Overleg:Emmanuel de Grouchy

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 17 jaar geleden door Donderwolk

In het boek Waterloo van Allesandro Barbero, ondertussen een gekend werk over de slag bij Waterloo, ontkracht de auteur de bewering als zou Grouchy verantwoordelijk zijn geweest voor het laattijdig toekomen op het slagveld. De auteur stelt hierbij dat Napoleon hem de opdracht had gegeven de Pruisen te achtervolgen richting Gembloux en Namen.

In het volgend order (Zijne majesteit verlangt dat u uw troepen in beweging zet richting Waver en dat u de korpsen van het Pruisisch leger voor u uitdrijft, die deze richting zijn ingeslagen en halt zouden kunnen houden te Waver, waar u zo spoedig mogelijk dient te arriveren) dat Napoleon om tien uur vanuit Le Caillou liet bezorgen vroeg hij ook aan Grouchy om hem te naderen maar het is duidelijk dat dit via Waver moest gebeuren.

Napoleon vergat daarbij dat het een aantal uren zou duren vooraleer Grouchy het order zou ontvangen en intussen zijn opmars richting Waver voortzette.

Rond 13u realiseerde de keizer zich dat de Pruisen een bedreiging vormden voor zijn rechtervleugel. Grouchy kon onmogelijk tegen die tijd het slagveld bereiken. Grouchy had de orders kunnen negeren zoals zijn korpscommandanten dat vroegen maar hij was net benoemd tot maarschalk en koos ervoor de bevelen van Napoleon strikt op te volgen. Donderwolk 19 mrt 2007 18:46 (CET)Reageren

Grouchy, qui s’en était tenu strictement aux instructions de Napoléon, fut rendu responsable par celui-ci du désastre de Waterloo, et cette vision des événements a été reprise avec emphase par nombre d’historiens français nationalistes et l’un de ceux-ci, le baron Ernouf, écrivit dans la Revue Contemporaine en 1862 : “C’est à bon droit que l’éternelle rancune de la France pèse sur cette mémoire infortunée”. Le fils et le petit-fils de Grouchy s’efforcèrent de le réhabiliter aux yeux de la postérité en publiant ses écrits, et notamment cinq volumes de “Mémoires”. Hier gevonden Donderwolk 19 mrt 2007 19:04 (CET)Reageren