Boek van de Chen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Boek van de Chen
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 陈书
Traditioneel 陳書
Pinyin Chénshū
Wade-Giles Ch'en-shu

Het Boek van de Chen of Chenshu is een van de boeken uit de Vierentwintig Geschiedenissen, de verzameling officiële geschiedenissen van Chinese keizerlijke dynastieën. Het boek is gepresenteerd in 636 en beschrijft de geschiedenis van de Chen-dynastie (557-589), een van de Zuidelijke Dynastieën.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

In 622 kreeg Yao Silian (姚思廉, 557-637) opdracht van keizer Gaozu om de geschiedenis van de Chen-dynastie samen te stellen. Zo kon hij het werk van Yao Cha (姚察, 533-606), zijn in 606 gestorven vader, afmaken. Die was reeds onder de Sui-dynastie begonnen met het ontwerpen van geschiedenissen van de Liang en van de Chen-dynastie. Yao Silian volgde de tekst van de 'Chenshu' van zijn vader en bracht alleen wijzigingen in de volgorde van de documenten aan. Hij voltooide het werk in 629. Het werd in 636 gepresenteerd, tegelijk met het eveneens door hem samengestelde Boek van de Liang.

Samenstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Het boek bevat 36 juan en heeft daarmee de geringste omvang van de 'Vierentwintig Geschiedenissen'. De Chenshu volgt de indeling van de Shiji en de Hanshu, zij het dat slechts twee van de vijf mogelijke categorieën daadwerkelijk zijn gebruikt:

dynastieke
geschiedenis
benji
(annalen)
shijia
(erfelijke
geslachten
biao
(tabellen)
shu
(verhandelingen
liezhuan
(biografieën)
Totaal
aantal
juan
Chenshu 6 - - - 30 36

Chinese tekst[bewerken | brontekst bewerken]

  • 姚思廉, 陳書 (36卷), 北京 (中華書局), 1972 (Yao Silian, Chenshu (36 juan), Beijing (Zhonghua shu ju), 1972), 2 delen, 502 pp.
Herdrukt 1999, ISBN 9787101021288. De 'Zhonghua' uitgave is de meest gebruikte uitgave. De teksten zijn voorzien van leestekens, ingedeeld in paragrafen en geschreven in traditionele karakters.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina 陳書 (Chenshu - Boek van de Chen) op Wikisource.