Overleg:Drentsche patrijshond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Tekst van Gebruiker:Danny12345 hiernaartoe verplaatst - en dergelijke ingrijpende wijziging is beter eerst over te overleggen hier en als er consensus is over de toevoegingen/wijzigingen deze met bronnen toe te voegen. Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 24 nov 2007 00:58 (CET)

Verplaatste bijdrage[bewerken]

De vereniging doet jammer genoeg te weinig om verdere verspreiding te voorkomen. Al in de 70-er jaren werd PRA geconstateerd, veel honden zijn destijds uitgesloten voor de fok. Dit heeft helaas niet geleid tot afdoende positieve resultaten aangezien in het recente verleden twee dek-reuen zijn gebruikt voor de fokkerij die drager zijn van het PRA-gen. Hierdoor is er weer een enorme verspreiding ontstaan van het PRA-gen waardoor de aanwezigheid van het PRA-gen binnen het ras weer op het niveau van de 70-er jaren. In het recente verleden zijn er helaas echter geen normen vastgesteld voor het aantal nakomelingen per dek-reu en daardoor is er door de twee dragers een enorme verspreiding ontstaan.

Als er al lijders worden gevonden wordt er door de commissieleden te zwak ingegrepen en uitkomsten worden niet serieus genomen. Als er bijvoorbeeld een belangrijke dek-reu of teef uit een grote kennel niet aan de foknorm voldoet dan is er altijd wel dispensatie te verkrijgen onder druk van de eigenaren van de desbetreffende hond(en).

In de 70-er jaren werden we geconfronteerd met de volgende 3 problemen: 1: Heupdysplasie 2: PRA 3: Epilepsie

Probleem 1, Heupdysplasie: HEUPDYSPLASIE is makkelijk vast te stellen door middel van röntgenfotos en die vervolgens door de W.K. van Hirschfeldstichting beoordeeld worden. Uiteraard fok je dan enkel met de honden die de beste uitkomsten hadden van dit onderzoek. Heden ten dage is HD geen echt probleem meer in ons ras want veel honden krijgen HD A of B en een enkeling scoort C.


Probleem 2, PRA:

Dit is een probleem wat niet groot lijkt omdat er op dit ogenblik niet veel lijders worden gevonden, maar de verspreiding van kinderen van bewezen PRA dragers is onverstelbaar groot.

Een voorbeeld. Een veel gebruikte dek-reu heeft 147 nakomelingen. Van deze groep nakomelingen zijn 45 honden onderzocht op PRA, dat is 30% van het totaal aantal nakomelingen, dus bij 70% is dit onbekend. Uit de groep van 30% die onderzocht is komen er 5 lijders! dus theoretisch zouden er dus van deze dek-reu 15 lijders kunnen zijn. “Maar als je dus nalaat om actief onderzoek te doen blijft het maar een klein probleem”!!! Het vreemde is dat er commissieleden zijn die stellen dat dit probleem echter niet bestaat. U kunt hier dus de conclusie uittrekken dat dit een kop in het zand politiek is.


Probleem 3, EPILEPSIE:

HD EN PRA is door middel van een deskundige onpartijdige partij vast te stellen maar met epilepsie is dat een veel groter probleem omdat men nog niet weet hoe het vererft. Hierbij is men aangewezen op de eerlijkheid van de mensen om dit in de openbaarheid te brengen. Hier stuiten we juist op een heel groot probleem omdat fokkers dit verdoezelen of juist niet serieus genoeg willen nemen of in nog ergere mate dit BEWUST doodzwijgen. Zo zijn er zonder al te veel moeite reuen in het ras te vinden die al meer dan 30% Eplilepsie lijders hebben voortgebracht in hun nakomelingenschap.

Deze gegevens doen het werkelijke probleem zeer waarschijnlijk geen recht aan omdat we ons moeten baseren op beperkte gegevens maar deze gegevens doen mij vermoeden dat het probleem veel groter is dan deze 30%. Ook zijn er kennels te vinden die vanaf de begin 70-er jaren worden geconfronteerd met epileptische nakomelingen. Dus hieruit kan wel geconcludeerd worden dat er al 35 jaar een doofpot bestaat. In de moderne betekenis wordt "in de doofpot stoppen" figuurlijk gebruikt, om aan te geven dat men onwelvallige gebeurtenissen liever niet in de openbaarheid brengt en er zoveel mogelijk over zwijgt.

Tenslotte nog even een citaat van een uitspraak van de heer van der Snee : "DE DRENT IS WAT BETREFT EPILEPSIE EEN SCHANDALIGE NUMMER 1 VAN NEDERLAND!" De Heer van der snee is keurmeester van 20 hondenrassen. Deze uitspraak is gedaan op de algemene ledenvergadering van de Drentsche Patrijshond d.d. 11-6-2007 te De Bilt