Overleg:Ergens in Nederland

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een gedramatiseerd tijdsdocument[brontekst bewerken]

Sinds 6 januari 2009 om 21:23 uur viel in dit artikel te lezen: "Het werd naast het publiek, ook positief ontvangen door critici. Het werd alom erkend als Nederlands eerste dramafilm en werd door De Maasbode een "gedramatiseerd tijdsdocument" genoemd." (bron)
(Schrijven we tegenwoordig het film?)

De bron was destijds de pagina Alle Nederlandse films vanaf 1926 tot en met 1963 bij Geocities, die thans niet meer beschikbaar lijkt. Via Delpher.nl heb ik het citaat niet gevonden. De Maasbode beschouwde de film op 13 april 1940 als: "Een boeiend tijdsdocument dat gerekend kan worden tot een der beste Nederlandsche filmproducties." (bron) Als ik op de zoekmachine van Delpher mag vertrouwen is dit het enige De Maasbode-artikel over Ergens in Nederland waarin het woord 'tijdsdocument' voorkomt.

Niet gedramatiseerd dus, maar boeiend.
Ik heb dit aangepast.

Muijz (overleg) 28 apr 2019 16:38 (CEST)[reageer]

De gebroeders Jan en Wim de Hartog[brontekst bewerken]

Sinds 30 mei 2007 om 19:37 uur viel in dit artikel te lezen dat de gebroeders Jan en Wim de Hartog beiden aan de film schreven, en dat Jan in de aftiteling wordt genoemd als de vertolker van het personage Frans van Loon.
In naslagwerken zou echter worden vermeld dat broer Wim ook een helft van deze rol heeft vervuld. De rol van Frans van Loon zou dus door twee personen zijn gespeeld.
Maar dat zou eigenlijk alleen kunnen als beide broers heel sterk op elkaar zouden lijken, nietwaar? Wellicht werd daarom in het artikel gespeculeerd dat de broers een tweeling waren. (bron)

Ik heb geen idee op welke bronnen - "naslagwerken" - gebruiker Oerknal zich hierbij baseerde.

Het scenario voor Ergens in Nederland werd geschreven door Jan de Hartog, die later een bekend Nederlands schrijver zou worden. De hoofdrol zou worden gespeeld door de acteur Paul Storm. (bron) Toen Storm werd gemobiliseerd, werd besloten Jan de Hartog de hoofdrol te laten spelen. Jan de Hartog had een broer, Frans de Hartog. Ze waren geen tweeling.

Ik heb geen spoor van bewijs voor het bestaan van een broer Wim gevonden, laat staan voor een tweelingbroer Wim. Laat staan voor een tweelingbroer Wim die een halve hoofdrol zou hebben vervuld.
Terwijl zo'n spectaculair gegeven ten tijde van de opnamen en de premiere toch breeduit in de kranten zou zijn vermeld, lijkt mij. Wel noemt een zeer beperkt aantal webpagina's - merendeels Duitstalig - ene Wim de Hartog als mede-auteur van het scenario. Bronnen hiervoor heb ik niet gevonden.

Ik heb de passage over Wim de Hartog daarom geschrapt.

Muijz (overleg) 28 apr 2019 16:43 (CEST)[reageer]