Overleg:Drukwaterreactor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ieps,

Ik denk nog een fout gevonden te hebben. Volgens mij zitten de verwarmingsweerstanden van het drukregelvat niet bovenaan (in het stoomkussen), maar wel onderaan in het drukregelvat in de waterfase. anders zou er te veel energie nodig zijn om het water te laten opkoken


Titelwijziging[bewerken]

Hallo,

Volgens mij heet dit geen hogedruk reactor maar een drukwaterreactor. Hier is een beschrijving van, maar deze is van mindere kwaliteit dan hetgeen op deze pagina staat. Mijn voorstel is om deze pagina te hernoemen in drukwaterreactor en de huidige pagina drukwaterreactor te verwijderen.

Alten 14 mei 2005 00:07 (CEST)

Helaas reageert er niemand op dit bericht. Vandaar tweede poging.Alten 20 mei 2005 15:00 (CEST)
Ik kan die wijziging wel doorvoeren, maar heb geen verstand van dit soort reactoren. Ik zal het eens aan een kennis voorleggen die er meer van weet. Sixtus 20 mei 2005 15:02 (CEST)
Hallo Sixtus, In het Engels heet dit beschreven type reactor PWR (Pressurized Water Reactor). De Nederlandse vertaling hiervan is drukwaterreactor. De titel drukwaterreactor is hier ingenomen door een pagina over hetzelfde onderwerp, maar deze pagina is véél minder gedetailleerd dan deze pagina. Mijn voorstel is om de pagina die nu de titel drukwaterreactor heeft, te verwijderen en deze pagina de titel drukwaterreactor te geven. Alten 20 mei 2005 15:07 (CEST)

Ik heb maar de stoute schoenen aangetrokken en de tekst van Drukwaterreactor bij deze pagina gevoegd en vervolgens Drukwaterreactor op de lijst van de te verwijderen pagina's gezet. Als dit gedaan is kan deze pagina hernoemd worden.

Emvee 3 jun 2005 22:41 (CEST)

lijst[bewerken]

lijst van PWR's : en:List of PWR reactors. mion 5 okt 2006 19:55 (CEST)

+redirect[bewerken]

Pressurized Water Reactor PWR.mion 6 okt 2006 17:10 (CEST)

Veiligheid[bewerken]

Er staat "Mocht nu de reactor oververhit geraken, dan zal het water uit de primaire kring toch overgaan in stoom. Waar er stoom is (gasbellen) is er dus geen vloeibaar water meer. De moderator valt weg, de neutronen versnellen en het splijtingsproces remt af waardoor de temperatuur terug daalt.". Klopt dit wel? De kernreactie stopt misschien wel, maar waarom zou de temperatuur dalen? Ik stel deze vraag naar aanleiding van wat we vandaag bij het kernongeluk van Fukushima zien gebeuren: de brandstofstaven zouden door de hoge temperatuur smelten...

Mijn vermoeden wordt gestaafd door wat er op en:Pressurised water reactor staat : "However, nuclear reactions of the fission products continue to generate decay heat at initially roughly 7% of full power level, which requires 1 to 3 years of water pumped cooling. If cooling fails during this post-shutdown period, the reactor can still overheat to above 2200 degrees centigrade where separation of water in to its constituent elements Hydrogen and Oxygen occurs. In this event there's a high danger of hydrogen explosions, ..."
Ik zou me kunnen voorstellen dat de zin klopt voor het geval dat de primaire koelkring verder intact is en de oververhitting zich alleen plaatselijk voordoet, maar het lijkt me in elk geval een te simpele voorstelling van zaken. Het lijkt een wat ongelukkige manier om uit te leggen wat een negative void coefficient is. Zodra er bellen ontstaan (effectief dus holtes in de moderator) zal de kettingreactie afremmen. Bij verder gelijk blijvende koeling zal dan de temperatuur dalen, maar als de temperatuur zodanig is toegenomen dat er stoom ontstaat, zit je vermoedelijk al ver buiten het normale bedrijfsregime van de reactor. Het belangrijkste is dat bij oververhitting de kettingreactie niet uit de hand loopt, maar dan ben je er inderdaad nog niet: als je de reactor stillegt moet je blijven koelen. Paul B (overleg) 17 mrt 2011 11:19 (CET)

Tertiaire kring[bewerken]

"Voordat de stoom terug naar de stoomgenerator gaat, wordt deze eerst nog eens afgekoeld door een condensor met water uit de tertiaire kring. De bedoeling hiervan is om het rendement te verhogen (het rendement wordt groter als er een zo groot mogelijk verschil is tussen de begin- en eindtemperatuur/druk)."

Hoezo verhoogt dit het rendement? Een deel van de energie uit de stoom van de secundaire kring wordt op die manier toch gewoon geloosd in de tertiaire kring. Lees: verloren aan het verdampen van water in de koeltoren

veiligheid[bewerken]

Volgens het artikel is bij een opwarmend reactorvat het Doppler effect ervoor verantwoordelijk dat de kans afneemt dat neutronen worden opgevangen door de splijtbare uranium isotoop U-235. Het doppler effect gaat mijns inziens over de waargenomen golflengte van een geluid of lichtstraal die wordt waargenomen door een ten opzichte van de bron bewegende waarnemer. Wat heeft het Doppler effect te maken met de kans dat neutronen worden ingevangen?