Overleg:Heeckerens en Bronckhorsten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Twijfel[bewerken]

Als ik vlug de info wil verifiëren, de eerste de beste resultaten via Google, zoals digibron Van een Utrechtse bisschop en Gelderse broedertwisten of books.google.nl Coulissen van de macht: een sociaal-institutionele studie betreffende de samenstelling van het bestuur van Arnhem in de middeleeuwen en een bijdrage tot de studie van stedelijke elitevorming, C. L. Verkerk Uitgeverij Verloren, 1992, besluit raad te plegen, kan ik de inhoud van dit artikel niet rijmen. De inleiding: "De Heeckerens en Bronckhorsten waren twee partijen die hun naam hebben gegeven aan de onderlinge twisten in het hertogdom Gelre van de veertiende eeuw." Waren de Heeckerens en Bronckhorsten de twee partijen de hun naam gaven aan de twist die tegenwoordig in geschiedenisboekjes staan? Of was het misschien een historicus die deze term voor het eerst gebruikte? Vervolgens: "De oorzaak van deze twisten was gelegen de in opvolging van hertog Reinald II van Gelre" is dat wel zo? Ik lees dat die "oorzaak" al veel vroeger gezocht moet worden. Enfin, genoeg vragen voor enige twijfel.Rode raaf (overleg) 24 mei 2017 08:08 (CEST)

Betekenis onenigheden tussen Heeckerens en Bronckhorsten[bewerken]

Ik ben bij genealogisch onderzoek en bestudering van algemene geschiedschrijving erachter gekomen dat mijn familie Kaelken bij de partij van de Bronckhorsten moet hebben behoort. Zij zijn in de veertiende eeuw vermoedelijk pas in het hertogdom Gelre aangekomen en waren in dienst van het bestuur rond Reinald III. Van echte overgebleven vijandigheid tussen de telgen uit beide kampen heb ik nooit iets bemerkt. Reinald III is ook alleen maar gevangengenomen door zijn broer Eduard en nadat Eduard gesneuveld was in de Slag bij Baesweiler weer teruggekeerd. Ik vermoed dat Eduard een mogelijkheid zag om zich te revancheren voor de blamage van zijn grootvader Reinald I bij de Slag van Woeringen tegenover het Hertogdom Brabant. Gelre won de nieuwe slag, maar Eduard sneuvelde. Het was het allemaal niet echt waard, zoals de Bronckhorsten alreeds hadden laten blijken. Mijn familie Kaelken/Koelken schijnt Noord-Brabant als "viant des lants van Brabant" te zijn ontvlucht dan wel zelfs uitgezet. Zij kwamen daarvoor uit de omgeving van Sint-Truiden en Thorn. Mijn familie was vaak gevestigd bij kloosterinstellingen, waar zij vaak ook een aanstelling hadden. Uit een document blijkt verder duidelijk dat wij alreeds lang gelieerd moeten zijn aan de familie Bronckhorst via de Valencijnse financiersfamilie Moyses, die in heel de Nederlanden zaken deed. Dus het verschil van standpunt tussen de Bronckhorsten en de Heeckerens kan nooit zo groot geweest zijn. Wat bij alles vaak vergeten wordt is de uitbraak van pestepidemieën en hun uitwerking. Hele gebieden werden 'herverkaveld', waarbij grote groepen mensen om etnische redenen verhuisden en de scheiding tussen (soorten!) Nederlanders, Hoog-Duitsers en Walen sterk toenam, waar men vroeger meer door elkaar woonde. Ook zal de pest een rol moeten hebben gespeeld bij het uitsterven van adellijke bloedlijnen en de erop volgende successieoorlogen.Amand Keultjes (overleg) 14 nov 2017 05:06 (CET)

Intussen heb ik het lemma Gelderse Broederstrijd ontdekt. Het verhaal hier lijkt beter te kloppen. Ik raad aan Heeckerens en Bronckhorsten door te linken naar dit andere Wikipedialemma. Het conflict lijkt achtergronden te hebben in opkomst van Brabant en Holland samen met Utrecht ten koste van Gelre/Gulik/Kleef. De gebieden langs de Rijn, langs de Maas en ertussenin waren aanvankelijk economisch veel geavanceerder en veel meer verstedelijkt dan de zompige laaglandgebieden dichterbij de kust. De verbondenheid met de oude Romeinse steden Keulen en Nijmegen speelde hierbij een duidelijke rol. Na de Slag bij Woeringen waarin Graaf Reinald I van Gelre samen met de bisschop van Keulen alsook de graaf van Luxemburg werd veerslagen veranderde voorgoed het economische landschap van het noordwesten van wat toen Duitsland was: eerst kwam Brabant als voorloper van België op en dit vormde uiteindelijk de aanloop naar de uiteindelijke opkomst van Holland en de Republiek. Het gebied van Gelre/Gulik/Kleef werd uiteindelijk opgedeeld in een Nederlands en een Duits deel. Het hertogdom Gelre werd uiteindelijk Bourgondisch en Nederlands met uitzondering van de oude hoofdstad Geldern. Kleef en Gulik fuseerden met Berg en de Mark en het Kleefse hof verplaatste zich naar Düsseldorf.Amand Keultjes (overleg) 26 nov 2017 23:06 (CET)