Gebruiker:Guss

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is de plek voor al je vragen.
Antwoorden op mijn reacties elders mogen ook hier gepost worden.


Taalvaardigheid

nl Deze gebruiker heeft het Nederlands als moedertaal.
en-4 This user speaks English at a near-native level.
fr-3 Cette personne peut contribuer avec un niveau avancé de français.
de-3 Dieser Benutzer hat sehr gute Deutschkenntnisse.
es-1 Este usuario puede contribuir con un nivel básico de español.
sv-1 Denna användare har baskunskaper i svenska.
ar-2 هذا المستخدم يتحدث اللغة العربية بشكل جيد
fa-1 این نویسنده به زبان فارسی آشنایی کامل ندارد
zh-1 这个用户能够使用基础水平的中文写作。

Expertise[bewerken | brontekst bewerken]

Deze gebruiker houdt van Chinees, maar niet van sinocentrisme
Deze gebruiker heeft kennis van geschiedenis. Hij leest liever historische overzichtswerken geschreven door één auteur dan een samengestelde bundel met verschillende auteurs
Deze gebruiker heeft kennis van aardrijkskunde, deels verkregen door een verzameling oude atlassen
Deze gebruiker heeft kennis van algemene economie en van bedrijfseconomie. Hij vraagt zich echter na al die jaren van studie en beroep nog steeds af of de grondslag van economie daadwerkelijk gebaseerd is op wetenschap. Gelukkig blijkt Keynes nog steeds springlevend te zijn. Ik kan alleen maar hopen dat de nieuw-klassieken genoeg geleerd hebben van de ondergane BDE's, maar ben bang dat hebzucht de boventoon zal blijven voeren.
Deze gebruiker heeft kennis van politiek en actualiteiten, maar heeft een hekel aan hijgerigheid, aan halve waarheden (zoals staatsschuld verwarren met private schuld of loon uitsluitend zien als kostenpost, Nederland als B.V.), maar vooral aan het herhalen van dezelfde oppervlakkige éénlijners, of die nu van rechts komen, van links, recht uit zee of, nog erger, slechts bestaan uit kreten (zoals tsunami, achterlijke ideologie, linkse kerk, staatsomroep, stemvee, wezensvreemd, bende, multicul, linkse hobby's) afkomstig van onze nationale hofnar of onze zelfverklaarde nationale intellectueel, die dolend strijdt tegen reptielen en omgeven is door een misselijkmakende hofhouding van complotmarmotten met een nasmaak van tribunalenbraaksel
Deze gebruiker heeft kennis van taal en is een verzamelaar van grammatica's.
Expertise
Tempel van de Hemel

ياخشىمۇسىز، مېنىڭ ئىسمىم غۈسس

Volgens mij geldt voor iedereen die bijdraagt aan wikipedia:

井蛙不可以語於海者

met een kikker die in een put woont kun je niet over de grote zee praten

夏蟲不可以語於冰者

met een zomervlinder hoef je niet over ijs te discussiëren


over mijn bijdragen [1]
Om een klad-maar-raak, roept-u-maar-sfeer of een louter welles-nietes discussie te vermijden zal ik bij mijn bijdragen steeds de gebruikte bronnen vermelden. Ik vind eigenlijk dat dit door iedereen moet worden gedaan. Bij wikipedia gaat het immers om reeds beschreven kennis en niet om resultaten van nieuw eigen onderzoek. Daarom horen op een Nederlandstalige encyclopedie termen thuis die in de Nederlandstalige wetenschappelijke traditie gebruikelijk zijn. Ja maar het staat zo op de Engelse, Chinese wikipedia en dat alleen al is een goede reden om de schrijfwijze van de Engelsen, Chinezen te volgen mag nooit de enige reden zijn. Verder dienen anderstalige wikipedia's met wantrouwen te worden benaderd. Elke vertaling van iets wat op dat moment bij de vertaler niet bekend is of door hem niet kan worden geverifiëerd moet achterwege worden gelaten, mag niet worden overgenomen, moet blijven waar het op dat moment is. Anders krijgt onzin de kans zich als een olievlek uit te breiden. Door kritiekloos te vertalen kan fantasie worden verward met werkelijkheid en kan die fantasie op basis van via Google verkregen nietszeggende getallen, uiteindelijk verworden tot de nieuwe werkelijkheid. Een voorbeeld van klakkeloos overnemen is dit: Griekse kolonisten samen met Xiong Nu aan het strand van Azov. Gezellig!! Vergelijk die fantasie met dit!

Centraal Azië[bewerken | brontekst bewerken]

Ik hoop dat mijn volgende bijdragen zullen gaan over de geschiedenis van Centraal Azië. Binnen dit onderzoeksgebied bestaat nog veel onzekerheid. Onderzoekshypothesen spreken elkaar dan ook vaak tegen. Het wordt niet mijn bedoeling om hieruit een soort waarheidsvinding te destilleren. Elkaar tegensprekende theorieën kunnen juist in een encyclopedie uitstekend naast elkaar worden gezet.

Geschiedenis van China[bewerken | brontekst bewerken]

靜夜思 stille nacht gedachten

床前明月光 maneschijn valt voor het bed
疑是地上霜 of is het rijp op de grond?
舉頭望明月 ik kijk op, tuur naar de maan
低頭思故鄉 kijk weer neer en denk aan thuis

(Li Po), vertaling Mark Leenhouts


Omdat er veel raakvlakken bestaan tussen de geschiedenis van Centraal Azië en de geschiedenis van China en omdat een groot deel van de bronnen over de geschiedenis van Centraal Azië ook uit China komt, wil ik ook een aantal artikelen over de Chinese geschiedenis schrijven of uitbreiden:

Taiwan[bewerken | brontekst bewerken]

Pescadores, Quemoy, Matsu-archipel, Wuciou.

Zuidoostazië[bewerken | brontekst bewerken]

Mijn belangstelling voor de diverse taalfamilies in Zuidoostazië bestaat vooral uit de nog steeds onderbelichte rol die sprekers van die talen hebben gespeeld bij het ontstaan van de Chinese taal en cultuur:

Reuss[bewerken | brontekst bewerken]

"Die Geschichte Thüringens, zumal in der Neuzeit, ist wegen der Zerplitterung ihrer politischen Gewalten berüchtigt. Namen wie Heinrich LXXII.Reuß j.L. schrecken auch den Historiker nicht nur wegen einer unsinnigen, auf ein Hausgesetz gegründeten Namengebung, sondern weil sie ein Gewirr von Landesteilungen in Erinnerung bringen, das keine Handvoll Fachleute im Kopf hatte."
in: Patze, Hans (herausgeber), Handbuch der historischen Stätten Deutschlands. Neunter Band Thüringen. Stuttgart 1989, p.XI-XII.


Bovenstaand citaat heeft mij ertoe gezet de geschiedenis van Reuss uit te zoeken. Een naam als Hendrik LXXII is niet onzinnig, maar getuigt juist van een, zij het excentriek, historisch besef. En dat mag ik wel!


Huis Reuss, Stamboom van het Huis Reuss, Reuss-Burgk, Reuss-Dölau, Reuss-Ebersdorf, Reuss-Gera, Reuss-Hirschberg, Reuss-Köstritz, Reuss-Lobenstein, Reuss-Lobenstein-Ebersdorf, Reuss-Obergreiz, Reuss-Rothenthal, Reuss-Saalburg, Reuss-Schleiz, Reuss-Selbitz, Reuss-Untergreiz, Reuss-Untergreiz I, Reuss-Untergreiz II, Reuss jongere linie, Reuss middelste linie, Reuss oudere linie.

Respect[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege respect voor hun (wetenschappelijke) prestaties:

'Erik Zürcher combineerde een fenomenale eruditie met een uiterst kritische geest en iets dat zich laat omschrijven als stijl op het intellectuele vlak — en met een groot gevoel voor humor. Hij was een grootheid in de sinologie, die een onschatbare bijdrage aan de wetenschap heeft geleverd en talloze studenten en collega’s heeft geïnspireerd'. Uit: in memoriam door Barend ter Haar, 11 februari 2008.([2])
Vanwege zijn ontdekkingen in de Zwarte Bergen van Bhutan, fascinerend zowel door het resultaat zelf als door de manier waarop hij over zijn ontdekkingen kan vertellen (interview VPRO Noorderlicht).
Lees waarom!
Vanwege zijn uitleg van de Heidelbergse Catechismus
Lees en beoordeel zelf!
Onvergetelijke colleges
Heeft het Taoïsme beschreven zoals het werkelijk is, 死亡總是來得太早,但它也是生命的一部分 (De dood komt altijd te vroeg, maar hoort ook bij het leven).
Voor zijn indrukwekkend en aangrijpend Liegen zul je.

Diversen[bewerken | brontekst bewerken]