Overleg:Infraroodspectroscopie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nederlandse naam vibraties[bewerken]

Heeft er iemand een idee hoe de verschillende moleculaire buigvibraties (rocking, wagging, ...) genoemd worden in het Nederlands?

Annabel 21 nov 2005 09:45 (CET)

nederlands namen[bewerken]

ik zou schudden en wiegen gebruiken. Niet dat het allemaal veel uitmaakt, zonder ze effectief te zien bewegen begrijp je de bewegingen toch niet. Een gepast woord vinden zal moeilijk gaan. Net zoals je met "rocking" nog steeds niet weet waarover het gaat


In mijn boek staat het volgende:

symetrische rekvibratie

a-symetrische rekvibratie

buigvibratie

Uitsmijter[bewerken]

Waarom staat er in het stuk over infraroodspectroscopie een stukje met de niets-zeggende titel "Uitsmijter" en staat er vervolgens een kort stukje over het broeikaseffect, terwijl dit met spectroscopie helemaal niets van doen heeft? Ik ben geneigd om het weg te halen, maar iemand heeft vast een goede reden gehad om het hier neer te zetten.

(van Erwin)

Ik heb dit stukje tekst er inderdaad bijgeplaatst. De reden hierachter is als volgt. Infraroodspectroscopie is gebaseerd op de hoeveelheid absorptie van infraroodlicht. De mate van absorptie geeft je het spectrum of signaal dat je meet. Het broeikaseffect zelf is in se ook gebaseerd op de absorptie van infraroodlicht uitgezonden door de aarde. Omdat beide op hetzelfde gebaseerd zijn, mag een band tussen de twee toch in het artikel aangehaald worden en daarom is de uitsmijter er door mij bijgeplaatst. Groet, Annabel(overleg) 21 jun 2006 12:34 (CEST)

De link tussen absorptie en broeikaseffect zie ik wel, maar de link tussen spectroscopie en broeikaseffect is wel erg ver gezocht. Ik zou dan eerder dit verhaal verhuizen naar absorptie, daar het broeikaseffect niets te maken heeft met welke vorm van spectroscopie. Verder vind ik het kopje "Uitsmijter" niet wetenschappelijk klinken, daar de vlag de lading niet dekt. Groeten, Erwin

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Infraroodspectroscopie. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 aug 2017 04:29 (CEST)