Overleg:Eliëzer Ben-Jehoeda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Op Wikipedia wordt in principe de spelling uit het Groene Boekje gevolgd. Voor Hebreeuwse en Jiddische woorden wordt daarna zo veel mogelijk de transcriptie gevolgd uit het volgende naslagwerk:
  • Henk Heikens (e.a., red.), Hebreeuwse en Jiddisje woorden in het Nederlands, Den Haag: Sdu, 2002. ISBN 9012092930.

Indien in dit naslagwerk de keuze gegeven wordt tussen een Hebreeuwse vorm (H) en een Hebreeuws-Nederlandse vorm (H-N), wordt de H-N-vorm gekozen voor de gewone spelling, en de H-vorm voor de transcriptie. Als er meerdere H-vormen of meerdere H-N-vormen voorkomen, wordt steeds de eerstgenoemde gebruikt.

De gekozen spelling en/of transcriptie van Eliëzer Ben Jehoeda is hierop gebaseerd.

Ik ben dit keer bewust van het spellingsadvies afgeweken, naar Ben-Jehoeda, wegens:

  1. consistentie met namen als Ben-Gurion
  2. Een probleem in de biografielijst waar Ben Jehoeda voor Ben-Aharon werd gezet door het missende streepje.
  3. Na de naamsverandering zou je kunnen stellen dat zijn naam Eliezer Ben Jehoeda Ben-Jehoeda was. Als ik dat even vertaal met Eliezer Jehoeda's zoon Judassen, dan illustreert dit mooi waarom die twee verschillend moeten worden gespeld.
  4. Tot slot is Ben ook een eigennaam in het Hebreeuws en dit helpt te begrijpen dat deze Ben een gedeelte van de achternaam en geen tweede voornaam is. gidonb 19 okt 2006 08:33 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Eliëzer Ben-Jehoeda. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 sep 2017 11:45 (CEST)