Vesakha Puja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dhamma wiel

Boeddhisme

Concepten
Geschiedenis
Stromingen
Geschriften
Tempels
Devotie
Per land
Termen
Van A tot Z
Dhamma wiel

Vesakha Puja (Pali) is een van de drie belangrijkste boeddhistische gedenkdagen. Het herdenkt de geboorte, verlichting en het parinibbana (heengaan) van Gautama Boeddha, welke volgens traditie allen plaatsvonden op de volle maan van de maand Vesakha van de maankalender van het oude India. Puja (Pali) betekent 'het betonen van respect'. Vesakha Puja vindt plaats in april, mei of juni, en is in de boeddhistische landen van alle stromingen een nationale feestdag.

In veel boeddhistische tempels betoont men op Vesakha Puja respect aan de Boeddha door drie maal in stilte rechtsom om een stoepa heen te lopen. Er worden daarnaast vaak speciale preken of toespraken gehouden, en de leken besteden vaak aandacht aan het voorbereiden van een geschikte gift gewijd aan de Boeddha of de Sangha.

In de geschiedenis van Sri Lanka vonden belangrijke plechtige gebeurtenissen, zoals de kroning van een koning, veelal op Vesakha Puja plaats.

Gerelateerde feestdagen[bewerken]

In Hongkong, Macau en Zuid-Korea is de 8ste dag van de vierde maand volgens de maankalender een nationale feestdag, aangeduid als "Boeddha's Verjaardag".

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]