Overleg:Europese wilde kat

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 17 jaar geleden door De Klauw in het onderwerp Discussie

De zinnen die ik verwijderde hadden niets informatiefs en zonder die zinnen is het artikel (naar mijn idee) meer encyclopedisch.


Discussie[brontekst bewerken]

De passage: " De Europese wilde kat is lang niet meer overal raszuiver. Vermenging met verwilderde huiskatten leidde veelvuldig tot bastaarden..." is naar mijn stellige overtuiging onjuist. Het wordt wel vaak beweerd, maar helaas vaak door overschrijven van foute bronnen. Er zijn geen goede wetenschappelijke bronnen voor, zover mij bekend. De leefgebieden die ik goed heb leren kennen, inclusief het wetenschappelijk onderzoek, namelijk in Duitsland, het centrale areaal van het huidige voorkomen in Europa, laat zien dat hybridisering met huiskatten waarschijnlijk zeer zeldzaam, anders zeldzaam is. De meeste serieus te nemen bronnen inzake deze kwestie komen uit Schotland. het betreft daar een geïsoleerde populatie en er zijn sterke aanwijzingen dat, indien hybridisering daar inderdaad voorkomt zoals wordt aangenomen, dit een duidelijke antropogene achtergrond lijkt te hebben.

De volgende passage: "Ze lijken sterk op tamme huiskatten, maar zijn een stuk groter en forser gebouwd" is ook onjuist. Ik heb huiskatten vastgesteld van 14kg! Dit is helemaal niet ongewoon als je de berichten hoort van jagers die in Nederland duizenden huiskatten per jaar afschieten. Waarmee de volgende passage: "Aangezien Europese wilde katten makkelijk te verwarren zijn met zwerfkatten, worden ze wel eens per ongeluk afgeschoten." meteen is rechtgezet. Ik heb een publicatie in Nieuwe Wildernis in voorbereiding waarin ik onder meer bovenstaande mechanismen en vaststellingen beschrijf.

Boomveil

Je hebt me overtuigd. Aangepast. De Klauw 2 okt 2006 11:39 (CEST)Reageren

mijn vondst:

Verhaal wilde kat. Ik ging met papa mee naar de stal er was weer een boom op gevallen. Ik ben nieuwsgierig en ga altijd achter de stal kijken. Toen stond ik bijna op een dood beest ik liep terug naar papa en ik zei: “Papa er ligt daar een dood dier.” Papa zei toen: “Wat voor beest?” Waarop ik antwoordde: “Het lijkt op een kat! Papa is gaan kijken en toen zijn we naar Fredérique gelopen. Fredérique zei: “Eerste vlucht het bos in hé?” Toen papa en Fredérique dat gingen doen zei Fredérique: “Het is géén gewone kat toen hebben papa en Fredérique de dierenbescherming en de dierenambulance gebeld. Wat blijkt dus: Het blijkt een wilde kat te zijn dit schreef Jaap Mulder

Beste Hans, Frederique en Esmee,

Nog Geen duidelijkheid over de Sectie-datum. Is trouwens sterven Sectie Iets voor om bij jullie te zijn? Kost JE WEL EEN Natuurlijk Hele deur de weekse dag. Het is in Wageningen van de in Leiden, Naturalis BIJ. In Het Laatste kun je Natuurlijk geval ook Het museum Gaan Bekijken. Hoogstwaarschijnlijk is Vara Vroege Vogels (radio)aanwezig. Kunnen je ook nog Komen op de radio! Hartelijke groeten Jaap Mulder

Dus spannend

Geschreven door: Esmee 12 jaar{| class="wikitable" – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 62.108.10.124 (overleg · bijdragen)