Overleg:Herman Nuss

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Chescargot in het onderwerp Levensloop (ongeverifieerd)

Levensloop (ongeverifieerd)[brontekst bewerken]

Herman Nuss heeft een interessant verleden als tot Nederlander genaturaliseerde Duitser, maar de bronnen kunnen helaas niet als betrouwbaar aangemerkt worden.[1][2] Daarom het levensverloop voorlopig hier, totdat betrouwbare bronnen verplaatsing van deze tekst naar het artikel rechtvaardigen.

Hermann Ferdinand Nuß werd op 16 april 1920 in Hagen, Duitsland, geboren als zoon van Hermann Nuß (1891-1988) en Klara Wegmann (1897-?). 1924 emigreerde hij met zijn ouders naar Apeldoorn in Nederland.

Nus komt na de oorlog als meerderjarige als 21e persoon op de lijst voor aanvragen van naturalisatie. Omdat per wet er maar 20 genaturaliseerd kunnen worden, wordt hem de naturalisatie geweigerd. De Duitse autoriteiten weten hem te vinden en hij moet in Duitse dienst. Hij weigert wapens te dragen en komt in de administratieve sector terecht. Later moet hij toch naar het front en brengt daar voedsel rond. Het feit dat hij aanvankelijk geweigerd werd voor naturalisatie deed hem in de categorie vallen waarin hij 'ontvijand' moest worden. Het lukte zowel hem als zijn vader ontvijand te worden en tot Nederlander genaturaliseerd te worden. Dit was echter geen prettig proces en het is Nuss niet in de koude kleren gaan zitten. Hij heeft er nooit graag over gesproken.

Nuss trouwde in 1957 met Menke Rijpstra (1932-2013). Ze zouden vier kinderen krijgen.

Chescargot ツ (overleg) 10 apr 2022 19:10 (CEST)Reageren