Overleg:Enigma en de U-bootoorlog

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Welkom op deze U-boot pagina!

Iedereen die bijkomende informatie over de relatie (slechte woordkeuze :-) tussen Enigma en de U-boten, of vrijgegeven foto's heeft kan dit artikel alleen maar verbeteren. Drdefcom 9 dec 2004 20:20 (CET)[reageer]

U-boot commandanten[brontekst bewerken]

De vermelding van de kapiteins, hun successen en algemene info over gezonken schepen hoort naar mijn mening niet thuis op deze pagina. Dit artikel is bedoeld voor het gebruik van Enigma op U-boten, en niet over de geschiedenis van de duikboten. Indien er meer info over duikboten zelf bij komt dreigt dit artikel zijn doel voorbij te schieten. Het verhaal van de duikboten kan afzonderlijk behandeld worden. Helaas is de auteur van dat gedeelte onbekend omdat hij nooit inlogt en dus geen direct overleg mogelijk is. Daarom verplaats ik uiteindelijk de U-boot details zelf naar deze overlegpagina, om later ergens anders te gebruiken in een eigen U-boot artikel. Gelieve bij dit artikel u te beperken tot de relatie tussen Enigma en de U-botenDrdefcom 15 feb 2006 17:29 (CET)[reageer]

verloren sectie[brontekst bewerken]

In het begin van de Tweede Wereldoorlog pasten de U-boten een oude aanvalstactiek toe die nog afstamde uit de Eerste Wereldoorlog. De U-boot patrouilleerde over zee. Als een vrachtschip werd waargenomen voer de U-boot naar het schip toe en kwam boven water. Met een kanon dat op het dek stond vuurde de U-boot een waarschuwingsschot af voor de boeg van het schip. met lichtsignalen gaf de U-boot kapitein opdracht aan de bemanning van het vrachtschip om hun schip in reddingsloepen te verlaten. Nadat iedereen van boord was vuurde de U-boot een torpedo af op het vrachtschip om dit tot zinken te brengen.
De bemanning van het schip werd niet als vijandelijk gezien en altijd zoveel mogelijk gespaard. Soms nam de U-boot zelfs de bemanning mee en zette die over op een schip van een neutraal land.

De oude tactiek werd alleen in de eerste maanden van de oorlog toegepast. Na januari 1940 voerden vrachtschepen bijna nooit meer alleen. Ze voeren in grote konvooien die bewaakt werden door oorlogschepen. De vrachtschepen waren vaak zelf ook bewapend.

De Kriegsmarine besloot daarom tot de zogehete Rudel taktik (Engels: "Wolfpack"). U-boten zochten hierbij individueel naar konvooien. Als een konvooi was gevonden, werd contact opgenomen met andere U-boten in de buurt en werd het hele konvooi in het geniep omsingeld. 's Nachts kwamen de U-boten boven water en voeren razendsnel op het konvooi af. Met een gecoördineerde aanval werdd dan het hele konvooi tot zinken gebracht.
De onderzeebootoorlog werd hierdoor steeds grimmiger. Bemanningen van vrachtschepen overleefden een aanval bijna nooit meer en het optreden tegen U-boten werd ook steeds harder

De Rudel taktik was zo vernietigend voor de geallieerde bevoorrading dat de oorlog bijna in het voordeel van Duitsland werd beslist. De successen die de Unterwasser Kriegsmarine behaalde waren waanzinnig hoog en veel U-boot commandanten werden razend populair onder de Duitse bevolking. Ze werden in propagandacampagnes als superhelden beschouwd. Dit waren de 10 meest succesvolle U-boot kapiteins gerangschikt op volgorde van aantal vernietigde schepen:

Naam

  1. Otto Kretschmer (47)
  2. Wolfgang Luth (45)
  3. Erich Topp (36)
  4. Karl Friedrich Merten (35)
  5. Victor Schutze (33)
  6. Herbert Schultze (32)
  7. Georg Lassen (31)
  8. Heinrich Lehmann Willenbrock (29)
  9. Heinrich Liebe (29)
  10. Gunther Prien (28)

Ruim 95% van alle U-boot slachtoffers waren koopvaardijschepen. Tot de 5% behoorden kleinere oorlogschepen, destroyers, kruisers en zelf geallieerden onderzeeboten. Ook werden er 7 zeer grote schepen tot zinken gebracht: in 1939 werd het slagschip Hms. Royal Oak tot zinken gebracht door de U-47 van Gunther Prien. In 1941 vernietigde de U-331 het slagschip Hms. Barham. Verder werden er 5 vliegdekschepen vernietigd, waaronder de Hms. Ark Royal, het grootste schip van de Royal Navy.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Drdefcom 15 feb 2006 17:29 (CET)[reageer]

Nog een verdwaald onderwerp[brontekst bewerken]

Onderstaand stukje is zeer interessant, maar niet op z'n plaats. Het zou leuk zijn als iemand zich bezig hield met het creeren over een ander artikel over U-boten zelf. Iemand??Drdefcom 15 feb 2006 17:39 (CET)[reageer]

Het laatste plan: een nieuwe type U-boot[brontekst bewerken]

Hoewel de U-boot vloot in razendsnel tempo werd uitgedund, bleven Hitler en Donitz geloven in de onderzeeboot als machtig wapen.

Hitler geloofde erin dat de huidige U-boten zoveel verliezen leden omdat ze verouderd waren, daarom ga hij bevel om een compleet nieuw ontwerp te bedenken. Rond maart 1944 kwam men op de proppen met het type X11 onderzeeboot. Deze U-boot kon veel langer op zee blijven, was veel zwaarder bewapend en was aanzienlijk beter bepantserd. Het meest bijzondere was de motor: deze bevatte een chemische stof die zuurstof produceerde, de zuurstof werd gebruikt voor de verbranding van de dieselmotor. Door deze broodnodige zuurstof kon de boot ook onderwater met diesel varen, de oudere U-boten voeren alleen bovenwater met een dieselmotor en werden onderwater aangedreven door electrische motor die werd aangedreven door accu's. Deze accu's moest men om de zoveel tijd opladen, door een dynamo tegen de dieselmotor aan te laten lopen. De oude U-boten moesten dus om de zoveel tijd boven water varen om hun onderwater motoren op te laden, het nieuwe type kon maandenlang onderwater blijven. Bovendien waren dieselmotoren ook onder water aanzienlijk sneller dan electrische.

Ervan overtuigd dat het nieuwe type U-boot de koers van de oorlog zou doen draaien, besloot hitler om maar liefst 500 boten van dit nieuwe type te laten bouewen. De 500 boten zouden samen 24 uurs per dag patrouilleren voor de kust en zo een verdedigingslinie vormen. Van noowergen tot aan Spanje zou omringd en bewaakt worden door allemaal U-boten die geen enkel geallieerd schip meer zouden doorlaten. Dit plan noemde Hitler De Ketting des Doods. Het plan mislukte omdat men door een gebrek aan staal, brandstof en arbiedskrachten de bouw moest staken. Van de 500 geplande U-boten werden slechts een handjevol geproduceert. de bombardementen op een hele reeks U-boot fabrieken maakten definitief een eind aan het plan.

Was het plan wel gelukt, dan had de geallieerde landing in Normandie op D-day, nooit plaats kunnen vinden. Dat had de koers van de oorlog daadwerkelijk kunnen veranderen.

Controleren[brontekst bewerken]

De zin 'Wie de oceanen controleerde had dan ook een niet te onderschatten voordeel.' lijkt mij niet correct, of wel?

Antwoord aan anonymus: "Controleerde" in de betekenis van "beheerste" lijkt me geheel correct. hasp (overleg) 2 feb 2015 16:35 (CET)[reageer]
Gefixt, onderschatten moest overschatten zijn, :). Vincentsc (overleg) 19 jul 2015 14:24 (CEST)[reageer]