Overleg:Efficiëntie en effectiviteit

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 11 jaar geleden door Rbakels

Een makkelijk ezelsbruggetje om de begrippen efficiente en effectiviteit is het volgende: efficientie gaat over hoe je iets bereikt, effectiviteit over wat je bereikt.

Of ook

Als je effectief bent doe je de juiste dingen. (ook doeltreffend)

Als je efficiënt bent doe je de dingen juist. (ook doelmatig)

En vooral: voordelig?! ArnoldPaalvast 6 feb 2007 13:01 (CET)Reageren

Geachte heer Paalvast hierbij mijn aanvulling: Als je effectief bent BEREIK je je doel ( desnoods zonder rekening te houden met je omgeving )

Als je efficiënt bent bereik je het doel:(1) met een minimale energie EN (2) op een rechtvaardige wijze d.w.z. rekening houdend met de totale omgeving inclusief haar/hemzelf. Tot nu toe hebben wij volgens mij ALLEEN effectieve processen uitgevoerd en zijn efficiente processen nog nooit beschreven. Van een hele bol hebben wij dus alleen de helft bekeken.--Alfred J Bollebakker 11 jul 2010 19:44 (CEST)Reageren

Volgens mij dient dit artikel opnieuw beschreven te worden. Efficiency heeft niet alleen maar te maken om met ( minimale ) middelen het doel bereiken maar ook dat het doel rechtvaardig bereikt moet worden.

Hieronder de Belgische definities van effectief en efficiënt ( die zijn wat puurder in de taal ):

A-Effectief -> Doelen bereiken. Iemand die effectief is bereikt doelen.

B-Efficiënt -> Effectiviteit in de meest "economische" wijze. Iemand kan effectief zijn maar dat betekent niet dat hij/zij efficiënt is d.w.z. doelen kan bereiken:(1) in de meest verstandige wijze, (2) in de meest bruikbare/heilzame wijze en (3) in de meest passende wijze ( qua tijd, geld, materiaal, materieel ). Effectieve personen vallen dus IN de deelverzameling van efficiënte personen.

En als je weinig bereikt, maar ook niet veel energie en grondstof verspilt? Dan ben je wel efficiënt maar niet erg effectief.

Dus bovenstaand productiviteit kan je dus verhogen op een effectieve wijze òf op een efficiencte wijze. De overgang tussen effectief en efficient is ook niet geleidelijk. Het is een "threshold"-functie ofwel een totaal andere mindset ( een revolutie in je denken ).--Alfred J Bollebakker 11 jul 2010 21:41 (CEST)Reageren

Ik heb moeite met "de juiste dingen". Daar moet m.i. bij: "om een gegeven doel te bereiken." Effectief martelen kan tot het doel leiden om bepaalde informatie los te krijgen, maar marteling is meestal toch niet "juist". Het begrip "effectief" kan m.i. het beste worden uitgelegd aan de hand van het geval dat je heel onhandig maar met grote ijver toch resultaten boekt, letterlijk kost wat het kost. Rbakels (overleg) 8 apr 2013 15:50 (CEST)Reageren