Lente- en herfstannalen van de Zestien Koninkrijken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lente- en herfstannalen van de Zestien Koninkrijken
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 十六国春秋
Traditioneel 十六國春秋
Pinyin shíliùguó Chūnqiū
Wade-Giles Shih-liu-kuo Ch'un-ch'iu

De Lente- en herfstannalen van de Zestien Koninkrijken is de naam van een Chinees annalistisch geschiedwerk uit de zesde eeuw na Chr over de geschiedenis van de Zestien Koninkrijken en samengesteld door Cui Hong. Door dit werk is in de Chinese historiografie de term Zestien Koninkrijken de gangbare verzamelnaam geworden voor de staten die in in de vierde en vijfde eeuw in Noord-China zijn gevormd door niet-Chinese ruiternomaden. Lente en Herfst was in het oude China een veel gebruikte metonymie om het begrip jaar weer te geven.

Het oorspronkelijke werk[bewerken | brontekst bewerken]

Het werk is aan het begin van de zesde eeuw samengsteld door Cui Hong, een historicus in dienst van de Noordelijke Weidynastie en bestond oorspronkelijk uit 100 rollen (juan) en een chronologische tabel. Cui Hong introduceerde met dit werk de term Zestien Staten. Het werk heeft gediend als basis voor de hoofdstukken over de Zestien Koninkrijken in het Boek van de Wei, de officiële dynastieke geschiedenis van de Noordelijke Weidynastie en het Boek van de Jin, de officiële geschiedenis van de Jin-dynastie, die verscheen in 646 (of 648).

Volgens de Catalogus van de Keizerlijke bibliotheek uit 1782 was het werk reeds in de elfde eeuw verloren geraakt. Dit verdwijnen moet geleidelijk zijn gebeurd, want de historicus Sima Guang (司馬光, 1019-1086) had nog 20 hoofdstukken van het oorspronkelijke werk tot zijn beschikking toen hij zijn Zizhi tongjian (資治通鑑, Doorlopende spiegel tot hulp bij het bestuur) schreef.

De drie versies uit de Ming en Qing-tijd[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn drie verschillende, later gereconstrueerde versies bewaard gebleven:

  • In de Hanwei Congshu (漢魏叢書), een door He Tang (何鏜) geredigeerd historisch verzamelwerk uit de Ming-dynastie, is elk van de 16 koninkrijken beschreven in een apart hoofdstuk. Die hoofdstukken komen grotendeels overeen met de categorie Erfelijke Geslachten van de Jinshu, waarin elk koninkrijk eveneens is beschreven in een eigen hoofdstuk.
  • In 1781 werd een 100 juan tellend werk heruitgegeven. Het zou oorspronkelijk gedurende de Mingdynastie zijn samengesteld door Tu Jiesun (屠介孫) en Xiang Lin (項琳). Volgens het voorwoord kwam het werk voort uit brokstukken van het oorspronkelijk door Cui Hong samengesteld werk die bewaard waren gebleven in de Jinshu en de Zizhi tongjian en verder de Yiwen leiju (藝文類聚) en de Taiping yulan (太平御覽), twee encyclopedieën.
  • Tijdens de late Qing-tijd verscheen de 'Aanvulling op de Lente- en Herfstannalen van de Zestien Koninkrijken' (Shiliuguo chunqiu buji, 十六國春秋補輯), samengesteld door Tang Qiu (湯球, 1804-1881). Zijn boek omvat 100 juan en is onder toepassing van regels van de toen geldende School van de Tekstkritiek (Kaoju Xue) verzameld uit oudere werken.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Honey, David Brian, 'Shiliuguo chunqiu' in: Chennault, Cynthia L. e.a. (eds.), Early Medieval Chinese Texts. A Bibliographical Guide, Berkeley (Institute of East Asian Studies) 2015, (China Research Monograph 71), ISBN 978-1-55729-109-7, pp. 289-296.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Shiliuguo Chunqiu (met voor elk van de staten één hoofdstuk) op Wikisource.