Overleg:Grote Trek

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bantoes en Hottentotten zijn beide termen die in het huidige Zuid-Afrika als grievend politiek incorrect beschouwd worden (heb er gewoond '97-'99) jf

Dat is iets om rekening mee te houden, maar men moet daar ook niet mee overdrijven. Zie maar naar Amerika en zijn politieke correctheid. Daar mag je een zwarte niet eens een zwarte noemen! Giskart 09:19 19 nov 2002 (CET)

Ik heb het behoorlijk moeilijk met een soort artikels als dit ene. Het hoort thuis in een glossy maandblad, maar is zeker geen encyclopedisch artikel. Ik verwacht informatie over de "Grote trek" te vinden, en geen lyrische beschrijvingen over "windmolens die de wind malen", of hoe oud het land wel is, in vergelijking met de blanke inwijkelingen.

ik ben verbaasd dat het betreffende artikel (een gedegen stuk proza door een Zuidafrikaan) vervangen is door dit - euhh - deze paar oninteressante regels.
Pieter

Het was geen gedegen stuk proza, het was een stuk voor een reiscatalogus geschreven door iemand met logorrhoe, dat niet over 'grote trek' ging en waar niet eens uit kon worden opgemaakt wat de grote trek nu wel was! Voor 'Tussen de Rails' misschien prima maar niet in wikipedia en zeker niet onder dat kopje. Bart gebruiker:evanherk

Niemand verwacht dat een of ander artikel precies DIE informatie verschaft die gezocht wordt, men distilleert er altijd datgene uit wat men nodig heeft en gaat vervolgens zijns weegs. Wil men directe informatie dan raadplege men een woordenboek en geen encyclopedie, die toch bedoeld is als naslagwerk. Ik ben blij dat Arthur het een en ander betiteld als literair, wat niet gezegd kan worden van een of ander boodschappenlijstje van Colruyt. Ook een reisbeschrijving kan, als de persoonlijke noot eruit gehaald wordt. Lees anders ook mijn opmerking over Idols hieronder.....
Pieter

Als je de literaire beschrijvingen weghaalt, blijven er misschien twee of drie paragrafen over, maar dan wel paragrafen die in een encyclopedie op hun plaats horen, en zo precies mogelijk beschrijven wat ik zoek: de "Grote trek". Als ik informatie over olifanten zoek, en ik raadpleeg een encyclopedie, hoef ik toch ook geen beschrijving van de "hete wind, die door het ruisen in zijn nog levende takken,het gekraak van de stervende boom, vermorzeld onder het gewicht van dit oergeweld, verdoezelt." Evenmin heb ik dan behoefte aan de moeilijke politieke verhoudingen die er tussen België en Congo/Zaire/Congo wel eens geheerst hebben, en die aanleiding gegeven hebben tot massale gruwelen. ArthurKing 21:12 25 dec 2002 (CET)


Het is niet verbazend dat het artikel verdwenen is, want het hoort hier inderdaad niet thuis. Het is wel spijtig dat het vervangende artikel niet meer te bieden heeft aan "ENCYCLOPEDISCHE" informatie. Maar dat kan iedereen die iets over deze grote trek weet, verhelpen. Zolang de inhoud maar beantwoordt aan wat een encyclopedie moet zijn, en de auteur niet deze website gebruikt om zijn literaire werkstukken verder te verspreiden. Inderdaad kan je er in een magazine lezers mee aantrekken, maar dat is de bedoeling van deze omgeving niet.

Kijk ook eens naar het artikel over de Jura, dat net gepubliceerd is. Het hoort thuis op een persoonlijke website, maar niet hier. Mits een goede aanpassing zou het toch best informatief kunnen zijn?

Een reisverslag? "Ik ben vanmiddag naar de Colruyt geweest. Toen ik de motor startte, besefte ik niet dat ik met zulk een kostbare lading naar huis zou keren. Koffie, ajuintjes, kaas, wat had ik al niet meegebracht!" Of zullen we dat op een nieuw te creëren pagina: Winkelen zetten? Ook voor dat laatste is de stijl niet aangepast.

Kom nu Pieter, als een encyclopedie geen encyclopedie is, moeten we hem dan maar van naam veranderen.

inderdaad, daar begint het op te lijken als ik die "Idols" informatie bestudeer, die zeker in een tv-programmablad thuishoort. Er staat zelfs een foto bij die NIET onder de GNU.FDL valt.....(reclame?)
Pieter
Ik ben ook niet erg gelukkig met Idols, maar zoals die artikels nu zijn; zijn ze al veel beter dan in het begin. Bekijk de voorgeschiedenis maar. De onschrijving van de term encyclopedie is voor Wikipedia denkt ik wel ruimer dan die bij een klassieke encyclopedie zou zijn. Tenslotte is het niet dat we plaatsgebrek hebben. Als er iemand is die zijn tijd en werk wil insteken in het maken van dergelijke pagina's dan moeten we daar respect voor hebben. Tenminste, als er iets van een minimale informatieve waarde van te maken is. Lees best ook een Overleg:Idols. Die foto die geen GNU/FDL is, dat zouden we toch zoveel mogelijk moeten beperken. Ben niet zeker of dat wel kan bepaalde stukken van Wikipedia onder een andere licentie plaatsen. Wat we echt nodig zouden hebben voor Wikipedia is een advocaat. Giskart 13:14 31 dec 2002 (CET)

Pieter zei: >>Niemand verwacht dat een of ander artikel precies DIE informatie verschaft die gezocht wordt, men distilleert er altijd datgene uit wat men nodig heeft <<

Bart zegt: Maar ik verwacht wel dat als ergens 'grote trek' boven staat dat het over 'grote trek' gaat. Wat het is, wie het deden, waar, wanneer en waarom. Of dat dan is wat ik zoek maak ik zelf wel uit als lezer. Op lyrische ontboezemingen zit ik niet te wachten als ik op zoek ben naar informatie. Gebruiker:evanherk

Inderdaad handelde maar een klein deel van de betreffende tekst over de 'grote trek'. Ik had eigenlijk een probleem onder welk kopje ik die tekst kwijt kon wat toch eigenlijk een goed stuk proza was en geen reisgidsenbeschrijving (daar treft men hotelinformatie enz. aan). Overigens ben ik van mening dat het klakkeloos verwijderen van artikelen, omdat men het niet eens is met de strekking of toonaard, toch nog steeds verwerpelijk is. Tenslotte moet een goed artikel ook lang zijn. Maar wat mij betreft is hiermee de discussie gesloten.
Pieter.

Het was m.i. absoluut geen goed artikel. Het bevatte grotendeels volstrekt subjectieve ontboezemingen vrijwel zonder enige feitelijke informatie. Kasteelromankwaliteit.

Ik heb net Jura gelezen en het is inderdaad meer iets voor een persoonlijke site, al wil ik er zelf niets aan veranderen wegens te weinig kennis..(een zéér goede reden om ook geen negatieve kritiek te geven op zo'n artikel..) polle polle

Het verbaast mij niet. Dat doen anderen wel. Rigoureus verwijderen zonder waarschuwing en vervangen door een paar regeltjes uit het voorliggende artikel. En ook afkraken van literatuur als zijnde kasteelromannetjes of tekst voor een glossy maandblaadje of reisbeschrijvingen voor "Tussen de Rails". Kennelijk komt er bij het lezen van het artikel een soort rood waas voor de ogen van dergelijke 'verwijderaars' en grijpen ze fluks de botte bijl....

Wat betreft Bantoes en Hottentotten, dat zijn internationaal geaccepteerde namen. Of men zou Eskimo ook moeten afschaffen (immers een scheldnaam). En ook de aanduiding 'rus', slaaf' of zelfs 'neger' is ook al discutabel geworden op deze manier. Maar zoals ik al eerder zei, het is mijn discussie niet meer...
Pieter

Wat men steeds kan doen is teksten die een bepaalde waarde hebben maar niet in een encyclopedie passen verhuizen naar de MetaWikipedia. Giskart 00:10 2 jan 2003 (CET)