Overleg:Gezicht op de Parijse kade en de hoofdkerk te Rouaan

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door Happytravels in het onderwerp Citaten

Citaten[brontekst bewerken]

Citaat I[brontekst bewerken]

In het lemma staat het volgende citaat van Johannes Bosboom, met als bron het boek Poëzie der werkelijkheid. Nederlandse schilders in de negentiende eeuw uit 2000, p. 76:

"De romantische beweging onder aanvoering van de geniale Nuijen trok ook mij aan tot volgen. En al verviel men langs die weg in gekleurdheid en opgesmuktheid, er ontsproot daaruit later een meer verstandig zoeken naar verlevendiging van coloriet, verhoging van effect, vermeerdering van reliëf".

Het juiste citaat op p. 76 is als volgt:

"De Romantische beweging onder aanvoering van den genialen Nuyen trok ook mij aan tot volgen. En al verviel men langs dien weg in gekleurdheid en opgesmuktheid, […] er ontsproot daaruit later een meer verstandig zoeken naar verlevendiging van coloriet, verhooging van effect, vermeerdering van reliëf."

Citaat II[brontekst bewerken]

Bij het volgende in het lemma genoemde citaat van een recensent wordt als bron hetzelfde boek, p. 77, opgevoerd:

"De fijne toon en zuivere uitvoering van de gotische hoofdkerk spreken met de vervallen huizen op de kade, die wij echter wat minder witachtig van kleur hadden gewenst".

Het juiste citaat in het boek is:

"De fijnen toon en zuivere uitvoering der Gothische hoofdkerk contrasteert sprekend met de vervallene huizen op de kade, die wij echter wat minder witachtig van kleur hadden gewenscht."

HT (overleg) 19 mei 2020 08:47 (CEST)Reageren