Overleg:Gewone weidechampignon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In het artikel staat dat de doorsnede van de hoed van een weidechampignon tot 8 cm groot is. De paddestoel op de foto lijkt mij groter dan dat.

Nu zijn er verschillende mogelijkheden:

  • De paddestoel op de foto is geen weidechampignon.
  • Er zijn toch grotere weidechampignons dan de genoemde 8 cm.
  • Ik kan niet goed afmetingen schatten.

Kan iemand zich hier eens in verdiepen? Johan Lont 27 apr 2005 11:58 (CEST)

Het kind heeft een heel klein hoofd?? ;) Wezy 27 apr 2005 12:04 (CEST)
  • De afgebeelde chamignon is volgens de Franse wikipedia, waar de afbeelding oorspronkelijk vandaan komt, een andere, namelijk Agaricus arvensis, en niet de Agaricus campestris. De eerste mogelijkheid van Johan lijkt dus de juiste hypothese. Pieter1 27 apr 2005 12:12 (CEST)
Ik keek vooral naar de handen. JL
Via de interwiki kom je op fr:Agaric. Dat is het geslacht waar de agaricus campestris toe behoort, naast enkele andere soorten. Het bijschrift bij het plaatje daar is: agaricus arvensis (Boule de neige)"! In de tekst staat over deze soort "c'est un des plus grands agarics, "
In het artikel Anijschampignon lees ik, dat dat de Agaricus arvensis is en dat de hoed een doorsnede van 6 tot 11 cm heeft. Dan is nog steeds minder dan mijn schatting van de doorsnee van het ding op het plaatje, maar komt er dichter in de buurt. Ik denk dat het plaatje daar thuishoort. Johan Lont 27 apr 2005 12:15 (CEST)

Ik heb een opmerking bij het plaatje op 'Commons' gezet, maar ik laat verdere correcties graag over aan mensen met verstand van (of naslagwerken over) paddestoelen - Ik weet niet of de informatie op de Franse Wikipedia misschien ook wel fout is. Johan Lont 27 apr 2005 12:22 (CEST)

Ik houd twee opties open:

  • De afgebeelde zwam is geen weide- en geen anijschampignon.
  • De afgebeelde zwam is een extreem groot (gekweekt) exemplaar.

Ik heb mijn naslagwerken er nog eens op nagekeken, en qua uiterlijk lijkt de afgebeelde paddestoel toch wel erg op de weidechampignon (alleen een stuk groter). Ik vermoed dus dat het de tweede optie is. Rex 27 apr 2005 12:27 (CEST)

Ik denk niet dat het een anijschampignon is. Deze heeft een duidelijker manchet. Rex 27 apr 2005 12:29 (CEST)
Helaas ben ik geen paddestoelenkenner en had het plaatje van de franse wikipedia afgehaald. Wel weet ik dat af en toe de pers gehaald wordt met reuzenweidechampignons. In een beschrijvingen wordt meestal uitgegaan van gemiddelde afmetingen, maar er treden vaak uitzonderingen op naar boven, maar ook naar beneden. Een extreem voorbeeld is de Bonsai. Rasbak 27 apr 2005 12:33 (CEST)
In dat geval lijk je bij het overhalen de soortnaam te hebben gewijzigd van arvensis naar campestris. Kan je dat dan herstellen? Pieter1 27 apr 2005 12:37 (CEST)
Het is inmiddels geregeld. Pieter1 27 apr 2005 18:38 (CEST)