Naar inhoud springen

Overleg:Horst Tappert

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 11 jaar geleden door Happytravels in het onderwerp Na nieuws SS-verleden

Sterfdatum[brontekst bewerken]

bij de sterfdatum staat 14 december, in de tekst 15... Iemand...? --Ygrange 15 dec 2008 15:28 (CET)Reageren

Weer eentje dan: op de Engelse versie staat 13, hier 14... Ik weet niet welke klopt. --Ygrange 15 dec 2008 15:30 (CET)Reageren

De Duitse Wikepedia lijkt mij de meest betrouwbare: 13 december --Lacon 15 dec 2008 17:59 (CET)Reageren

Dit wordt bevestigd door Der Spiegel Bever (overleg) 28 apr 2013 03:53 (CEST)Reageren

Na nieuws SS-verleden[brontekst bewerken]

Ik heb net in één keer verschillende wijzigingen aangebracht. Dat was misschien niet zo slim want er ontstond een bewerkingsconflict doordat iemand anders er gelijktijdig mee bezig was. Even een toelichting bij een paar wijzigingen:

  • De tekst kon wel een paar kopjes gebruiken voor de overzichtelijkheid. Na wat twijfels heb ik het bij twee kopjes gehouden, plus het kopje (ietwat aangepast) dat Happytravels toevoegde. Ik heb voor kopje zonder onderstreping gekozen (1 niveau lager), dat leek me bij een niet al te lange pagina mooier. Is dat een bezwaar?
  • De door AemiliusLeidensis toegevoegde verwijzing naar de krant Österreich heb ik verwijderd want dit bericht was geheel gebaseerd op het eerder FAZ-bericht. Daarentegen heb ik een link naar Der Spiegel toegevoegd omdat deze wat extra informatie bood. Het artikel uit Die Welt sloeg op Herbert Reinecker, dus die voetnoot heb ik verplaatst.
  • In de FAZ werd weliswaar verwezen naar 'een interview' maar ik geloof dat de auteur niet bedoelde: 'slechts in één interview'. De Volkskrant schrijft 'In zijn biografie en in enkele gespekken meldde hij zijn werk bij de Wehrmacht' en ook de NOS verwijst naar de memoires, die hebben ze er misschien niet op nageslagen maar de redacteuren hebben misschien wel in hun archief wat gevonden. Omdat op dit moment niet duidelijk is welke versie correct is, heb ik de zin wat onbestemder gemaakt op dit punt.
  • De rest van de tekst heb ik ook even doorgekeken. Een frappante bewering vond ik de zin "Na jarenlang als amateuracteur te hebben gespeeld in de theaters van onder meer Göttingen, Bonn en München, werd hij in 1967 professioneel acteur." Het is nu natuurlijk duidelijk dat we Tappert niet op zijn woord moeten geloven, maar om nou te twijfelen aan zijn uitspraak (zie dit interview) dat hij sinds 1958 een engagement had bij de Münchner Kammerspiele... Dat is een zeer bekend toneelgezelschap waar nu de Nederlandse regisseur Johan Simons intendant is. Vanwege Simons heb ik dit als rode link toegevoegd. -- Dat Tappert in 1967 'professioneel acteur' werd lijkt mij een vertaalfout, in de Duitse wikipé staat 'freier Schauspieler'. Hoe en wanneer de overgang verliep van amateurrollen tussen het boekhouderswerk door naar professioneel acteur, is niet duidelijk op basis van de bronnen die ik nu heb, maar dat de oude zin niet klopte staat vast, dus heb ik deze periode maar wat vager gemaakt (beter geen informatie dan onjuiste). Bever (overleg) 28 apr 2013 03:53 (CEST)Reageren
Goede aanpassingen. Chapeau! mvg. Happytravels (overleg) 29 apr 2013 05:40 (CEST)Reageren