Overleg:Euan Rabagliatti

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 7 jaar geleden door Muijz in het onderwerp MTB of MGB

Over de bronnen bij dit artikel[brontekst bewerken]

De collega die dit artikel heeft aangemaakt, gaf drie bronnen op.

Dit is een roman. Als bron voor een encyclopedisch artikel over een historische persoon is een roman niet geschikt. De collega die het artikel heeft aangemaakt heeft bovendien aangegeven deze roman niet te hebben gelezen.[1] Men hoort geen bronnen op te geven die men niet heeft geraadpleegd.

Bij mij levert deze link een lege pagina op. Er zijn evenwel kopieën beschikbaar via de Wayback Machine. Ik heb de meest recente gekozen (1 september 2011) http://web.archive.org/web/20110901075023/http://blogs.forumer.com/Beheer/41252/2%29+Van+Englandspiel+tot+Great+Britainsgame+%28follow-up%29.html

Rabagliatti wordt hier in twee zinnen genoemd: "Donker, de voorzitter van de PEC, ziet het zo: In 1940, '41 en het begin van '42 bestond er een samenwerking tussen onze CID en de SIS, en dientengevolge met Rabagliatti. Onze CID had geen enkel contact met de SOE. Een regelmatige samenwerking tussen de CID en de SOE ontstond pas in de zomer van '42, na de ruzie tussen De Bruyne en Rabagliatti."

Veel meer dan dat er samenwerking bestond met Rabagliatti en dat er ruzie is geweest tussen Rabagliatti en De Bruyne lezen we hier niet. Over de aard van de ruzie worden we niets wijzer. Dit is m.i. geen bron, maar hoogstens een referentie.

Adjudant Seymour (p.151), met een link naar http://www.englandspiel.eu/boekendetail.php?ID=DO-01&taal=nl

Die webpagina betreft een uittreksel van de door Gerard Dogger geschreven memoires De vierkante maan (1979). Op pagina 151 van dat boek schrijft Dogger dat Charles Seymour zich voorstelt als de adjudant van Rabagliatti. Dit lijkt me een referentie.

Kortom: de drie opgegeven bronnen zijn feitelijk waardeloos.

Er lijkt een betere bron beschikbaar, namelijk Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog.

De Jong schrijft onder andere dat Rabagliatti de opvolger was van William Hooper als hoofd van de Dutch Section van MI6, dat hij verbolgen was toen Van 't Sant werd ontslagen als hoofd CID en niet met diens opvolger Derksema wenste samen te werken, en dat hij met De Bruyne in conflict raakte over de inzit van Erik Hazelhoff Roelfzema. (De groep-Hazelhoff Roelfzema opereerde onafhankelijk van de door De Bruyne geleidde CID. De Bruyne was hier op tegen en wilde dat de groep onder zijn gezag werd gebracht.) Rabagliatti had echter koningin Wilhelmina, haar vertrouweling Van 't Sant, en premier Gerbrandy achter zich, en De Bruyne legde in mei 1942 tenslotte de verantwoordelijkheid voor de CID neer. Maar in juni 1942 werd Rabagliatti vervangen door zijn adjudant Seymour. (De Jong veronderstelt dat dit gebeurde op aandringen van de leiding van SOE, omdat die dienst voor de uitvoering van het Plan for Holland wilde samenwerken met De Bruyne.)

Muijz (overleg) 9 jul 2014 21:59 (CEST)Reageren

(De opgegeven 'bronnen' heb ik geschrapt.)

MTB of MGB[brontekst bewerken]

In het artikel werd vermeld dat voor de landingen op de Nederlandse kust een Britse MTB werd gebruikt. In het boek Soldaat van Oranje wordt echter vermeld dat het ging om een MGB, en wel MGB 320. Ik heb dit verbeterd. Muijz (overleg) 17 apr 2017 19:15 (CEST)Reageren