Feng shan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Feng shan was een ritueel uitgevoerd door de "zoon van de hemel" (keizer) in het oude China.[1] De ceremonie werd meestal uitgevoerd in open lucht. De ceremonie bestond uit twee delen: op de top van de berg Tai (Feng), waarbij een bericht voor de hoge goden werd begraven, en 40 km verder nabij Xintai (Shan). De ceremonie zou uitgevonden zijn op het einde van de periode van de "strijdende staten", hoewel de details ingevuld zouden zijn door de eerste keizer (Qin Shihuang) en zijn ministers.

De "zoon van de hemel" (de keizer) bracht hulde aan de hemel (Feng) en aarde (Shan). Het werd uitgevoerd aan de voet van de berg, maar een boodschap voor een "grote God" ("High God") werd begraven aan de top. Het ritueel werd slechts zelden uitgevoerd, enkel door heersers die wilden benadrukken dat zij het hemelse mandaat hadden. De ceremonie was zo zeldzaam, dat het niet opgenomen werd in de geschriften van Confucius' over de uit te voeren rituelen.

Volgens de Shiji zouden 72 keizers ("rulers") het ritueel hebben uitgevoerd voor Qin-dynastie, maar geen namen van historische figuren zijn hiervoor bekend, zodat dit betwijfeld wordt. In de Guanzi worden wel een lokale held Wuhai vermeld, alsook mythische figuren als Fuxi, de Gele keizer, en mythologische keizers Zua-han Xu, Diku en Shun.[2]

De eerste historische figuur die de ceremonie uitvoerde was tevens China's eerste keizer: Qin Shihuang, en vervolgens door de Han keizer Wu.

Daarna duurde het nog zo'n 600 jaar alvorens een keizer het opnieuw liet uitvoeren: de derde keizer van de Tang Dynastie, keizer Gaozong in 666. Het was allicht echter zijn vrouw, Keizerin Wu die hierachter zat. Betogende dat de hemel Yang (mannelijk) en de aarde vrouwelijk (Yin) was, greep zij ook de kans om het ritueel ten dele zelf te kunnen uitvoeren, wat haar macht, en de status van vrouwen in het algemeen, versterkte.[3] Vertegenwoordigers uit Japan, India, het Perzische hof in exile Goguryeo, Baekje, Silla, de Turken, Khotan, the Khmer, en het Umayyad kalifaat waren aanwezig.[4] Het ritueel werd daarna nog uitgevoerd door de Tang keizer Xuanzong (in 725) en de Song keizer Zhenzong (November 1008). Er zouden 24375 mensen Zhenzong om deze uiterst dure ceremonie verzocht hebben.[5]

Er worden nog jaarlijkse 200 feng shan-ceremonies uitgevoerd op de berg Tai in de Chinese provincie Shandong[6]