Overleg:Eigen risico

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door Rbakels

Het artikel stelt voorop dat de verzekeraar bij het aanbieden van een verzekering de verzekerde verplicht een eigen risico te aanvaarden. Het kan echter ook de wens zijn van de verzekerde om een zeker risico zelf te dragen, bij voorbeeld bij reisverzekeringen. Dan kan de premie zoveel lager zijn dat de verzekerde besluit bijv. schades onder de € 100 zelf te dragen.

Om dat het verplichte eigen risico van zorgverzekeringen een politiek gevoelig thema is lijkt het mij wenselijk bovenstaand aspect duidelijk te vermelden:de premie wordt lager bij een hoger eigen risico.

Of verzekeraars willen betalen is eigenlijk geen factor. Als de verzekerde alle schades wil verzekeren moet hij een dienovereenkomstig hoge premie betalen.

Men verzekert zich tegen "onzekere voorvallen": typisch een kleine kans op een grote schade. Maar men is "risico-avers", d.w.z. verruilt die kans graag voor een grote kans op een kleine "schade", in casu de 100% kans een verzekeringspremie te moeten betalen. De kans op een kleine schade kan echter zo groot zijn dat de zin ontvalt aan een verzekering.

Rbakels (overleg) 11 mrt 2020 09:17 (CET)Reageren

Inmiddels heb ik de tekst aanzienlijk gewijzigd. Ik hoop dat de Wikipedia-bobo's daarmee kunnen instemmen. Voor een goed inzicht in het fenomeen "eigen risico" is het essentieel een onderscheid te maken tussen vrijwillige verzekeringen (al dan niet met een vrijwillig eigen risico) en verplichte verzekeringen (idem). Bij vrijwillige verzekeringen is een eigen risico een economisch gemotiveerde keuze, alleenb bij een verplichte verzekering kan het doel ook zijn het gedrag van de verzekerde te beïnvloeden.

Risico-aversie is een elementair rechtseconomisch argument, te vinden in alle elementaire boekjes. Voor zover dat nog verdere uitdieping behoeft dan eerder in het algemene lemma over verzekeringen.

De ervaring leerde mij dat Wikipedia-bijdragen uiterst kritisch worden beoordeeld. Ik kan er mee leven als mijn bijdrage opnieuw wordt omgeschreven, alleen hoop ik duidelijk te hebben gemaakt dat de oorspronkelijke tekst beslist ontoereikend is. Rbakels (overleg) 11 mrt 2020 13:07 (CET)Reageren