Overleg:Enharmoniek

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De term zei mij niets, maar uit Willemze maak ik op dat enharmonisch betekent de vrijwel gelijkheid in toonhoogte van fis en ges bijvoorbeeld. Klopt dat? Elly 21 mei 2004 08:48 (CEST)[reageer]

hoi elly! klopt inderdaad, maar er is nog meer over te vertellen, in verband met toonsoorten, vandaar het msg:beg. oscar 21 mei 2004 12:13 (CEST)[reageer]
Elly heeft inderdaad gelijk, maar wat er in dit artikel staat klopt niet. Ik zal dit aanpassen en uitdiepen op een moment dat ik tijd vind. Staat zeker op mijn verlanglijstje.
Kriske 13 jul 2004 16:42 (CEST)[reageer]
Vraagje. Er staat: 'verschillende tonen met dezelfde naam'
Zijn het niet juist dezelfde tonen met verschillende naam, of ben ik in de war? Is de toonhoogte niet dezelfde, alhoewel ze functioneel verschillen?
Kriske 13 jul 2004 16:46 (CEST)[reageer]
inderdaad! goed gezien, ik heb het aangepast. oscar 14 jul 2004 10:13 (CEST)[reageer]

Er is een koorwerk, getiteld "Five studies for voices" van Antony Hopkins, waarin het wordt uitgelegd. Ik heb het ooit meegezongen, maar heb helaas de tekst niet meer. Het stuk begint te vertellen over een componist die maar geen gedicht kon vinden om een koorstuk van te maken, en toen maakte hij er maar een serie studies voor zangstemmen van. Eens kijken wat ik er nog uit mijn geheugen van weet.

(Koor unisono:) One of the hardest things to sing / in the world of music... is what is known as an enharmonic change / a term which perhaps should be explained. / Here is the professor now / to explain it. (Professor:) Hm, hm. An enharmonic change / is when you hold a note / like this / and change the harmony around it. / It doesn't really matter whether the note is black or white / For every note has elements of flat and sharp (??) . / And now, to conclude this interesting lecture / we'll sing five notes.

Misschien heb ik het nog ergens op een bandje.


In die Engelse tekst zit wel iets. Door dezelfde toon anders te schrijven (every note has elements of flat and sharp: bv.: een la mol is ook een sol kruis) en de harmonie errond te veranderen kan men van enharmonie spreken. Maar er is ook de enharmonische modulatie, waarbij alle noten van een akkoord anders geschreven worden zonder dat de toonhoogte verandert. Dan spreekt men van totale enharmonie, in tegenstelling tot de partiële enharmonie, waar niet alle noten van een akkoord anders worden geschreven. Zowel met totale als partiële enharmonie wordt de functie van het akkoord veranderd. Zo heb ik het tenminste geleerd in mijn cursus harmonieleer van weleer.
En dan zijn er nog de enharmonische intervallen ...
Kriske 14 jul 2004 07:41 (CEST)[reageer]
ook in de aanvulling verwerkt oscar 14 jul 2004 10:13 (CEST)[reageer]
Je was me voor, Oscar. Zo lijkt het mij inderdaad correcter.
Kriske 14 jul 2004 10:57 (CEST)[reageer]