Overleg:Han Xiandi

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 15 jaar geleden door Sergius in het onderwerp Opmerkingen over recente toevoegingen en verbeteringen

Opmerkingen over recente toevoegingen en verbeteringen[brontekst bewerken]

Beste Sergius, het is altijd goed als artikelen worden aangevuld, maar dan aub wel op de juiste manier. Daarom een aantal opmerkingen:

  1. Tot en met de Yuandynastie wordt naar Chinese keizers verwezen dmv de naam van dynastie + verkorte postume/tempelnaam, die weer bestaat uit een naam + di/zong. Die formele naam moet dan ook de titel van een eventueel lemma worden, dus Han Wudi, Han Xiandi, Tang Wudi, Yuan Wuzong etc. In een lopend verhaal wordt alleen verwezen naar de postume/tempelnaam, dus met weglating van de naam van de dynastie. Hierbij moet je letten op doublures, omdat di of zong al keizer betekent. Het wordt dus of keizer Xian of Xiandi, niet allebei en al helemaal niet keizer Han Xiandi. Zie ook tempelnaam en postume naam bij Chinese namen.
  2. Keizer, keizerin, generaal horen in een zin klein te worden geschreven, niet met een hoofdletter. Is in het Nederlands geen bestanddeel van de naam.
  3. Van concubine Wang weet men alleen de familienaam, wil je persé een link maken dan moet die link dus [concubine Wang] worden en niet [concubine] [Wang]. Alleen verwijzen naar de familienaam Wang is hetzelfde als verwijzen naar Jansen of De Vries.
  4. Wie is keizerin Wong Dong???. Haar familienaam is Dong, haar persoonsnaam is niet overgeleverd. In het Boek van de Late Han staat ze vermeld als Dong Taihou, waarbij Taihou een titel is die keizerin-weduwe betekent en gegeven wordt aan de moeder van de nieuwe keizer.
  5. keizerin of keizerin-weduwe is geen bestanddeel van de naam, maar als geen andere namen bekend zijn wel van de titel van een eventueel lemma. Het wordt dus niet [keizerin He], maar keizerin [keizerin He|He]. Ook is mogelijk [He Huanghou], wat ook keizerin He betekent.
  6. in een kort artikel is één link per persoon voldoende.

Ik hoop dat je er wat aan hebt, Guss 9 nov 2008 22:53 (CET)Reageren

Hartelijk bedankt voor deze informatie ik heb er zeker wat aan en ik zal alles in tact laten. Ik vroeg me alleen af of ik in de inleiding Keizer Ling in Han Lingdi kon veranderen zonder keizer ervoor. Overigens maak ik altijd een hoop links in mijn tekst ik hoop dat dat niet erg is en in ieder geval bedankt voor de tips en ik zal ze zeker gebruiken nu ik weer verder ga werken.--Sergius 10 nov 2008 17:13 (CET)Reageren