Overleg:Hikikomori

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Persoonlijk vind ik dit hele artikel nogal op speculaties berusten. Ik vind niet dat het past om bijvoorbeeld dingen te zeggen als:

"(In andere landen wordt er eerder een andere benaming aan gegeven zoals sociale fobie, ontwijkende persoonlijkheidsstoornis,) schizoïde persoonlijkheidsstoornis, syndroom van Asperger / PDD-NOS, (agorafobie of depressie.)"

Immers de laatsten zijn noch een gevolg van, noch een directie oorzaak van, noch een andere naam voor hikikomori. Dit gegooi met maar eens een paar syndromen is onzorgvuldig en doet afbreuk aan de objectiviteit van dit artikel. Zie vooral ook de pagina's waaring het syndroom van asperger en PDD-NOS worden omschreven. Natuurlijk is het zo dat mensen met een handicap, die zich niet geaccepteerd voelen, makkelijker een mensenangst ontwikkelen. Maar wat belangrijk is om te realiseren, is dat hikikomori bij voornamelijk pubers voorkomt die zich niet geaccepteerd voelen doordat ze niet aan de prestatiedruk van hun omgeving kunnen voldoen. Het kan dus iedereen overkomen, andere handicaps hebben er weinig mee van doen. Hikikomori is het best te beschouwen als het op een bepaalde manier uitten van verregaande frustratie, en/of een burn-out.

Helemaal speculatief is de oorzaakgissing waarom er meer jongens dan meisjes dit gedrag vertonen. Vergeet niet dat er van jongens in de japanse maatschappij, vooral in traditioneel ingestelde gezinnen, meer verwacht wordt van jongens, en dat dezen ook harder onder druk gezet worden. (Dit is een andere speculatie, en die hoort ook niet thuis in een encyclopedisch artikelen.)

Ik zal even met de bijl door het artikel gaan en later het artikel proberen te verbeteren. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door LordDamorcro (overleg · bijdragen) 16 jun 2007 19:32

"Autismespectrumstoornis"[brontekst bewerken]

"Autismespectrumstoornis" zou dus een andere naam zijn voor sociale terugtrekking? Dit is belachelijk... Ik weet dat er al jaren niet omgekeken is naar dit artikel maar dit kan echt niet!

Het jaar 2023: tijd om daar eens ECHT naar te kijken dus. Nu, ikzelf kan daar heel wat aan toevoegen want in mijn jeugd was ik een, wat men zou kunnen noemen, een Gentse hikikomori. Ik had angst om buiten te komen, zat het liefst op mijn eentje in boeken over ruimtevaart en astronomie te snuisteren, kon (of wou) mijn aandacht niet richten naar hetgeen er in het klaslokaal verteld werd (ik zat hele dagen te dagdromen over bemande landingen op de maan). Kortom: een typisch geval van hikikomori. Maar wat wil je, in school was het streefdoel de UNIVERSITEIT, dat werd er zo ingehamerd, dus probeerde je een soort verstrooid professortje uit te hangen om de indruk te wekken dat je met "hogere" dingen bezig was dan de dagdagelijkse primaire bezigheden. Dagelijks werd ons duidelijk gemaakt dat we, als we ons met "lagere" dingen bezig hielden, een soort onderontwikkelden (Engels: troglodytes) waren (het Gents dialect spreken, bijvoorbeeld, verraadde dat je van de "mindere" of "lager ontwikkelde" kant van Gent afkomstig was). Ikzelf ben helemaal niet verbaasd dat zulk verschijnsel (hikikomori) bestaat, want het is de SCHOOL die zoiets teweegbrengt! DannyCaes (overleg) 11 jun 2023 11:06 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Hikikomori. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 jan 2020 22:18 (CET)[reageer]

Misschien de moeite waard om het thema Therapie in het artikel in te lassen. Ik weet niet of het destijds enkel in Vlaanderen bestond, maar in ieder geval was ikzelf als 9-jarige (1973) goed op weg om, wat men zou kunnen noemen, een (schools) Vlaams sprekende Gentse hikikomori te worden (een braaf schoolkindje dat hunkerde naar veel punten op het rapport, enkel omdat het streefdoel de UNIVERSITEIT was). Het P.M.S. (nu het C.L.B.) stak daar een stokje voor en ik moest (onder zachte dwang) een jaar in het Zeepreventorium (De Haan-aan-zee) doorbrengen, omdat men daar van mij een bandiet ging maken, lees: iemand die dringend voorbereid moest worden op het harde en wispelturige leven. DannyCaes (overleg) 11 jun 2023 10:45 (CEST)[reageer]