Overleg:Gyroscoop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Laat ik eerst even zeggen dat ik een afgestudeerde natuurkundige ben. Er is m.i. zoveel fout met deze pagina dat ik het niet even kan rechtzetten. Om te beginnen geeft het plaatje een hardstikke foute impressie. Bij een gyroscoop zal de as van de tol in dezelfde richting blijven wijzen, al gaat de wereld op zijn kop staan. Een gyroscoop is niet zo maar een tol. Maar ik wil dat plaatje niet weghalen zonder er iets anders voor in de plaats te stellen. Volgens mij is een (dubbele) cardanische ophanging *vereist* voor men van een gyroscoop kan spreken. In ieder geval for gyroscope in the Wordsworth Dictionary of science &technology. Dit is overeenkomstig de Engelse wikipedia. Ik ga dat echter ook weer niet veranderen zonder in een Nederlands encyclopedie na te trekken dat er in Nederland niet een merkwaardig taalgebruik bestaat rond gyroscoop, die heb ik even niet paraat. Als dat zo is, is dat zeker een opmerking waard. Als derde punt er zijn tegenwoordig kastje zijn die gyroscoop heten en die een funktie vervullen van een gyroscoop en waarvan men niet weet of hoeft te weten wat er in zit. Bijvoorbeeld een wii bediening kan gyroscopische informatie afgeven. Alleen op basis daarvan is het al fout een gyroscoop als tol te definieren. Deze bijdrage lijkt op een uitleg van thermometer met als onderliggende gedachte dat men absoluut kwik nodig heeft om temperaturen te meten.

Kritiek op het artikel?[bewerken]

Als (elektro)technicus ben ik redelijk ingevoerd in het principe en de werking van de gyroscoop. Het artikel vind ik goed, en ik begrijp de kritiek niet. Wil de criticus a.u.b. een tipje van de kritische sluier oplichten?

Voorbeelden van een gyroscoop[bewerken]

In het artikel staan als voorbeelden van gyroscopen ""de aarde, de wielen van een fiets of auto, een vliegwiel, een draaitol". Weliswaar is het noemen van de wielen van een auto niet onjuist, maar bij de auto wordt juist géén gebruik gemaakt van de gyroscopische eigenschappen. Daarentegen gebeurt dat bij de wielen van de motorfiets wél, en wel zeer sterk. Ik wil dan ook graag de wielen van de auto vervangen door de wielen van een motorfiets (in het artikel dan). Bezwaar?


Reactie op: Voorbeelden van een gyroscoop[bewerken]

Neen, ik ben het hiermee eens: vervangen is beter Bovendien werkt de link niet naar de site met Nederlandstalige uitleg.