Overleg:Henk Krijger

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Koningin Juliana kwam speciaal naar Zwolle voor Huis en Gezin (1962-1964)[brontekst bewerken]

Sinds 24 oktober 2011 om 14:29 uur viel in dit artikel te lezen: "Toen de miljoenste nieuwbouwwoning na de Tweede Wereldoorlog werd opgeleverd, zag het Rijk daarin een uitgelezen mogelijkheid om dit feit te bekronen met een beeld. Koningin Juliana kwam speciaal naar Zwolle om de sculptuur Huis - Gezin van beeldend kunstenaar Henk Krijger te onthullen." (link)

Het lijkt evenwel onwaarschijnlijk dat het Rijk pas op het moment van oplevering van die miljoenste woning inzag dat dit feit een uitgelezen mogelijkheid vormde om te worden bekroond met een beeld. In augustus 1962 werd ervan uitgegaan dat de woning in oktober zou worden opgeleverd. (Miljoenste huis na de oorlog komt in Zwolle, Het Vrije Volk, 23 augustus 1962)
Er was toen nauwelijks tijd meer, lijkt mij, om tot een besluit te komen, budget te vinden, een kunstenaar te zoeken, en deze een beeld te laten maken. Of had Krijger het beeld kant en klaar op de plank liggen?

Eveneens onwaarschijnlijk is het dat Koningin Juliana speciaal voor de onthulling van het beeld naar Zwolle kwam. De vorstin kwam naar Zwolle in het kader van de feestelijkheden rond de 1-miljoenste woning die na de oorlog was gebouwd. Ze bevond zich te midden van andere hoogwaardigheidsbekleders bij de woning toen een kraanmachinist het beeld liet zakken en een omhullende kist verwijderde. Daarna ging ze bij de bewoners van de bewuste woning op visite, liet zich een doosje Zwolse balletjes aanbieden door de 4-jarige zoon des huizes, en nam, geflankeerd door de minister van Volkshuisvesting, vanaf het balkon van de woning een defilé af. Kortom de onthulling van het beeld vormde slechts een onderdeel van de feestelijkheden.

Tot besluit de titel van het beeld. Volgens de geachte collega luidt de titel Huis - Gezin. Hiervoor heb ik geen bewijs gevonden. Het afbeeldingsbestand - door de collega zelf ingevoegd - draagt als naam: Zwolle_Hogenkampsweg_Het_Gezin_1964_Henk_Krijger.jpg. Ook elders op internet is steeds sprake van Het Gezin, niet van Huis - Gezin.
Met de bestandsnaam is wel iets merkwaardigs aan de hand. Hoewel het beeld in 1962 is onthuld, suggereert deze bestandsnaam dat het uit 1964 dateert. Ook elders op internet wordt het beeld wel in 1964 plaatst. Is dit domweg fout, of is de in 1962 onthulde versie wellicht in 1964 vervangen?

(Informatieverzoek uitgezet bij de gemeente Zwolle.)

Muijz (overleg) 24 jan 2017 21:30 (CET)Reageren

Naschrift: een ambtenaar van de gemeente Zwolle meldde vervolgens dat het inderdaad 1962 moet zijn. Ik heb zijn mail hier evenwel niet bij de hand.
Om verwarring te voorkomen verdiend het wellicht aanbeveling de bestandsnaam aan te passen.
Muijz (overleg) 22 jun 2019 22:28 (CEST)Reageren