Overleg:Galblaas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Werking van Gal[bewerken]

In het artikel staat momenteel: "Gal bevat immers stoffen die vet tot hele kleine partikels kunnen afbreken (emulgeren) waardoor het gemakkelijk door de darmen opgenomen kan worden."
Dit is absoluut niet waar (of heel erg verkeerd geformuleerd). Het is waar dat gal in staat is om vet te emulgeren. Emulgeren is echter totaal iets anders dan afbreken. Wat er in feite gebeurt is dat gal de grote vetdruppels opdeelt in veel kleinere vetdruppeltjes (in tegenstelling tot afbreken, waarbij een vetmolecuul afgebroken zou worden tot glycerol en vetzuren). Hierdoor wordt het totale oppervlak van (nog steeds dezelfde hoeveelheid) gal enorm vergroot.
Deze vergroting van oppervlak resulteert er in dat de enzymen die de pancreas in het darmkanaal uitscheidt meer plaats hebben om op het vet aan te grijpen. Deze enzymen (lipases) zijn de 'stoffen' die het vet daadwerkelijk tot kleinere partikels (namelijk vetzuren) afbreken en die vetzuren kunnen vervolgens opgenomen worden door de darm. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 83.83.0.89 (overleg · bijdragen) 7 jul 2010 11:08

Ik ben geen expert op dit gebied, maar als ik het zo lees gaat het er eigenlijk over of de term afbreken wel juist is. Als je alles waarbij iets groots in kleinere stuk 'breekt' ziet als afbreken, dan is de huidige tekst nog enigszins te verdedigen als de term emulgeren was weggelaten. (Bio)chemisch gezien wordt afbreken dan waarschijnlijk alleen gebruikt als het gaat om het splitsen van grote moleculen in kleinere moleculen. Ik zou zeggen: voel u vrij om het artikel aan te passen. - Robotje 7 jul 2010 11:38 (CEST)