Youchao

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Youchao
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 有巢 (氏)
Traditioneel 有巢 (氏)
Pinyin Yǒucháo (Shì)
Wade-Giles Yu-ch'ao (Shih)
Jyutping (Standaardkantonees) jau6 caau4 (si6)
Letterlijke vertaling (Clan van de) maker van nesten

Youchao of Youchao Shi ('clan van Youchao') is een figuur uit de Chinese mythologie. Hij leerde de mensen nesten in bomen te maken om daarin te gaan wonen. Zo konden zij zich beschermen tegen wilde dieren. Youchao kan worden beschouwd als een mythische cultuurheld, iemand die de bevolking stapsgewijs elementen van de beschaving bijbracht.

De mythe van Youchao bevindt zich in de geschriften van Meester Han Fei (280–233 v.Chr.), de Hanfeizi. In juan 49 (genaamd Wudu, 五蠹) staat dat er in de vroege oudheid weinig mensen waren, maar veel wilde dieren. De mensen konden zich niet verweren tegen die wilde dieren en ook niet tegen slangen. Toen kwam er een wijze man die hout begon te verzamelen. Hij bouwde daarmee een nest in een boom. Op die manier was hij veilig voor alle gevaren. De mensen bogen zich voor hem, maakten hem tot koning onder de hemel en noemden hem Youchao, 'heer van de (vogel)nesten'. De mythe wordt geparafraseerd in hoofdstuk 29.1 van de Zhuang Zi, zij het met weglating van de mythische cultuurheld. De vertaling van Kristofer Schipper luidt: "In vroegere tijden waren de dieren talrijk en de mensen gering in aantal. Om aan de dieren te ontkomen maakte de bevolking nestwoningen in de bomen. Overdag vergaarden zij noten en kastanjes, en bij zonsondergang klommen ze in de bomen. Daarom werden ze "het volk van de nestbouwers" genoemd"[1].

In Chinese geschriften krijgen mythische cultuurhelden vaak de toevoeging shi (), clan (of beleefde aanspreekvorm). Volgens de Hanfeizi werd de 'clan van de maker van de nesten' opgevolgd door die van Suiren, de 'clan van de maker van het vuur met de vuurboor'. Die leerde de mensen om vlees te roosteren en het niet meer rauw te eten. Deze stap vormde volgens de Hanfeizi, na het maken van behuizingen, de volgende ontwikkelingsfase van de beschaving van de mensheid.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Schipper, K. (2007): Zhuang Zi. De volledige geschriften. Het grote klassieke boek van het taoïsme, Amsterdam (Uitgeverij Augustus), ISBN 978-90-4570085-4, pp.381-382.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • (de) 'Suei-jen' in: Münke, Wolfgang, Die klassische chinesische Mythologie, Stuttgart (Klett) 1976, ISBN 3-12-906010-3, p. 313.