Overleg:Hubertus van Luik

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 7 jaar geleden door 10Guillot in het onderwerp St. Hubertus

Onderstaande verplaatst van artikel Saint-Hubert (België), waar het niet thuishoort. Känsterle 1 apr 2006 11:34 (CEST)Reageren

De Heilige Hubertus[brontekst bewerken]

Hubertus werd omstreeks 660 geboren en werd rond 700 tot bisschop van Luik benoemd. Dat bisdom omvatte in die tijd (grote delen van) de huidige provincies Luik, (Nederlands en Belgisch) Limburg, Antwerpen, Brabant, Namen en Luxemburg. Aanvankelijk was Maastricht zijn verblijfplaats, maar omstreek 710 vestigde Hubertus zich in Luik. Hubertus staat bekend als stichter van de stad Luik. Hij was bisschop in een tijd dat er nog veel ongekerstende gebieden waren. Hij reisde te paard of per boot door zijn bisdom om het evangelie te verkondigen. Er werden aan hem veel wonderen toegeschreven en nadat hij in 727 overleed werd hij al op 3 november 743 heilig verklaard.
Van Hubertus doet sinds de 15e eeuw de legende de ronde dat hij op een Goede Vrijdag, tijdens de jacht een bijzonder hert zag, dat hij volgde, totdat midden in het bos een lichtend kruis tussen het gewei zichtbaar werd. Er klonk een stem: “Hubertus, hoe lang zult gij nog een losbandig leven leiden? Wanneer gij u niet bekeert, vrees dan de gerechtvaardigde toorn van God!”. Hubert antwoordde: “Heer, wat wilt Gij dat ik doe?”. “Ga naar Maastricht, naar mijn dienaar Lambert. Hij zal u zeggen wat gij moet doen”, antwoordde de Heer.
Bisschop Lambertus raadt hem aan boete te doen, en een bedevaart naar Rome te maken. Daar wordt hij door de paus tot opvolger van de inmiddels vermoorde Lambertus benoemd. Terug in Maastricht ontvangt Hubertus van een engel een stola, die door de Maagd Maria was geweven en die hem de macht geeft om te genezen, in het bijzonder van hondsdolheid.
St. Hubertus is de patroonheilige van de jagers.

St. Hubertus[brontekst bewerken]

St. Hubertus zou de zoon van Betrand, hertog van Aquitanië zijn geweest en de oudere broer van Odo de Grote. Hij huwde Floribanne, de dochter van Dagobert, de graaf van Leuven. Bron: Engelse Wikipedia. Wellicht ter aanvulling van het artikel.10Guillot (overleg) 9 okt 2016 12:52 (CEST)Reageren