Overleg:Ezeltje rijden langs het strand

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Ezeltje rijden langs het strand. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 9 mei 2019 11:04 (CEST)[reageer]

Ezeltje rijden[brontekst bewerken]

In het lemma staat over het "midden van de jaren 1890": "In deze periode ontstonden ook de luchtige, los geschetste schilderijen van ezelrijdende kinderen, die uiteindelijk zo karakteristiek zouden worden voor [de] impressionistische stijl." Er zijn echter maar heel weinig impressionistische schilderijen van ezel rijdende kinderen bekend. In de in het lemma gebruikte bron "Poëzie der werkelijkheid" wordt alleen verhaald dat deze schilderijen karakteristiek waren voor Isaac Israëls. Er staat: "Hier [=Scheveningen] ontstonden de schilderijtjes die zo karakteristiek voor zijn [=Isaac Israëls] werk zijn geworden." Dat veel impressionistische schilders ezel rijdende kinderen schilderden, wordt in die bron ontkracht door de opmerking: "Hoewel het onderwerp, ezeltje rijden langs het strand, bijna altijd direct met het werk van Isaac Israëls wordt geassocieerd.." en vervolgens komt de opmerking dat twintig jaar eerder ook Willem Maris, een Haagse School-schilder, dergelijke taferelen schilderde. Het is dus niet correct dat pas in het midden van de jaren 1890 begonnen werd met het schilderen van dit onderwerp. Er zal best nog een buitenlandse schilder een of meerdere keren voor ezel rijdende kinderen gekozen hebben, maar het onderwerp is zeker niet karakteristiek voor de impressionistische stijl.

In het lemma wordt ook geschreven over "kleine meisjes", maar dat is een pleonasme. Dat geldt feitelijk ook voor de omschrijving "jonger zusje". mvg. HT (overleg) 9 mei 2020 20:41 (CEST)[reageer]