Thaise zonkalender

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Thaise zonkalender of Suriyakati is de jaartelling die in 1888 werd ingevoerd door koning Rama V ter vervanging van de oude Thaise maankalender. In deze kalender lopen de dagen, weken en maanden in de pas met de gregoriaanse kalender zoals die gebruikt wordt in de westerse landen. In de oude maankalender viel het nieuwjaar op Songkran tussen 13 en 15 april. Koning Rama V stelde als nieuwe datum voor het nieuwjaar 1 april vast. De jaartelling bleef echter de boeddhistische jaartelling.

In 1940 besloot de minister-president Plaek Pibul Songkram echter de datum van het nieuwjaar te verplaatsen naar 1 januari. De Thaise zonkalender wordt zowel in officiële als traditionele omgevingen gebruikt. In de zakenwereld wordt veelal de christelijke jaartelling gebruikt in plaats van de boeddhistische jaartelling.

De data van boeddhistische feestdagen, zoals Wan Maakha Boe Chaa (วันมาฆบูชา) (in 2013: 25 februari), Wan Wisaakha Boe Chaa (วันวิสาขบูชา) (in 2013: 24 mei), Wan Aasaanha Boe Chaa (วันอาสาฬหบูชา) (in 2013: 22 juli), Wan Khao Phan Saa (วันเข้าพรรษา) (in 2013: 23 juli) en Wan Ok Phan Saa (วันออกพรรษา) (in 2013: 19 oktober), worden nog steeds berekend aan de hand van de oude maankalender, hierdoor hebben de feestdagen ieder jaar een andere datum.

Maanden
Nederlandse naam Thaise naam Uitspraak
januari มกราคม mok ka raa khom
februari กุมภาพันธ์ koem phaa phan
maart มีนาคม mie naa khom
april เมษายน mee saa jon
mei พฤษภาคม phrut sa phaa khom
juni มิถุนายน mi thoe naa jon
juli กรกฎาคม ka ra ka daa khom
augustus สิงหาคม sing haa khom
september กันยายน kan jaa jon
oktober ตุลาคม toe laa khom
november พฤศจิกายน phrut sa tji kaa jon
december ธันวาคม than waa khom
Weekdagen
Nederlandse naam Thaise naam Uitspraak
maandag วันจันทร์ wan tjan
dinsdag วันอังคาร wan ang khaan
woensdag วันพุธ wan phoet
donderdag วันพฤหัสบดี หรือ วันพฤหัส wan pha ru hat sa boh die of wan pha ru hat
vrijdag วันศุกร์ wan soek
zaterdag วันเสาร์ wan sao
zondag วันอาทิตย์ wan aa thit

De achtergrondkleuren zijn de kleuren die volgens het Thaise boeddhisme behoren bij die dag en die de drager dan geluk geven