Joodse kalender

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mozaïek van de dierenriem in een synagoge in Israël (6e eeuw)

De joodse jaartelling, joodse kalender of Hebreeuwse kalender (Hebreeuws: הלוח העברי / ha'loeach ha'iwri) rekent vanaf het jaar waarvan volgens het jodendom de schepping van de wereld heeft plaatsgevonden (de Anno Mundi).

Op grond van de Tenach wordt de schepping geacht te hebben plaatsgevonden in het jaar 3761 voor de Anno Domini. Het nieuwe jaar begint op Rosj Hasjana, een gewichtige tweedaagse periode van gebed en inkeer, die rond september/oktober van de gregoriaanse kalender valt.

Het joodse jaar 5776 komt zodoende overeen met de gregoriaanse jaren 2015 (vanaf september/oktober) en 2016 (tot september/oktober).

Maankalender[bewerken]

In het jodendom hanteert men de maankalender. Een 'synodische' maand of lunatie duurt ca. 29,5 dagen waarbij de ene maand 29 en de andere maand weer 30 dagen duurt. Doordat er 12 maanden zijn komt men uit op 354 dagen, oftewel men loopt 11 dagen achter op de zonnekalender van 365 dagen.

Dit lost men op door een schrikkelmaand in te voegen. De naam van de schrikkelmaand is tweede adar of kortweg adar 2.

In vroegere tijden liet men de maand beginnen op basis van puur empirische observatie: de nieuwe-maansikkel moest zichtbaar worden te Jeruzalem. Evenzo voegde men op basis van observatie een schrikkelmaand toe wanneer dit nodig was:

"Als [...] tegen het eind van het jaar werd opgemerkt dat het Pesach vóór de lente-equinox (omstreeks 21 maart) zou vallen, werd er verordend dat er vóór niesan een maand ingelast moest worden.""
— Emil Schürer, The History of the Jewish People in the Age of Jesus Christ, Volume 1, 1973, blz. 590.

Omstreeks het jaar 359 (gregoriaanse jaartelling) werd de kalender gestandaardiseerd door Hillel II met behulp van de cyclus van Meton: in een telkens terugkerende periode van 19 jaar wordt zeven keer een schrikkelmaand toegevoegd en wel in het 3e, 6e, 8e, 11e, 14e, 17e en 19e jaar. Deze schrikkelmaand heeft in de regel 30 dagen (op één na die 29 dagen telt), waardoor men na 19 jaar weer in de pas loopt met de zonnekalender.

Begin van het jaar[bewerken]

De volgorde van de joodse maanden ligt vast, maar het begin van het jaar kan op twee manieren bepaald worden.

Volgens de Thora[bewerken]

De godsdienstige kalender is gebaseerd op wat daarover in de Thora door God aan Mosjé (Mozes) en Aharon (Aäron) is opgedragen.

"Hasjem (God) zei tegen Mosje en Aharon, nog in Egypte: ‘Voortaan moet deze maand bij jullie de eerste maand van het jaar zijn.’"
Sjemot (Exodus) 12:1-2

Dit had betrekking op de uittocht uit Egypte door de Israëlieten die in de lente plaatsvond. Deze indeling begint zodoende in het voorjaar.

 1. niesan - valt in maart/april
 2. ijar - valt in april/mei
 3. siewan - valt in mei/juni
 4. tammoez - valt in juni/juli
 5. aaw - valt in juli/augustus
 6. elloel - valt in augustus/september
 7. tisjrie - valt in september/oktober
 8. chesjwan - valt in oktober/november
 9. kisleew - valt in november/december
 10. teweet - valt in december/januari
 11. sjewat - valt in januari/februari
 12. adar - valt in februari/maart
 13. adar 2 (in schrikkeljaren) - valt in maart/april

Volgens de Misjna[bewerken]

In de Misjna (mondelinge leer) wordt de joodse kalender met vier nieuwjaarsfeesten beschreven. De bekendste betreft Rosj Hasjana (het hoofd van het jaar) en begint op 1 tisjrie. De overige in de Misjna beschreven nieuwjaarsfeesten zijn Toe Biesjwat (het nieuwjaar van de bomen), het niet meer gevierde nieuwjaar van de koningen en pelgrims en het nieuwjaar voor het brengen van de tienden van het vee.

Tegenwoordig volgt de joodse jaartelling de Misjna: het jaar begint met de maand tisjrie (de zevende maand volgens de Thora).

 1. tisjrie - valt in september/oktober
 2. chesjwan - valt in oktober/november
 3. kisleew - valt in november/december
 4. teweet - valt in december/januari
 5. sjewat - valt in januari/februari
 6. adar - valt in februari/maart
 7. adar 2 (in schrikkeljaren) - valt in maart/april
 8. niesan - valt in maart/april
 9. ijar - valt in april/mei
 10. siewan - valt in mei/juni
 11. tammoez - valt in juni/juli
 12. aaw - valt in juli/augustus
 13. elloel - valt in augustus/september

Externe link[bewerken]