Maankalender

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Faltkalender mit Monatsbildern.jpg

Een maankalender of lunarkalender is een kalender die is gebaseerd op de cyclus van de schijngestalten van de maan. Van dergelijke kalenders zijn er in de loop der tijd wereldwijd verschillende gemaakt. Voorbeelden van maankalenders die vandaag de dag nog in gebruik zijn, zijn de islamitische kalender en de joodse kalender.

De islamitische kalender bestaat uit 12 maanmaanden. Deze kalender is niet verbonden aan de seizoenen, en wijkt derhalve per jaar 11 dagen af van een tropisch jaar. Om de 33 jaar lopen beide kalenders weer even gelijk.

De meeste maankalenders zijn eigenlijk lunisolaire kalenders, waarin de maanden worden bijgehouden aan de hand van de maan, maar toch worden gecorrigeerd om aan te sluiten op een tropisch jaar.

Start van een maanmaand[bewerken]

Maandkalenders verschillen van elkaar in de dag die als eerste dag van de maand wordt gerekend. Sommige maankalenders, zoals de Japanse kalender, beginnen een nieuwe maand op de dag van een astrologische nieuwe maan. Andere beginnen juist bij volle maan. Ook fasen tussen volle en nieuwe maan worden soms gebruikt.

Lengte[bewerken]

De lengte van een maand is met een maankalender lastig te voorspellen omdat deze kan variëren van de gemiddelde waarde. Observaties zijn namelijk beïnvloedbaar door onzekerheden en weersomstandigheden.

De gemiddelde lengte van een synodische maand is 29,53058 dagen (of 29 dagen, 12 uur, 44 minuten en 2,9 seconden). Daarmee is de lengte van een maand afwisselend 29 en 30 dagen. Deze worden respectievelijk “holle” en “volle” maanden genoemd. Dit systeem levert een gemiddelde op van 29,5 dagen. Door het verschil tussen het gemiddelde en de werkelijke lengte van een maand, loopt men na 34 maanden (na ongeveer 3 jaar) reeds één dag achterstand op: 34 x 29,5 = 1003 dagen. Dus moet men schrikkeldagen invoeren om in de pas te blijven met de schijngestalten van de maan. Na het toevoegen van de schrikkeldagen, loopt men 850 maanden later (ongeveer 71 jaar) opnieuw een dag achterstand op, zodat een nieuwe aanpassing nodig is. Deze correcties werden in verschillende landen op verschillende manieren uitgevoerd.

Externe links[bewerken]