Houyi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Houyi
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 后羿
Vereenvoudigd 后羿
Hanyu pinyin Hòuyì
Wade-Giles Hou-i
Jyutping (Standaardkantonees) hau6 ngai6
Standaardkantonees Hauw Ngaj
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Hau Ngai
Yale (Standaardkantonees) hauh ngaih
Andere benamingen Yì (羿),
Yíyì (夷羿),
Píngyì (平羿)

Houyi is in de Chinese mythologie de naam van een befaamd boogschutter. Hij komt ook voor onder de namen Yi, Yiyi of Pingyi. Houyi was de leider van de Youqiong clan tijdens de Xia-dynastie. Zijn vrouw Chang'e, werd de maangodin.

De mythe van de tien zonnen[bewerken]

Waarschijnlijk, in vroegere tijdperken, waren er tien zonnen die om de beurt in het oosten opkwamen, langs de hemel trokken en in het westen onder gingen. Op een gegeven moment waren ze moe van deze herhalingen en kwamen alle tien tegelijk tevoorschijn. Het werd zo heet op aarde dat de stenen begonnen te smelten, mensen stierven, en planten uitdroogden. Dus bad de regerende keizer, Yao, naar de vader van de zonnen, Dijun (帝俊), om zijn zonen onder controle te houden. Maar de zonnen luisterde niet naar hem. Dus stuurde Dijun de boogschutter Houyi naar de aarde met een magische boog en magische pijlen. Het was de bedoeling dat Houyi de zonnen alleen maar zou afschrikken, maar toen hij de vernietiging zag die de aarde door de tien zonnen had ondergaan, werd hij zo kwaad dat hij negen van de tien zonnen uit de hemel schoot. Alleen de nu nog bestaande zon bleef over. Dijun werd zo kwaad dat hij Houyi verbande naar de aarde om daar de rest van zijn leven te blijven als een gewoon sterfelijk mens. De laatste zon doet zijn taak trouw tot aan de dag van vandaag.

Zie ook Het verhaal van het Midherfstfeest.

Usurpatie van de Xia-troon[bewerken]

Volgens de Bamboe-annalen werd koning Taikang, de derde koning van de Xia-dynastie, na een jachtpartij door Houyi, nu leider van de Youqiongshi-clan, verhinderd om terug te keren. Vervolgens nam Houyi de hoofdstad van de Xia in, zette eerst Zhongkang, een broer van de koning en vervolgens diens zoon Xiang op de troon. Daarna nam Houyi zelf de macht over. Enige jaren later werd hij vermoord door zijn generaal Hanzhuo, die vervolgens zelf de macht over de Xia ging uitoefenen.