Overleg:Ierland (land)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kan iemand wellicht iets aan de layout van deze pagina doen? Ben daar zelf niet zo handig in. Als ik de pagina open (op een 17 inch monitor) valt het kaartje deels over de tabel heen. Dit is mij bij meer landen opgevallen.

Ik ben niet zo gelukkig met het initiatief om bij elk land een tabel toe te voegen, en een kaartje met de ligging van het land. Het zal wel goed bedoeld zijn, maar bij veel landen is het lemma zelf dermate beknopt, dat de kaartjes en wat dies meer zij geen illustratie meer vormen, maar het hoofdbestanddeel van het lemma uitmaken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Muijz 29 nov 2003 23:18 (CET)


gelijknamig eiland? het eiland heet toch niet ierse republiek??? Turbo MacKwek 17 jun 2005 00:07 (CEST)

Geschiedenis[bewerken]

Ik heb een verwijzing gemaakt naar de pagina geschiedenis van Ierland, Wat er nu nog op deze paginan onder het hoofd geschiedenis staat moet volgens mij verbeterd worden. Daarnaast zou er een paragraaf Politiek en bestuur kunnen worden toegevoegd en een paragraaf cultuur. Wie doet een poging? Peter boelens

Burning of Cork[bewerken]

Ik heb op vakantie (2206) een documentare gezien op de Ierse televisie, waarin de Burning of Cork zeer gedetailleerd in de context van het Ierse onafhankelijkheidsstreven werd getoond en als markant keerpunt in de ontwikkelingen werd gekenschetst. Op het web is deze gebeurtenis beschreven. Ik zal proberen om deze tragedie te vertalen en t.z.t. als wiki pagina op te nemen. Ik juich iniatieven in deze door anderen toe! Paulus_2 24 aug 2006 10:46 (CEST)

32 of 26 graafschappen?[bewerken]

Er staat op de pagina van Ierland "deze 4 provincies omvatten 32 graafschappen" en een beetje verder "de 26 graafschappen die tot de republiek behoren"...

Uitleg graag

Uitleg: De eiland Ierland is opgedeeld in vier provincies (Ulster, Munster, Leinster en Munster) en die bestaan al lang, voor de splitsing tussen Noord en Zuid. Het zijn dus vier provincies met 32 graafschappen. Zes van de negen graaschappen in de provincie Ulster liggen nu in Noord-Ierland, en de overige drie in de Republiek. Dus de Republiek Ierland telt 26 graaschappen.

Armoede[bewerken]

Er staat dit: "Op zijn zachts gezegd is de welvaart niet helemaal gelijk verdeeld tussen met name de stedelijke gebieden en het platteland."

De meeste armoede zit in de stedelijke gebieden, voornamelijk delen van Dublin (Ballymun, Tallaght), Cork (Mayfield, Knocknaheeney) en delen van Limerick.

Dat er in Dublin wijken zijn die je als armoedig mag karakteriseren zal ik niet bestrijden, maar ik neem aan dat gemiddeld genomen Dublin eo het meest welvarende deel is. Ik schat in dat het platteland van counties als Mayo en Leitrim nog steeds behoorlijk achterblijven bij de rest van het land.Peter boelens 18 apr 2006 11:37 (CEST)
Mogelijk, hoewel overeind blijft dat welvaart ongelijk verdeeld is. Buttonfreak 18 apr 2006 11:51 (CEST)
Daar heb je uiteraard helemaal gelijk in, alleen het is wel onvoorstelbaar wat er in Ierland is gebeurd binnen een generatie. Ik woonde er in 1980-1981, dus nog voordat het wonder zich begon te voltrekken, als ik de situatie van toen vergelijk met nu dan kun je, met idd de aantekening dat zeker niet iedereen (even veel) heeft geprofiteerd, alleen maar met stomme verbazing er naar kijken. Ik werkte destijds ook in de 'computer-industrie' (als operator, dat zal wel helemaal niet meer bestaan, moest je op commando tapes verwisselen... :-) ) Peter boelens 18 apr 2006 13:04 (CEST)
Zeker is er veel gebeurd en nog steeds. Kijk maar naar het begrip "snelweg". En het autobezit. Overigens was ik niet diegene van de welvaart. Buttonfreak 18 apr 2006 13:55 (CEST)

Lucky you woont nu in Ierland? Peter boelens 18 apr 2006 22:38 (CEST)

Ik woon er thans, dat klopt Buttonfreak 18 apr 2006 23:09 (CEST)
en is dat 'Lucky you':-) Peter boelens 18 apr 2006 23:09 (CEST)
Zag niemand in de geschiedenis... dus ik nam aan dat je mij een compliment ofzo gaf ;)
Het was eigenlijk meer een vraag ( en enige jaloezie:-)) Peter boelens 18 apr 2006 23:22 (CEST)

Software[bewerken]

Onderaan het artikel over Dublin wordt gesproken over een succesvolle software industrie in Ierland, met bedrijven als Dell en Intel. Dit zijn natuurlijk niet bedrijven die hun hoofdactiviteit in software hebben, integendeel. De Europese computer assemblagefabriek van Dell bijvoorbeeld is in Limerick gevestigd. Hier worden alle Dell computers (hardware dus) voor de Europese markt in elkaar gezet en hoewel er weliswaar software wordt meegeleverd is dit absoluut de hoofdactiviteit van Dell. Daarnaast is, in mijn beleving, Intel ook niet een bedrijf met z'n hoofdactiviteit in software. Ik stel dus voor dit te veranderen.

Succesvolle computerindustrie?Buttonfreak 18 apr 2006 11:25 (CEST)

Bevolkingsaantal: klopt dit wel?[bewerken]

Het bevolkingsaantal lijkt me een verouderd cijfer. Mede dankzij stijgende geboortecijfers en immigratie is volgens mij de bevolking ruim de 4 miljoen gepasseerd.

Daar komen we snel achter: Er wordt een bevolkingstelling gehouden, volgende zondag meer Buttonfreak 18 apr 2006 11:22 (CEST)

BBP en BNP[bewerken]

In Ierland verschillen het BBP en het BNP nogal. Dit komt door de grote aantallen buitenlandse bedrijven die in Ierland gevestigd zijn. Het zorgt voor een enigzins vertekend beeld van de echte welvaart van Ierland. Volgens mij zit het zo: het BBP zegt iets over waarde die binnen de landsgrenzen toegevoegd wordt, het BNP daarentegen zegt iets over de waarde die door binnenlandse bedrijven wordt toegevoegd. Omdat veel succesvolle bedrijven in Ierland buitenlandse bedrijven zijn vloeien winsten weg naar die landen (zoals Amerika), hierdoor is het BNP in Ierland een stuk lager dan het BBP. De rijkdom van Ierland is hierdoor wat vertekend. Dus het lijkt dat Ierland na Luxemburg het rijkste Europese land per capita is, maar het is wat overschat. Deze informatie heb ik overigens van het IDA (Irish Development Agency?, volgens mij zelfs in het leven geroepen door de overheid), van een presentatie toen ik daar voor mijn studie was. Dus het is redelijk betrouwbaar.

IDA Ireland, ofwel: Industrial Development Agency Buttonfreak 18 apr 2006 11:24 (CEST)

gaelic?[bewerken]

Moet er niets over gaelic geschreven worden? Ik weet zelf niet percies wat dat is maar in ieder geval een taal die daar gesproken wordt/werd?

Er staan in het artikel al enkele links naar Iers-Gaelisch. Bart van der Pligt 8 okt 2006 22:06 (CEST)

Is gaelic hetzelfde als Iers-Gaelisch?

In dit geval: Ja Buttonfreak 23 okt 2006 09:23 (CEST)

Ieren vochten mee tijdens WOII[bewerken]

Het zinnetje "maar duizenden Ierse mannen schreven zich in voor de Britse leger in Europa en de brandweer van Dublin hielp mee met het blussen van branden in Belfast na luchtaanvallen.", dat volgde op de bewering dat Ierland neutraal bleef in WOII, heb ik verwijderd. Heeft iemand bronnen zodat het weer teruggezet kan worden? Sietske Reageren? 4 nov 2006 11:42 (CET)


Dit mag ook verwijderd worden: "In 1932 werd de Valera zelf premier en nam een aantal anti-Britse (economische) maatregelen." met name dat anti-Britse maatregelen. Het neutrale standpunt in de tweede wereld oorlog was niet anti-Brits, Ierland was als derde wereld land die net voor vrijheid had gevochten, gevolgd door een burgeroorlog, gewoon niet in staat om oorlog te voeren. En gezien dat Duitsland nooit oorlog verlkaarde tegen Ierland was dat niet nodig. Echter, Ierland had een duidelijke voorkeur voor de geallieerden in de Tweede Wereld Oorlog. Een paar punten, (ik zal straks naar bronnen zoeken)
- Ierse vliegtuigen (de paar die er waren) hebben Duitse schepen via de radio aan Dublin vermeld, met de kennis dat de Britse luchtmacht die berichten zouden onderscheppen. Engelse schepen waren niet vermeld, zodat de Luftwaffe die berichten niet zouden onderscheppen.
- Weerberichten voor de Atlantische Oceaan waren doorgegeven aan de Britse marine, maar niet de Duitse. Amerikaanse vliegtuigen mochten over Ierland heen vliegen.
- Duitse piloten die crashte in Ierland waren opgesloten. Geallierde piloten mochten terug naar Engeland.
- De Zuid-Ierse brandweer heeft meegeholpen met het blussen van branden na luchtaanvallen in Belfast. Nazi Duitsland werd hiermee boos en heeft een paar keer Dublin "per ongeluk" gebombardeerd. (http://www.historyireland.com/magazine/features/feat3.html) [zie paragraaf "fire-raid"]
- 70.000 Ierse mannen diende mee in de Britse leger in de Tweede Wereldoorlog. (bron: ::http://www.reform.org/TheReformMovement_files/article_files/articles/war.htm)
Veel is ook te lezen bij de Engelse wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Irish_neutrality
212.64.98.189 7 nov 2006 02:00 (CET)

Scots[bewerken]

Waarom staat de naam er in het Ulster-Scots bij? Wordt dat (veel) gesproken in de Republiek? Iers en Engels zijn toch de enige de officiele talen van Ierland? Bedwyr 31 okt 2007 09:32 (CET)

De naam van dit lemma[bewerken]

Dit lemma gaat alleen over de Republiek, ik meen dat dan ook de naam van het lemma Republiek Ierland zou moeten zijn. Ierland als land is voor heel veel Ieren het gehele eiland, dus de huidige naam is lichtelijk POV. (en nodeloos voorzien van een achtervoegsel). Heeft er iemand bezwaar tegen een naamswijziging? Peter boelens 17 mrt 2008 23:54 (CET)

Lijkt me een hele zuivere naamswijziging. 3 Wise Men 18 mrt 2008 06:19 (CET)
Persoonlijk maakt het me het niet zoveel uit. Het is echter zo dat "(land)" een reden heeft. Er is in een ver verleden besloten om van bestaande landen altijd de korte naam te gebruiken. Dat wordt bij Ierland dan automatisch "Ierland (land)". Zelfde discussie is ook geweest over Moldavië (land). Zie Overleg:Moldavië (land)#Naam. --.....jeroen..... 18 mrt 2008 14:42 (CET)
Bedankt voor de link, alleen een erg duidelijke oplossing wordt daar niet geboden. Wellicht dat er nog meer meningen komen, over een week of zo zal ik hier nog eens kijken. Peter boelens 18 mrt 2008 16:58 (CET)
Sterker nog, Ierland heet officieel Ierland. Dat is ook de protocollaire naam. Handige Harrie 18 mrt 2008 17:04 (CET)

economie[bewerken]

Gezien de ontwikkelingen van de economie van Ierland in 2009-2010 lijkt het me handig om de sectie economie wat aan te passen, maar ik weet er niet genoeg van. Iemand?--Satrughna 6 dec 2010 10:28 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Ierland (land). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 2 mei 2019 08:46 (CEST)