Overleg:Fte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Is het niet beter geïnterpreteerd als Full-Time Equivalent? Als ik 4 mensen heb die 20 uur per week werken, is dat volgens mij 2 FTE! Rob Hooft 24 feb 2004 06:08 (CET)

Verschillend gebruik van de term FTE[bewerken]

FTE wordt meestal gebruikt om de werkdruk van een functie uit te drukken of om de grootte van een bedrijf of afdeling uit te drukken. De functie is 0,8 fte of de afdeling is 12 fte sterk. FTE is geen vastgestelde eenheid (zoals kilo en meter) maar verschilt per bedrijf. FTE is een definitie waarmee per bedrijf de waarde kan worden vastgesteld maar deze verkregen waardes kunnen tussen bedrijven verschillen.

Alhoewel de definitie duidelijk lijkt, wordt toch FTE vaak verschillend gebruikt (zowel binnen nederland als internationaal) en niet altijd in een gelijke context.

Veel gebruikt is 1 FTE = 52 (weken) * 40 (uur) = 2080 uur (bij overheden is dit vaak 52*38=1976). Deze definitie kan worden gebruikt om bijvoorbeeld het uurloon uit te rekenen. We werken dan wel geen 2080 uur maar we worden er wel voor betaald. Vakantie, ziek en studie wordt gewoon uitbetaald.

De eenheid leidt echter wel tot veel misverstanden en wordt vaak verward met effectieve inzet. Bijna niemand werkt '1 FTE' binnen deze definitie maar kost het wel. Het (fiscale) uurloon is in dit kader ook iets anders dan de kostprijs (voor het berekenen van het uurtarief) van een uur. In een voorbeeld:

Een werknemer werkt fulltime en wordt (fiscaal) voor 2080 uur uitbetaald. De werknemer heeft echter vakantiedagen, gaat op cursus, heeft evaluatiegesprekken en wordt ziek. De tijd dat een werknemer aan zijn/haar werk kan besteden is hiermee verlaagd tot, en dat zal per bedrijf verschillen, bijvoorbeeld 1690 uur. De effectieve inzet gedeeld door de de totale kosten wordt gebruikt als om de kostprijs van een uur werk te bereken.

In een ander voorbeeld: een set taken wordt berekend op 10.000 uur per jaar. Hiervoor heb je 10.000/1690 fulltime mensen nodig = 5.9 personen = 5.9 FTE en is fiscaal per jaar 5.9*2080 = 12.307 uurloon. Heel vaak wordt deze 10.000 gedeed door 2080 = 4.8 FTE. Dit kan alleen als vakantie, cursus, ziek etc als separate taken reeds in de 10.000 uur zijn meegenomen.

Nog leuker wordt het als bij een begrotingsronde afdeling A door de manager van A als 10 fte groot wordt opgegeven afdeling B door de manager van B als 12 fte. Het kan heel goed dat er bij B toch minder uur wordt gemaakt.


Het is dus heel belangrijk van te voren goed af te speken wat wordt bedoeld met FTE (en wat niet!) en waarvoor en hoe de definitie van FTE wordt gebruikt.


Copyrightschending??[bewerken]

Deze wiki tekst komt volgens mij rechtstreeks van: http://www.onzetaal.nl/advies/fte.php Ik weet niet in hoeverre dat zomaar mag worden overgenomen?? MVG

aanvulling: dat verklaart ook waarom er onnodig en in meerdere regels wordt uitgeweken naar de schrijfwijze en uitleg van de regel. Volgens mij kan dit artikel de helft korter zonder inhoudelijk enig verlies te lijden.