Keukengod

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Keukengod
Keukengod
links de echtegenote van Keukengod en rechts Keukengod
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 灶君
Vereenvoudigd 灶君
Pinyin Zào Jūn
Jyutping (Standaardkantonees) zou3 gwan1
Engels Kitchen God
Standaardkantonees Choow Kwan
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Cho Kwan
Andere benamingen Zao Shen 灶神,
Dong Chu Siming 东厨司命,
Zao Wang 灶王,
Zao Wangye 灶王爺

De Keukengod is een taoïstische god die een beschermer van de haard en dus ook van het gezin is. Hij is de uitvinder van het vuur.

Zijn afbeelding wordt op de muur naast het fornuis gehangen. Elk jaar wordt zijn afbeelding op de 23e van de twaalfde maan in de Chinese kalender verbrand. Zijn mond wordt met honing besmeerd of hij krijgt wijn over zich heen gegooid om hem dronken te laten worden. Door honing of dronkenschap kan hij alleen een goed woord doen voor het gezin, want de Keukengod gaat elk jaar op deze dag naar de hemel om verslag te doen aan de Jadekeizer.

De Jadekeizer verspreidt het geluk over gezinnen die zich een jaar goed hebben gedragen. Een familie die zich slecht heeft gedragen en die door de Keukengod wordt vermeld, wordt bestraft.

De vrouw van de Keukengod is een dochter van de Jadekeizer. Ze schrijft alles op wat er in het huis gezegd wordt. Vroeger was het zo dat mensen van hogere rang de Keukengod op de 23e vereerden, de gewone burgers op de 24e en de vissers op de 25e van de twaalfde maan.

Tijdens Chinees nieuwjaar wordt een nieuwe afbeelding van de Keukengod geplakt. Men verwelkomt hem terug.

Zie ook[bewerken]