Overleg:Gasturbine
Onderwerp toevoegenVooral het stuk milieu moet beter. Het milieueffect hangt vooral af van de gebruikte brandstof. Een turbine geeft meestal een meer volledige verbranding dan een gasmotor. De vorming van stikstofoxiden hangt ook van andere zaken af: mengverhouding en druk. De verblijftijd in de turbine kan worden verkort als de menging van brandstof en lucht wordt verbeterd. Gerben1974 23 apr 2006 21:54 (CEST)
- Het plaatje is volkomen onduidelijk en misleidend. Het is een plaatje van een elektrische generator met een gasturbine er aan. De luchtstroom lijkt door de generator te gaan. Vreemd. Ik zal een beter plaatje zoeken of zelf maken. Ook de uitleg van het gasturbineproces behoeft verbetering. Zodra ik tijd heb zal ik het lemma aanpassen.Jan Huisman (overleg) 3 mrt 2014 21:55 (CET)
- Is inmiddels gebeurd. Ik zoek nog foto's die rechtenvrij zijn. Ik zal tzt nog een lemma over het turbinegedeelte schrijven. Jan Huisman (overleg) 6 mrt 2014 17:03 (CET)
- Ik pleit ervoor om het lemma turbine (gasturbine) NIET samen te voegen met gasturbine. Het lemma gasturbine kan een breed overzicht bieden van de gasturbine, de soorten, de toepassingen, milieuaspecten, enzovoort. Andere lemma's die ik inmiddels geschreven heb: axiale compressor, centrifugaalcompressor, en verbrandingskamer (gasturbine) behandelen in meer detail een onderdeel van de gasturbine. Ik zag dat je, als je verbrandingskamer kiest, bij een zuigermotor terecht komt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik denk dat een verwijzing onder aan de stukken onder Zie ook wel duidelijk maakt dat de stukken met elkaar te maken hebben. Een heel lang lemma over de gasturbine met al zijn onderdelen lijkt mij niet handig. Ik zal bij gelegenheid het lemma gasturbine nog aanvullen met algemene gegevens over de toepassingen. Jan Huisman (overleg) 13 mrt 2014 18:57 (CET)
- Is inmiddels gebeurd. Ik zoek nog foto's die rechtenvrij zijn. Ik zal tzt nog een lemma over het turbinegedeelte schrijven. Jan Huisman (overleg) 6 mrt 2014 17:03 (CET)
Comentaar op (Geen verbetering. Versie 45685953 van 193.79.181.100....
[brontekst bewerken]De wijziging die 193.79.181.100 heeft doorgevoerd en die daarna door Kleuske is teruggedraaid klopt wel degelijk. Een Diesel motor heeft, net als een gasturbine een overmaat aan lucht en een Otto motor niet. Over hoe het er staat en de exacte getallen kun je discussiëren maar wat 193.79.181.100 toegevoegd had klopt wel :) Felipe (overleg) 12 jan 2016 17:18 (CET)
- klopt, maar het voegt aan het hele verhaal weinig toe denk ik. Het heeft niet zo heel veel met de gasturbine zelf te maken en het word er niet leesbaarder van.GJ_D (Gerrit Jan Dreijer) (overleg) 12 jan 2016 17:23 (CET)
- Mee eens maar wat er nu staat (Vergelijk dit met bijv. het dieselproces, waar alle aangezogen lucht verbrandingslucht is) klopt in ieder geval niet. Felipe (overleg) 14 jan 2016 12:45 (CET)
- Een simpele vergelijking met een dieselmotor kan, maar dan moet het inderdaad wel precies kloppen. Dat is volgens mij ook wat er in eerste instantie bedoeld is in plaats van het "dieselproces" wat volgens mij iets heel anders is. (gelijkdrukproces) GJ_D (Gerrit Jan Dreijer) (overleg) 15 jan 2016 08:37 (CET)
- Mee eens maar wat er nu staat (Vergelijk dit met bijv. het dieselproces, waar alle aangezogen lucht verbrandingslucht is) klopt in ieder geval niet. Felipe (overleg) 14 jan 2016 12:45 (CET)
Ondergetekende heeft het hele verhaal over werking, vermogen, rendement enz. geschreven. De vergelijking die ik met een dieselmotor maakte (dieselproces mag toch ook wel?) was alleen bedoeld om het enorme verschil met een gasturbine aan te geven. Waar bij een dieselmotor bijna alle aangezogen lucht verbrandingslucht is (hoe veel zuurstof zit er nog in de uitlaatgassen?) is dit bij een gasturbine maar een kwart van de aangezogen lucht, met het gevolg dat er 15 a 16 % zuurstof in de uitlaatgassen zit. Deze eigenaardigheid van een gasturbine wordt in heel veel publicaties over het hoofd gezien. Men schrijft over brandstof met lucht mengen in de verbrandingskamer en dat ontsteken, alsof alle lucht verbrandingslucht zou zijn. Er is geen enkele gasturbine die zo werkt, want het zou resulteren in een turbine-inlaattemperatuur van 2000 °C. Ik zal eens wat over diesels en ottomotoren gaan lezen, dat is voor mij heel lang geleden.Jan Huisman (overleg)