Overleg:Herinneringsmedaille aan de Campagne in Mexico

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 10 jaar geleden door RJB in het onderwerp Een paar opmerkingen

Een paar opmerkingen[brontekst bewerken]

De titel (Campagne met een hoofdletter) doet vermoeden dat dit een staande uitdrukking is. Dat is het volgens mij niet. Een kleine letter zou dus volstaan. Vervolgens is er sprake van een volkomen mislukte Franse interventie, terwijl de medaille kennelijk alleen betrekking heeft op de Europese poging om een Habsburger keizer van Mexico te maken. De titel van het lemma bepaalt zelfs slechts een jaartal: 1862, terwijl de interventie veel langer duurde. Maximiliaan zelf werd in 1864 als keizer geïnstalleerd (hoezo mislukt?) en pas in 1867 geëxecuteerd. Aan de campagne die daaraan voorafging namen bovendien ook Spaanse en Britse troepen deel. RJB overleg 17 dec 2013 09:35 (CET)Reageren

  • Wel, het is in Nederland gebruikelijk om de namen van onderscheidingen met hoofdletters te schrijven. Genoeg voorbereElden voorhanden, bijvoorbeeld ons Ministerie van Defensie op [1] en [2] maar het is géén wet van Meden en Perzen.... De Nederlandse overheid heeft deze schrijfwijze altijd gebruikt omdat officiële orden en onderscheidingen ook instituten zijn.

Wanneer die interventie niet mislukt is dan wil ik horen wat er een succes aan is geweest. Het is Frankrijk en de andere Europese machten niet gelukt om Mexico onder de Europese invloedsfeer te brengen. De Europese machten trokken zich terug en de keizer werd gefusileerd. Dat noem ik een mislukking!

Over de naam: De Franse wet spreekt van "médaille commémorative de l'expédition du Mexique" of "médaille commémorative de l'expédition du Mexique en 1862 et 1863". (zie wetteksten op [3].

Onze vrienden op de Franstalige Wiki spreken van de Médaille commémorative de l'expédition du Mexique en ook van de Médaille commémorative de la campagne du Mexique 1862. Vandaar de datum die bij sommige campagnemedailles overigens onmisbaar omdat Frankrijk in sommige landen vaker strijd heeft gevoerd en er dan ook meerdere medailles zijn die op expedities en oorlogen in verschillende jaren slaan.

Ik kan me hier diverse jaartallen voorstellen maar de onze Franse vrienden gebruiken 1862, het beginjaar van de expeditie. Hier een andere datum gebruiken zal tot verwarring leiden, denk je niet?

Met vriendelijke groet,

Robert Prummel (overleg) 21 dec 2013 03:07 (CET)Reageren

Beste Robert Prummel, die hoofdletter moet dan zeker blijven staan! Wat het overige betreft: de medaille heeft - als ik het goed begrijp - alleen betrekking op het treffen van Franse en Mexicaanse legers in 1862. Men zou dat een Franse campagne kunnen noemen. Het hele verhaal van het keizerrijk en van de onfortuinlijke Maximiliaan (die pas in 1864 in Mexico aankwam) en zijn al even ongelukkige vrouw Charlotte (die de rest van haar leven doorbracht in een als krankzinnigengesticht ingericht kasteel in België), speelt pas daarna en vond pas in 1867 een einde. Dat imperiale avontuur werd door heel wat meer landen dan alleen Frankrijk gesteund. Volgens mij moet dat in het lemma duidelijk worden. Vriendelijke groet retour, RJB overleg 21 dec 2013 16:38 (CET)Reageren