Overleg:Duivelsberg (Gelderland)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Geen teruggave maar overdracht[brontekst bewerken]

De tekst behoeft m.i. wat verbetering. Er staat nu "Na de Tweede Wereldoorlog behoorde de Duivelsberg tot de vele kleine gebieden die Nederland op 23 april 1949 ten koste van Duitsland annexeerde. In tegenstelling tot de andere gebieden werd de Duivelsberg op 1 augustus 1963 niet teruggegeven aan Duitsland"

Formeel was van teruggave van door Nederland geannexeerd Duits grondgebied op 1 augustus 1963 geen sprake omdat de door Nederland geannexeerd geweest zijnde gebieden tot die dag nooit bij de Duitse Bondsrepubliek hebben gehoord. Over de rechtmatigheid dat de Duivelsberg sinds 1960 definitief Nederlands is bestaat geen twijfel. Mede (iets dat bijna niemand weet) omdat Nederland ongeveer 20 hectare grondgebied dat tot 1 augustus 1963 altijd Nederlands is geweest aan West Duitsland heeft afgestaan. Zie daarvoor de website https://www.topotijdreis.nl/ en vergelijk daar de verandering van de Duits-Nederlandse grens bij het dorp Megchelen die begin jaren 60 van de vorige eeuw ten behoeve van de aanleg van de autosnelweg A3-A12 tussen Oberhausen en Arnhem plaats heeft gevonden.

Op 23 april 1949 om 12 uur 's middags kreeg Nederland de geannexeerde gebieden overgedragen van de Britse bezettingsautoriteiten die het in hun Duitse bezettingszone nog voor het zeggen hadden. De Duitsers moesten dat accepteren want de West Duitse Bondsrepubliek bestond nog niet. Die werd precies een maand later, op 23 mei 1949 in de toenmalige Britse, Amerikaanse en Franse bezettingszones (m.u.v. die van West Berlijn) opgericht. Kortom, de door Nederland geannexeerd geweest zijnde gebieden hebben tot 1 augustus 1963 nooit bij de Duitse Bondsrepubliek gehoord en werden dus niet aan West Duitsland teruggegeven maar overgedragen. Dat dit voor het gebied van de Duivelsberg niet gebeurde is gevolg van het door Nederland en de West Duitse Bondsrepubliek in 1960 overeengekomen staatsverdrag dat de gezamenlijke naoorlogse landgrens vastlegde en daarmee werd ook de grensverlegging zuidwestelijk van het Achterhoekse dorp Megchelen ten voordele van West Duitsland geregeld. Dat de Duivelsberg definitief Nederlands is geworden wordt ook door het Twee plus Vier verdrag tussen de West Duitse Bondsrepubliek en de Oost Duitse DDR enerzijds en de vier overwinningsmachten van de Tweede Wereldoorlog anderzijds bepaald dat vast heeft gelegd dat de grenzen van het herenigde Duitsland van 1990 definitief zijn geworden en dat Duitsland zich verplicht geen claims te hebben op voormalig Duits grondgebied dat buiten de vastgelegde Duitse grenzen van 1990 ligt.

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 145.53.192.102 (overleg · bijdragen) 8 nov 2021 15:48‎