Kalenderjaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een kalenderjaar is een periode van ongeveer een zonnejaar volgens de gebruikte kalender, bijna altijd bestaande uit een geheel aantal maanden.

Voor onze huidige kalender, de gregoriaanse kalender, begint een kalenderjaar, ook burgerlijk jaar geheten, met Nieuwjaarsdag (1 januari), en eindigt met Oudejaarsdag daaropvolgend (31 december). Een gregoriaans kalenderjaar duurt 365 of (bij een schrikkeljaar) 366 dagen.

Het begrip kalenderjaar wordt veel gebruikt door de overheid, zoals in beslissingen, vergunningen, wetten enz. kunnen betrekking hebben op een kalenderjaar. Een kalenderjaar loopt niet parallel met een kerkelijk jaar, schooljaar of academisch jaar. Deze zijn in het algemeen korter dan een heel jaar (zomervakanties worden bijvoorbeeld niet meegerekend). Verder is er individueel het levensjaar (in het kader van statistieken over groepen mensen ook wel leeftijdsjaar genoemd).

Zie bijvoorbeeld de Verklaring arbeidsrelatie.

Maankalender en lunisolaire kalender[bewerken]

Bij de meeste pure maankalenders is een kalenderjaar steeds 12 maanmaanden, dat is 11 dagen korter dan een zonnejaar. Bij een lunisolaire kalender zijn de meeste kalenderjaren 12 maanmaanden, maar zijn ook veel kalenderjaren 13 maanmaanden, zodanig dat een kalenderjaar gemiddeld ongeveer een zonnejaar is.