekenis van mei- of appeldoorn (ik heb me bij het etymologisch woordenboek geïnformeerd, en daar vertellen ze me ook, hoewel DURNINUM als eerste notatie wordt gegeven, dat het niet vast staat dat DEURNE te herleiden is tot DOORN.- hoewel het een trn / drn woord is) tenzij men deze allemaal op een heuvel plaatst (zoals je bij sommige taalhistorici kan lezen! (o.a. Ton Spamer)- op een hoop gooit a.h.w.

Een dergelijke bevinding, en erger nog, zal je treffen als je bij het Meertens instituut de achternamen in Nederland, die met dit toponiem te maken hebben, gaat vergelijken met 'levende' achternamen op de Google search machine. Wat het Meertens instituut zegt over deze 'levende' namen klopt niet ! (bijvoorbeeld van Doerne, van Doirne - ze lopen nog levend op het internet rond)


Als je je verdiept in het werkelijke toponimische materiaal (alle notaties, van begin tot einde) van een plaatsnaam, zoals die van Deurne (ik heb gesproken met een taalhistoricus die dit werk dus bijna klaar heeft) wordt je bedolven onder een nog grotere hoeveelheid materiaal die niet te structuren is. (de naam DOORN kwam, voor aanduiding van lokale gebieden, dus nog veel vaker voor dan op de kaarten van Blaeu)

Hoe maak ik het werk aanschouwelijk, simpel en aantoonbaar waar ?

Door zelf de kaarten te bestuderen. Als je geïnteresseerd bent in toponiemen moet je daar ook wat voor over hebben. Die mogelijkheid is er nu - (als je dat niet interesseert kan je beter een onderwerp zoeken dat je beter schikt ... ik heb er een hoop gegeven !)

Ik heb dus het materiaal beperkt door de kaarten van BLaeu te bestuderen. Er woonden toen aanzienlijk minder mensen hier - zodat die taak voor mij doenlijk was - bovendien had men destijds (bij de eerste te kaart stelling) hetzelfde probleem als men nu heeft bij het samenstellen van een grote lijst van onbekende namen (de kaarten dienden voor het gehele land begrijpelijk te zijn ... niet per se linguistisch correct - deze eigenaardigheid kan men dus op de link die ik gegeven heb zelf aanschouwen). Daarbij hebben deze kaarten nog het grote voordeel dat het landschap nog niet geheel en al ontgonnen was, zodat er 'objectief' nog iets WAARS te zeggen viel /valt over deze plaatsen, behalve dan hun afkomst (eerste en laatste notatie). (zelf aanwijzen: echt waar en een stukje verkenning, zoals beloofd !)


Een andere verkenning die ik heb ondernomen is de introductie van een gemeenschappelijke noemer: de driesprong. (Gelegen aan een onneembaar geografisch obstakel (of grens*) is dit, qua richtingen, de enige mogelijkheid - zie de vele doorn plaatsen in zuid duitsland - berghellingen):

Telt u wel eens iets?

Wellicht had ik het tetrahedron er buiten moeten laten (de basisvorm van een tent ! - welke hier toch ook eerder te zien moet zijn geweest dan een vierkant huis (kubus o.k.?) ... maar alle stam woorden die de etymologen hanteren in deze materie bestaan uit 3 fonemen ! trn / drn ter (betekenis: doorn draaien). En ook plaatsen die geen kruispunt kennen (doordat ze aan een onneembaar geografisch obstakel grenzen) hebben, bij enkel kronkelige wegen, slechts 1 bocht (afslag bij rechte wegen - zoals in Holland) als nieuwe bestemming (maar hoe dannook dus enkel 3 richtingen ! - zoals berghellingen (tetrahedron dus). (op een T-splitsing heb je dus maar 1 nieuwe richting ! = 1 bocht/afslag .. de talen om ons heen gebruiken hiervoor het woord / begrip: draaien)

  • doornen werden geplant als grens / haag / omheining - er zijn spreekwoorden en gezegden opgetekend dieer aan referreren (er waren nog geen traktoren en verdelgingsmiddelen zodat deze buiten de gecultiveerde gronden talrijk voorkwamen .... echter dit zijn vermoedens en geen feiten !) Als gebruiksvoorwerp werd (wordt !) een Doorn gebruikt als ronde (soms puntige) pen, stok of buis. (pen en gat: reslutaat = draaipunt, of T-stuk) (ook in Duits: Dorn) (De letter 'thorn' werd tot in de middeleeuwen nog geschreven in Engeland en Duitsland .... )

Ik ben benieuwd wat voor adviezen je me kan geven om er nog een goed stuk van te maken

met vriendelijke groet

Peter Bankers

Beste Peter Bankers,
Er waren inderdaad gisteren rond 11:00 uur problemen met het bijwerken van de database, maar voor zover ik weet heeft dat niets te maken met automatisch aanmelden. Uw gebruikersnaam op zowel de Nederlandstalige als de Engelstalige Wikipedia is "Peter bankers"; zonder de aanhalingstekens maar met een kleine 'b' voor "bankers". Inloggen als "Peter Bankers" zal waarschijnlijk falen omdat u destijds een kleine 'b' heeft gebruikt toen u zich voor het eerst aanmeldde. Ikzelf heb een gebruikersnaam op een tiental verschillende talen binnen Wikipedia dus dat u zowel bij de Engelstalige als de Nederlandstalige Wikipedia een gebruikersnaam heeft, lijkt me geen probleem. Als u in de rechterbovenhoek ".. volglijst   mijn bijdrage   afmelden" ziet staan, dan weet u dat u op dat moment bent ingelogd. Bovendien kunt u alleen als u ingelogd bent bij het bewaren van een wijziging kiezen voor "Dit is een kleine wijziging" boven de knop "Pagina opslaan". Ik hoop dat dit u helpt. Groetjes Robotje 10 dec 2004 04:28 (CET)[reageer]

Beste Robotje,

Bedankt voor je bericht - ik sta evenwel automatisch ingelogd als Peter bankers .. er waren gisteren of eergisteren eerder problemen met de database i.v.m. mijn site -
Ik zal mijn stuk versimpeld herschrijven, maar wil de kaart behouden.
Peter Bankers

Waarom is het ontstaan van dit toponiwm met de gebieden waar het vandaan kwam verdwenen want dat was jiust hetgenen wat dit artikel leuk maakt om te lezen en niet dat gedoe met kaarten en verwijzingen naar sites want dat maakt het zo moeilijk te lezen. Bean 19 10 dec 2004 16:46 (CET)[reageer]

Beste Bean,

Kijk even onder de 'tab' geschiedenis. Misschien kan je een hoofdstukje maken voor 'overige informatie', of zoiets.

vriendelijke groet

Peter Bankers

041211

Er staan nu een aantal zaken op de pagina die van her en der bijeengeraapt zijn en die niet waar zijn ... heb jij dat gedaan Bean ?

Petr Bankers

Ik heb wat bij elkaar geraapt uit oudere versies ja, dat klopt maar dat heb ik alleen maar om het duidelijker te maken en niet om onjuiste dingen op te schrijven. Als je weet wat er niet klopt kan je dat beter meteen zeggen en/pf verbeteren. Vriendelijke groet, Bean 19 11 dec 2004 15:37 (CET)[reageer]

over de vragen van de moderatoren[brontekst bewerken]

nu ik wel toegang tot dit wankele medium heb (een database als een kooi op een kameel) uw vragen:

1. terug brengen naar encyclopedische proporties .. ik kan de namen van de kaarten (in het overzicht van noord naar zuid, vervangen door de cijfers die op de website van UCLA (kaarten van Blaeu) worden gegeven. Waardoor het geheel in omvang beperkt wordt, en wellicht overzichterlijker (voor wie van cijfers houdt) 2. wat er onder toponiem staat vermeld past aardig bij wat o.a. het Meerstens instituut zegt over het toponiem Doorn

er zijn verscheidene toponiemen, bijvoorbeeld topografisch bepaald (de plaats op de kaart, met eventuele topografische beschrijving (uniek voor die plaats), en taalkundig (de namen van plaatsen zijn nu eenmaal alleen op schrift te ontleden, omdat ze via dokumenten tot ons gekomen zijn) ... hierbij is dus het basis onderscheid (dat de taalkunde maakt) diep & breed (chronologisch, diachronisch) (Ik heb alle overige onderscheiden en bijzonderheden maar weggelaten .... in de etymologie past men bijvoorbeeld ook statistische analyses toe ...)

Als u helemaal geen bijzonderheden wil, gooit u mijn kaart maar weg, en schrijft u gewoon over wat bijvoorbeeld het Meertens instituut zegt

Sukses met uw ENCYCLOPEDIE !

Ik heb het geddeelte van ons taalgebied weggehaald omdat de grenzen van ons taalgebied niks met Doorn (toponiem) te maken heeft Bean 19 14 dec 2004 16:34 (CET)[reageer]

Over de vorm van de kaart (het overzicht van het toponiem Doorn)

  1. Ik heb deze kaart aanvankelijk als 'afbeelding' gemaakt maar merkte dat bij vergroting / verkleining problemen met de leesbaarheid optreden. De kaart die ik nu heb gemaakt is door iedereen te bewerken, altijd goed te lezen, en beperkt in bytes.
  2. Zoals in het artikel uitgelegd is een topografische definitie gewenst. Doordat de kaarten van Blaeu voor ons taalgebied nu, voor het eerst, op het web bechikbaar zijn kan men daarvan topografische gegevens toevoegen (als men de moeite neemt), zals ik gedaan heb. Hierdoor wijkt mijn Doorn (toponiem) af van de andere toponiemen in Wikipedia (die een mengeling van taalkundige elementen weergeven die algemeen populair voor 'waar' worden aangenomen, maar welke vaak niet pertinent te duiden zijn. Immers er zijn vele variaties (spelling, dialect), alsook hiaten, in de woordvormen die tot ons gekomen zijn - daarbij is het woord Doorn ook nog bijzonder in zijn verschijning: onregelmatig meervoud / unlaut, uniek in het rijtje: Doorn Hoorn Toorn Voorn)
  3. Het toponiem Doorn komt ook in de ons omringende talen voor, en, zoals het etymologisch woordenboek aangeeft, is het er een mogelijke correspondentie met *turno *torno (geduid als 'hoogte') in Frankrijk.
  4. Bij een verzameling van toponiemen die tot het toponiem Doorn worden gerekend is het op zijn plaats om aan te geven waarom, op welke gronden deze toponiemen zich hiervoor classificeren. Taalkundig dienen dan, bijvoorbeeld de eignaardigheden van het woord Doorn te worden beschreven. Ik heb deze beschrijving in voorgaande vormen van mijn artikel geleverd, maar deze zaken werden door de moderatoren tot 'woordenbrei' betiteld.
  5. Ik heb dus in de huidige vorm van het artikel alle 'wazige' gebieden weggelaten zodat u niets vindt over de 'eeuwige'doornstruiken die als heg, omheining en als grens dienden, en zo identificatie van de plaats waar men woonde. Of van de betekenis 'draai' welke men vindt in het gebruiksvoorwerp doorn, dat, voor de komst van de spijker, in houtverbindingen voorkwam. Zelfs de letter 'thorn', die tot in de middeleeuwen in de ons omringende landen geschreven werd (die onze letter T (zoals in T-splitsing) voorstelt.

Er blijven problemen met inloggen ... Ik ben met mijn Wikipedia naam ingelogd en bij plaatsing van 3 tildes verschijnt er: 62.195.26.216

Peter Bankers 041214

Hallo, ik zie dat dit artikel nogal leunt op een kaart die ik echter niet zie in het artikel. Dat betekent dat er twee mogelijkheden zijn om het artikel acceptabel te maken (wat het nu niet is):
  • opnemen van een (auteursrechtenvrije ) kaart
  • herschrijven zodat de tekst begrijpbaar is zonder een kaart.

Voorlopig is dat mijn kritiek - Groet [[Gebruiker:Michiel1972|Michiel]] 16 dec 2004 23:51 (CET)

topografisch / taalkundig[brontekst bewerken]

heb je opgezocht wat topografisch en wat taalkundig betekent ? Het helpt als je weet wat de dingen betekenen VOORdat je ze gaat indelen.

Sukses !

Peter Bankers

Mag dat ons taalgebied eruit? Dit heeft niets met het onderwerp te maken en als je het wilt vertellen kan je het desnoods (en nu moet ik even zoeken wat de juiste is) plaatsen. De juiste pagina die ik bedoelde was toch Nederlands, want daar kan het een leuke aanvulling zijn. Groeten, Bean 19 17 dec 2004 17:04 (CET)[reageer]

Beste Bean,

Ons Taalgebied MOET er wel bij staan omdat ik de kaarten van Blaeu gebruik. De grens van Noord Limburg is pas in 1815 vastgesteld ... de plaats DOERN bij Leuven is nu Tourinnes (in Frans Taalgebied) en de plaats Odoorn (Drenthe) wordt herleid tot öde Horn (Horn is een veelvoorkomende plaatsnaam (toponiem) daar net over de grens in Duitsland.) (Je woont zeker in het westen des lands, waar men de horizon ziet in de wolken !)

Ik ben bezig het artikel te herschrijven zodat het fatsoenlijk kan worden ingepast in de Wikipedia catalogus (dus zowel topografisch als taalkundig toponiem)

groeten Peter

Bean,

Wellicht hep je toggelijk - maar voolopig laat ik ons taalgebied nog even staan ... moet eens kijken hoe dat bij 'nederlands taalgebied' is in te passen - & OF

groeten Jan Beerehuit 041218

Ik zie als buiten het dorp ga alleen maar landerijen, en dan is het heerlijk om een eind door de polders of over de Westfriese omringdijk, langs oude dijkdoorbraken waar je nu alleen nog maar de wielen van ziet, dus niet bij de taalsgrenzen ja die van het Westfries dan, ;). Bean 19 18 dec 2004 21:59 (CET)[reageer]


Beste Peter, ik wil best een poging wagen om van dit verhaal iets leesbaars te maken. Maar ik ben bang dat mijn wijzigingen door U weer worden teruggedraaid (en weer onleesbaar wordt). (Zoals een inleiding die ik toevoegde). Vandaar dat ik deze op de verwijderlijst heb gezet.[[Gebruiker:Michiel1972|Michiel]] 19 dec 2004 16:17 (CET)

weggooien wat je niet begrijpt of ziet ?[brontekst bewerken]

beste ? Michiel,

Ik heb je wijziging opgenomen in de eerste zin van de eerste alinea: Doorn (op de Veluwe dus). Het lijkt mij dat mensen die zich voor toponiemen interesseren gewend zijn om veel, piepkleine stukjes informatie te overzien, en dus graag op kaarten turen en tussen de letters snuffelen.

Wat er op mijn pagina staat is wat je bij het Meertens instituut (uitgever van Künzel - Nedelandse toponiemen) en G. v. Berkel (Nederlandse plaatsnamen) lezen kan, maar dan zoveel mogelijk weergegeven via 3den (om o.a. copyright issues te omzeilen)

Het is noggal uitgebreid dat geef ik toe, maar de pagina is toegankelijk voor iedereen. 2 taalkundigen die het lazen hadden geen moeite ermee, en van de voorzitter van een heemkundekring (Doornspijk) kreeg ik een complitment.

Kijk, ik snap niks, (of haarst niks) van wiskunde, maar dat wil niet zeggen dat ik jouw artikel dan weg zou gooien. Ik zou dan bij deskundigen vragen wat ze er van vonden, bijvoorbeeld.

Op basis van wat je me nu weer vertelt moet ik je ten sterkste afraden ooit in boek met plaatsnaam notaties te kijken. - ik heb even op je eigen pagina's gekeken.... waar ik niet van onder de indruk ben !

graag verneem ik van je

Peter bankers 041219

hallo Peter. Dit is een encyclopedie voor een breed publiek. Ik ga niet de expertise die ik op mijn vakgebied heb op Wikipedia uiteenzetten op een niveau voor andere experts uit dat vakgebied. Dat moet je maar doen ik vaktijdschriften. Ik vraag dan ook om een duidelijk verhaal die het merendeel van de geinteresseerden -en waarschijnlijk zijn dat niet allemaal toponiem-specialisten- kunnen volgen. [[Gebruiker:Michiel1972|Michiel]] 21 dec 2004 17:41 (CET)
ps. het wordt wel iets leesbaarder nu met de tussenkopjes


Zet graag alsjeblieft die kaarten erbij, dan kan iemand het nog tenminste een beetje begrijpen want anders blijft het, denk ik onleesbaar. Ik hou van snuffelen in kaarten en atlassen, maar dan moeten die er wel bij staan. Groeten, Bean 19 19 dec 2004 18:21 (CET)[reageer]

toponiem toponymie[brontekst bewerken]

overigens is toponiem in te delen bij verschillende disciplines: historische geografie, historische taalkunde (toponymie), biologie.

heb je daar wat aan ?

groeten Peter bankers 041219

wie heeft hier sjoege van ?[brontekst bewerken]

kopie van: overlegpagina doorn (toponiem):

"Wie heeft hier sjoege van? Dick Bos 10 dec 2004 20:33 (CET)"

groeten Peter bankers 041219

kaart i.p.v. letters[brontekst bewerken]

Bean,

Als je Firefox installeert kan je de letters zo groot maken als je wil ... als je windows (of xp) hebt kan je nog kijken bij toegankelijkheid

groeten Peter Peter bankers 041209

Nee, ik snap niet wat je bedoelt, want ik nergens~de kaarten. Bean 19 19 dec 2004 18:57 (CET)[reageer]

041223

Ik zal een kaart maken van de doorn plaatsen op Blaeu - ik zie nu dat de huidige versie openstaat voor 'rammelende' bewerkingen ...

maar dit duurt even ! --Peter bankers 23 dec 2004 11:57 (CET)[reageer]


externe linken[brontekst bewerken]

060325 de externe link naar http://groups.msn.com/dolopdeurne bevat het oorspronkelijke onderzoek naar het artikel DOORN TOPONIEM, met bronvermelding, corpus van het onderzochte (de kaarten van BLAEU), eerste naamsvermeldingen van de betreffende plaatsen, alsook een lexicografish onderzoek naar de woord / klank combinatie t*rn / d*rn (in het Engels, Nederlands, Duits) ....

zie hier de richtlijnen van WIKIPEDIA over externe linken http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wanneer_extern_linken

Wanneer moet je extern linken? Een algemene richtlijn is om het niet té vaak en té veel te doen. Als de site waarnaar de link verwijst een artikel is, geschiedenis over het onderwerp bevat of een overzichtspagina van het onderwerp is, dan zou Wikipedia dat eigenlijk in een eigen artikel moeten verwerken, in plaats van alleen extern te linken. Het web krioelt al van de (startpagina)sites die naar andere sites linken; Wikipedia heeft juist de missie om ánders zijn.

HET PROBLEEM MET WIKIPEDIA IS DAT HET GEEN ORIGINEEL ONDERZOEK AKSEPTEERT ... of het moet een soort algemeen aanvaard geklets zijn (zoals er nu over naamsverandering van DE NERGEZOEN in WIKIPEDIA geschreven wordt)

Peter bankers

vandalisme[brontekst bewerken]

citaat van 0verleg Deurne

Keunen, ik merk dat je mijn artikel over [Doorn (toponiem)] nooit hebt gelezen. Ik heb namelijk bij al die plaatsen wel degelijk de eerste notatie van die naam gezocht/geplaatst. - sorry dat dit nu niet meer nuttig is voor je .... aardig van je. Schrijf zo door. --83.119.206.101 20 jan 2008 18:15 (CET)[reageer]
Dat klopt, daar was ik nog niet aan toegekomen. Als het element 'doorn' mijn pad bij verdere studie nog eens kruist, zal ik zeker je artikel er bijnemen en het vergelijken met de overige literatuur. Keunen 21 jan 2008 11:05 (CET)[reageer]
  • Hieruit blijkt dat contribuant zich in het geheel nog nooit op de hoogte heeft gesteld over dit onderwerp en hier zomaar even 'n citaat uitdeelt.
  • citaat: Apeldoorn (792-793: Appoldro

In de Germaanse talen valt de klemtoon op de eerste lettergreep van het stamwoord, de klank in appel is altijd appel geweest, hier staat Appeldere. In onze West Germaanse talen zijn de tussenklanken bij pl en dr altijd -e-, zodat ze vaak ook worden weggelaten. Eigentijds voorbeeld kollek - kolk

  • TRIVIA verwijderd

Indien het wordt toegestaan om niet terzake kunidge contribuanten citaten van wetenschappers te laten rondstrooien, die door niemand zonder toegang tot een universiteitsbilbiotheek, kunnen worden geverifieerd, verwodt WIKIPEDIA tot een grabbelton van, verjaarde, weetjes.

Indien de bijdrage inderdaad zo belanrijk is (gevonden wordt door de contribuant) dat het artikel wordt gehalveerd (wat hier zowat het geval is) moet hij dit terdege onderbouwen en aantoonbaar maken.

Het achterlaten van niet terzake doende citaten is een vorm van vandalisme--Peter bankers 21 jan 2008 19:11 (CET)[reageer]

Peter, je beleeft er kennelijk plezier aan te blijven drammen. Ten eerste: mijn woorden 'nog eens' geven aan dat ik me in het verleden al eens heb ingelezen. Dat ik jouw artikel niet heb gelezen, betekent niet dat ik niet andere ter zake doende info heb gelezen. Ten tweede: je kunt bij de plaatselijke bibliotheek via IBL alle boeken uit universiteitsbibliotheken aanvragen, of gewoon zelf daar binnenwandelen. Zij zijn voor iedereen toegankelijk. Wil je nu ophouden met mij achterna te zitten? Keunen 21 jan 2008 19:27 (CET)[reageer]
Waarom zou ik zoveel moeite moeten doen, voor wat jij maar half presteert: toestemming vragen om het hele citaat te mogen plaatsen ... Wikipedia verwordt tot een grabbelton van verjaarde weetjes. Wie heeft hier wat aan ? Wie kan daar wat mee ? Ik vind het jammer dat we hier niet uit komen... DOORN (toponymie) bestaat is in deze vorm uit halve waarheden. Etymologie behoort ook tot toponymie ... dit artikel heet niet DOORN (toponiem) is dat al tot je doorgedrongen ?
Trouwens, als je dit onderwerp al bestudeerd hebt: noem mij eens de eerste linguist die een kaart heeft gemaakt van de het doorn toponiem gebaseerd op de kaarten van BLAEU, met eerste vermelding, of als je die niet vinden kan: de eerste wie dan ook die een studie heeft gemaakt van het toponiem DOORN? --Peter bankers 21 jan 2008 21:58 (CET)[reageer]
Peter, ik begrijp niet waarom je me blijft aanvallen. Ik heb vandaag helemaal niets meer aan het artikel gewijzigd; het terugplaatsen van de trivia is niet door mij gebeurd. Kijk maar eens in de bewerkingsgeschiedenis van het artikel. Kun je nu stoppen met je uitvallen? Keunen 21 jan 2008 23:30 (CET)[reageer]
Keunen, ik ben zowat gestopt met bijdragen te leveren aan Wikipedia (NL) vanwege die 'moderatie'. En ook: voor origineel werk is geen plaats op Wikipedia,ik mag geen link naar het oorspronkelijke artikel op mijn site plaatsen in het hoofdartikel omdat dat niet mag, terwijl een Wikipedia artikel gebaseerd op 'n bron, juist, en alleen dan, die externe link idealiter zou moeten bevatten. (officiële richtlijnen) Tja. Daarom zeg ik: Op Wikipedia moet ja alles van anderen overchrijven. Het ga je goed.

Toponymie Doorn incorrect[brontekst bewerken]

Ik wil even melden dat de naam van het dorp Doorn niet van de plant komt maar van Thorheim of Thorhem, oftewel de woonplaats van de god Thor. Voor meer info zie deze link[1]. - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 196.40.38.98 (overleg|bijdragen) 27 jan 2008 21:40

Bedankt voor de opmerkzaamheid. Ik heb Hellendoorn ook tussen haakjes gezet, de afleiding van -tere gaf volgens mij de aanleiding voor de boom in het gemeentewapen. Erik Warmelink 3 feb 2008 11:49 (CET)[reageer]
Ik heb in navolging van Loo (bos) drie categorieën gemaakt: zeker afgeleid, misschien afgeleid, zeker niet afgeleid. Als plaatsen zeker afgeleid zijn, bron vermelden. kweniston 28 aug 2008 15:11 (CEST)[reageer]