Huang Di

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huangdi (黄帝)
Huang Di
Geboortedatum ?
Sterfdatum 2599 v.Chr.
Dynastie De Vijf Oerkeizers
Periode 2698 v.Chr. - 2599 v.Chr.
Voorganger Shennong
Opvolger Shaohao
Persoonlijke gegevens
Vader van Niuba
Gehuwd met Lei Zu (嫘祖)
Keizers van China
Portaal  Portaalicoon   China
Huang Di
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 黄帝
Traditioneel 黃帝
Pinyin huángdì
Wade-Giles Huang-ti
Jyutping (Standaardkantonees) wong4 dai3
Standaardkantonees Wôong Taj
Yale (Standaardkantonees) wong4 dai3
Hongkong-Hakka wong2 di5
Peng'im (Chaozhouhua) eun5 di3
Letterlijke vertaling gele keizer
Andere benamingen Gele Keizer
Tempel van de Gele Keizer

Huangdi, ook wel de Gele Keizer, is een legendarische Chinese keizer. Volgens de legende is hij de voorouder van de Han-Chinezen en wordt daarom door de daoïstische Han-Chinezen vereerd als een godheid. Hij was een van de Vijf Oerkeizers en zou 99 jaar geregeerd hebben van 2698 v.Chr. tot 2599 v.Chr.

Het jaar 2698 v.Chr. wordt tevens beschouwd als begin van de Chinese jaartelling. Huang Di stond aan de basis van de Chinese cultuur. Huangdi zou ongeveer honderd jaar geleefd hebben door zijn studies in de Traditionele Chinese geneeskunde. Om het jaar wordt in een dorp in Shaanxi (陕西) door Han-Chinezen van overal ter wereld Huangdi herdacht. Han-Chinezen en sommige minderheden in China noemen zich Yanhuangzisun (炎黄子孫).

In Yan'an, provincie Shaanxi, staat een tempel ter nagedachtenis aan Huangdi. Met een oppervlakte van 8000 m² is het de grootste van het land. Onder het communistische regime van Mao Zedong werd Huangdi als feodaal bijgeloof bestempeld.[1] Begin jaren negentig werd de veronderstelde geboorteplaats een toeristische attractie om de lokale economie te stimuleren.[1] Met de bouw van het complex werd in 1993 begonnen. In 2008 kreeg de plek en ceremonie officiële goedkeuring. De Communistische Partij van China ziet dit tevens als mogelijkheid haar beleid te legitimeren.[1] In april worden ceremonies georganiseerd ter nagedachtenis en ter ere van de keizer.[2]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Yellow Emperor op Wikimedia Commons.