Overleg:Gangbare jaartelling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De situatie in nazi-Duitsland[bewerken]

We schrijven nu dat de "Nationaalsocialistische Lerarenbond" (de NS-Lehrerbund) deze conventie voorschreef, met een voetnoot naar de Weiße Blätter, mei 1938, p. 149. Dat staat er echter niet, er is sprake van een Reichslehrgang der Gaufachbearbeiter für Vor- und Frühgeschichte". Te Bayreuth. En die kwamen alleen maar met het voorschrift dit gebruik in te voeren in leerboeken aangaande de periodes die ze "provinzialrömisch" en "kaiserzeitlich" noemen. Daar volgt niet uit dat dit gangbare praktijk werd in geheel nazi-Duitsland op alle terreinen (dus voor kranten, voor leerboeken die over andere periodes handelen etc.) Dat zou best waar kunnen zijn, maar het staat er niet.

Reichsleiter Rosenberg schreef in zijn "Mythus" zinnen als "Um 2400 v. Chr. treten dann Reliefs von Menschen auf" of "Prinzessin und Königin Meres-Aneh (2633—2564 v. Chr.) mit blondem Haar". Maar dat schreef hij in 1936, dus we hoeven alleen maar na te gaan of in herdrukken van na 1938 dat "v. Chr." veranderd is in "v. Ztr." en dan heb je bewijs genoeg zou ik zeggen.

Vervolgens schrijven wij dat dit "blijkbaar" was "omdat de christelijke en Romeinse jaartellingen niet "Germaans" genoeg waren."" Met een voetnoot dus naar de Weiße Blätter p. 149. Waar in het geheel geen reden wordt opgegeven. Dat "blijkbaar" is tendentieus, een conclusie die we beter aan de lezer kunnen overlaten. Er blijkt vooral onze vooringenomenheid uit; het is aannemelijker dat de nazi's de Romeinse jaartelling voldoende Germaans vonden, maar Jezus te joods. Ook dat is speculatie (mijnerzijds), dus dat ga ik ook niet opschrijven.

Dan schrijven we dat "men het ironisch vond om te zien dat "Ariërs bijna 200 jaar later een joods voorbeeld volgden." Met een voetnoot naar een tendentieus artikel in Time, 7 maart 1938. Dat is dus een paar maanden voor dat artikel in de Weiße Blätter. Wie "men" is in dit geval staat er niet bij: een scribent van de Times valt iets grappigs op en wij maken daar "men" van. Ik zou zeggen: als er niet wat meer voorbeelden te vinden zijn moet dat "men" eruit en "De Times" erin.

Merk trouwens op dat dat Times-artikel het heeft over "schoolbooks" en niet over "papers" o.i.d. Tot zover. W.D. Sparling (overleg) 2 jan 2018 00:27 (CET)

Alfred Rosenberg, "Mythus", 1939, p. 26: "Prinzessin und Königin Meres-Aneh (2633—2564 v. Chr.) mit blondem Haar". Of Hans F. K. Günther (Rassengünther), "Formen und Urgeschichte der Ehe", 1940, p. 49: "... seit der Einwanderungszeit um 1400 v. Chr. ...". Dus na de invoering van het "v. Ztr."-voorschrift in 1938 bleven nazi's als R. en G. "v. Chr." gebruiken. W.D. Sparling (overleg) 2 jan 2018 12:38 (CET)
Heb de boel naar inzicht aangepast. W.D. Sparling (overleg) 3 jan 2018 22:31 (CET)