Overleg:Hofdame

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fairytale bookmark.png Kwaliteitsbeoordeling

Ik weet niet goed waar te beginnen.... Maar laten we het artikel zelf volgen:

Een hofdame is een vrouw die aan het hof de taak van de koningin aanvult.

1."Een hofdame is een ceremonieële begeleider van een lid van de koninklijke familie. Deze vorstelijke personen hebben vanwege hun maatschappelijke rang, en omdat zij niet op eigen benen heben leren staan? ,steeds een entourage, een gezelschap dat hun verheven positie onderstreept en dient als chaperone en toeverlaat. "Aanvullen" lijkt me een te groot woord. Hofdames voeren wel een deel van de correspondentie.Koninklijk taken laten zich overigens nauwelijks "aanvullen".

2."De meeste echtgenotes van de hofdignitarissen werden dan ook door de koningin uitgenodigd om haar gezelschap te houden, vandaar ook wel de naam gezelschapsdame..." Hier worden alle dames aan het hof tot hofdames gedegradeerd ( of opgewaardeerd) een misverstand dat verderop in het artikel nog erger wordt. Hofdame en gezelschapsdame zijn geen synoniemen.

3."Een koning kan in principe geen hofdame's hebben, men spreekt eerder van een maitresse" Dit is kolder! Zou dan de kamerheer van een vorstin haar minnaar zijn? Of haar minnaar "kamerheer" genoemd worden? De vorst had inderdaad een mannelijke entourage, de vorstin omringde zich met heren èn dames.Maar wie zou over de maitresse van een koning spreken als "zijn hofdame"?.

4."Zo had keizerin Elisabeth de eer om zelf haar eigen hofdames uit te zoeken in de Hongaarse adel." afgezien van de ploselinge overgang in het artikel had de keizerin (ik neem aan dat de dame uit Beieren wordt bedoeld) ook Boheemse en Duits-Oostenrijkse hofdames. Maar was zij daar geheel vrij in? En was het voor haar, een keizerin, "een eer"? De dames moesten niet zozeer van adel zijn, alleen zeer oude adel( Hoffähig) kwam in aanmerking.

5."Aan het Britse hof heeft de hofdame met de langste dienst (of ouderdom) de titel van Mistress Of The Robes". Hier suggereert men dat de oudste hofdame deze positie automatisch verkrijgt.Dat is niet zo. Is het niet het voorrecht van hertoginnen? De zin "the senior lady of the British Royal Household" in de Britse Wiki is hier verkeerd geïnterpreteerd. " Senior" betekent niet oudste maar " hoogste".

6. De lijst. Veel van de in deze lijst genoemde dames zouden erg schrikken wanneer zij zich als " hofdame" beschreven zagen. Madame de La Motte was iemand die aan het hof rondhing en geen hofdame. Anderen hebben veel verantwoordelijke posities dan die van hofdame. Niet iedere dame aan het hof is een hofdame! En zag iemand Mme. Scaron (een burgeres die gouvernante was,geen hofdame ) en Mme de Maintenon ooit samen? En een prinses als de Hertogin van Orleans was geen hofdame. Zij had zelf hofdames.

P.S.Mme. Palatine ging wel degelijk met haar man en zwager( Lodewijk XIV )jagen.

Het artikel moet eens flink onder handen worden genomen! Scheiden in:

 • definitie.
 • Geschiedenis.
 • Nederland.
 • België.
 • Andere landen.

lijkt me ook raadzaam.

Robert Prummel 17 jun 2006 04:11 (CEST)

Ben ik helemaal met je eens Robert - Begin jij daaraan? Of is het de bedoeling dat de pagina dan maar leeg gehaald wordt zoals Paul Brussel inmiddels voor een deel gedaan heeft. Henk Obee (overleg) 11 nov 2013 02:54 (CET)

Bronloze en onjuiste informatie[bewerken]

De meeste informatie in dit lemma was bronloos, maar daarenboven veelal onjuist. Ook wie als hofdame werd vermeld was bronloos. Alle onverifieerbare informatie alsmede alle hofdames voor wie niet een bron werd gegeven dàt zij hofdame waren, of die geen eigen lemma hadden, heb ik dus verwijderd. Paul Brussel (overleg) 10 nov 2013 20:49 (CET)

Inderdaad Paul, een aantal zijn bronloos. En inderdaad zijn er een aantal onjuist. Een kleine verwijzing naar de bron die gebruikt is, b.v. vertalingen uit andere WP's, zoals vaker gebruikt wordt, wordt hier dan ook meer gewaardeerd, dan zonder meer het lemma uitkleden. Henk Obee (overleg) 11 nov 2013 02:54 (CET)

hofdame zie de duitse WP[bewerken]

Ik heb er een paar gecheckt op de duitse WP - ik zie geen bezwaren om deze (hof)dames weer terug te plaatsen.

 • Eleonore von Schlieben-Sanditten, freifrau von Keyserlingk - war eine Ehrendame der preußischen Königin Elisabeth Christine, Ehefrau von Friedrich dem Großen - Eleonore von Schlieben
 • Françoise de Châlus - Sie war eine der Hofdamen der Prinzessin Marie Adélaïde (1732–1800) - Françoise de Châlus
 • Marguerite Catherine Haynault - Sie war eine der Hofdamen der Prinzessin Marie Adélaïde - Marguerite-Catherine Haynault
 • Irène du Buisson de Longpré - Sie war eine der Hofdamen der Prinzessin Marie Adélaïde - Irène du Buisson de Longpré
 • Catherine Éléonore Bénard - Sie war eine der Hofdamen der Prinzessin Marie Adélaïde - Catherine Éléonore Bénard
 • María Agustina Sarmiento de Sotomayor - hofdame van Margaretha Theresia van Spanje - Las Meninas
 • Isabel de la Cueva y Castilla, markiezin van Peñafiel - hofdame van Margaretha Theresia van Spanje - Las Meninas

met vriendelijk groet Henk Obee (overleg) 11 nov 2013 00:26 (CET)

Wikipedia geldt niet als bron voor Wikipedia, tenzij al die artikelen van betrouwbare bronnen zijn voorzien (en zonder links kan ik dat niet zien). Dus zonder verifieerbare bronnen op te nemen in dit Nederlandse artikel lijkt me terugplaatsing ongewenst. Paul Brussel (overleg) 11 nov 2013 01:14 (CET)
Beschuldig je al de medewerkers aan dit lemma van vervalsing? Blijkbaar ga je niet uit van goede wil van je voorgangers. Graag terugplaatsen aub. Dit is meer wikipedia verarmen ipv verrijken. En ja ik ben een anoniem...so what? 81.244.19.194 11 nov 2013 01:33 (CET)
Van beschuldiging is geen sprake maar als het onverifieerbaar is, hoort het hier niet thuis. (Daarnaast stond er een boel onzin in dit artikel, dus dat doet terecht twijfelen aan andere informatie hier, vandaar een flinke poets.) Paul Brussel (overleg) 11 nov 2013 01:40 (CET) PS: ik geef overigens toe dat allen die niet van de 21e eeuw zijn (want die zijn bebrond) eigenlijk ook allemaal gecontroleerd zouden moeten worden, en ik sluit daarbij niet uit dat er nog meer 'sneuvelen'. Uit het lemma van Mme de Sévigné blijkt bijvoorbeeld niet dat zij hofdame was (bovendien is dat een uiterst mager lemma voor zo'n belangrijk persoon). Paul Brussel (overleg) 11 nov 2013 01:53 (CET)


Ik heb de links naar de duitse WP erbij geplaatst Henk Obee (overleg) 11 nov 2013 02:46 (CET)
Voor de goede orde op de bijgevoegde pics staan een aantel hofdames. Me dunkt verifieerbaar genoeg, in ieder geval om als bron te dienen. m.vr.gr. Henk Obee (overleg) 11 nov 2013 03:01 (CET)
het schilderij van Diego Velázquez
(1) Margarita Teresa of Spain, Infanta Margarita (Spanish: Infanta Margarita Teresa de España)
(2) doña Isabel de Velasco
(3) doña María Agustina Sarmiento de Sotomayor
(4) the dwarf German, Maribarbola (Maria Barbola)
(5) the dwarf Italian, Nicolas Pertusato
(6) doña Marcela de Ulloa
(7) unidentified bodyguard (guardadamas)
(8) Don José Nieto Velázquez
(9) Velázquez
(10) King Philip IV reflected in mirror
(11) Mariana, queen of King Philip, reflected in mirror