Overleg:Escargot

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Herschreven artikel[brontekst bewerken]

Beste collega, ik heb dit artikel herschreven omdat er meerdere onjuistheden in zaten. Deze zijn gecorrigeerd en mogelijk heringedeeld. Ik heb niks weggegooid. Het enige wat ik weg wil laten is de volgende tekst (tussen [] mijn commentaar):

"Hoewel de wijngaardslak officieel op de Nederlandse rode lijst staat vermeld, worden er toch escargots in de winkel te koop aangeboden.[de betekenis van de rode lijst betekent dat het in Nederland niet geraapt mag worden. Import voor consumptie mag wel] Dit is een donkerbruine variant [het is donkerbruin omdat het om de Helix lucorum gaat], afkomstig uit Roemenië en Bulgarije, speciaal voor de Franse markt (en die van de Benelux) gekweekt [niet gekweekt dus, lucorum en pomatia worden in het wild geraapt, maar dat heb ik elders in het artikel al aangepast)]. De schelpen worden los in zakken verpakt, de eetbare dieren ingeblikt.[dit geldt voor zowel lucorum en pomatia]"

Als deze tekst bewaard moet blijven aan u de vraag het in aangepaste vorm terug te zetten. mvg, Chescargot (overleg) 22 mei 2020 12:07 (CEST)[reageer]

Escargot a la Bourguignonne[brontekst bewerken]

De volgende passage in het artikel mag wat mij betreft herschreven tot een compacter geheel. Wie een idee heeft, gaat zijn gang:

De bekendste vorm van escargot in Nederland is de zogenaamde escargot à la Bourguignonne, in knoflook en peterseliesaus, waarbij het vlees in de slakkenhuisjes geserveerd wordt in een bord met kuiltjes. Escargot wordt dan gegeten door met een typische 'slakkentang' een huisje klem te houden en met een smalle vork het vlees uit het huisje te halen.
In Nederland is dit gerecht meestal slechts een voorgerecht, en wordt het in het algemeen gegeten met (stok)brood. Vaak zijn allerlei kruiden toegevoegd, waarbij een kruidenboter van knoflook en peterselie het meest gebruikt wordt. Dit wordt in de opening van het huisje gesmeerd. De slakken worden met de opening van het huisje naar boven op een bakplaat gelegd en moeten dan enkele minuten worden verhit. De slak wordt zodoende als het ware in het eigen huisje gefrituurd.

Chescargot (overleg) 1 jul 2020 10:47 (CEST)[reageer]