Sima Tan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Sima Tan
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 司马谈
Traditioneel 司馬談
Pinyin Sīmǎ Tán
Wade-Giles Ssu-ma T'an
Standaardkantonees Síe-Máa T'aam

Sima Tan (gestorven 110 v.Chr.) was een Chinees historicus uit de Han-dynastie. Hij begon de samenstelling van de Shiji, de eerste geschiedenis van China.

Sima Tan was verbonden aan het keizerlijk hof gedurende de regering van keizer Wudi (140-87 v.Chr.) als het hoofd van de hofastronomen (taishi ling, 太史令, gebruikelijke Engelse vertaling Prefect of the Grand Scribes,) omdat zowel natuurverschijnselen als regeringsdaden werden bijgehouden. In die functie hield hij toezicht op offerplechtigheden en op de kalender, had de zorg voor de keizerlijke bibliotheek en behandelde astrologische vragen. Vooral die laatste taak was belangrijk, daar er bij veel regeringszaken werd beslist op basis van de positie van sterren of van verschijnselen als zons- en maansverduisteringen.

De achtergrond van Sima Tan was gevormd door het Taoïsme van de Huanglao Dao richting (黃老道), letterlijk: Weg van de Gele Keizer en de Oude Meester). Dit was een combinatie van Taoïsme, Legalisme en Confucianistische waarden en toonde grote waardering voor de Gele Keizer (Huang Di). Verder speelden magie en het zoeken naar eeuwig leven een grote rol. Deze vorm van Taoïsme was gedurende de eerste eeuw van de Han-dynastie richtinggevend aan het keizerlijk hof.

Als hoofd van de keizerlijke bibliotheek was Sima Tan begonnen met het verzamelen en beschrijven van de geschiedenis van de verlichte heersers en de waardige heren, de trouwe vazallen en de rechtschapen mannen (Shiji, juan 130), naar het voorbeeld van het Commentaar van Mijnheer Zuo op de Lente- en Herfstannalen.

In 110 v.Chr. werd Sima Tan zo ziek, dat hij de plechtigheden rond het Feng-offer (fengshan 封禪) niet kon bijwonen. Het ging hier om een offer aan de hemel en de aarde dat door de keizer in eigen persoon diende te worden verricht op de Heilige berg Taishan 泰山, in het huidige Shandong. Toen Sima Tan zijn einde voelde naderen legde hij zijn zoon Sima Qian de taak op het door hem begonnen werk te voltooien. Sima Qian werd in 108 v.Chr. benoemd tot taishi ling als opvolger van zijn inmiddels gestorven vader. Zo kon hij voldoen aan diens wens en werd aldus de uiteindelijke samensteller van de Shiji.

Literatuur[bewerken]

  • 'Sima Tan' in: Loewe, Michael, A Biographical Dictionary of the Qin, Former Han and Xin Periods (221 BC - AD 24), Leiden (Brill) 2000, ISBN 90-04-10364-3, p.486-87.
  • Nienhauser, William H. (ed.), Ssu-ma Ch'ien, The Grand Scribe's Records. Volume 1, The Basic Annals of Pre-Han China, ed., Bloomington (Indiana University Press) 1994, ISBN 0-253-34021-7, Introduction pp. v-xxiii.