Overleg:Internet Relay Chat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

X-chat voor beginners[bewerken]

Ik betwijfel sterk of XChat vooral "populair is bij beginners". Volgens mij gebruikt op Windows (waarvan de meeste "beginners" waarschijnlijk gebruik maken) het grootste deel van de gebruikers mIRC, en zou bij dat programma de beschrijving die nu bij de XChat-screenshot staat beter passen. Blijft dat in tegenstelling tot mIRC XChat een GNU-programma is en van mIRC dus waarschijnlijk geen screenshot geplaatst kan worden. De XChat-screenshot is dan wel weer van erbarmelijk slechte kwaliteit. Ik heb ondertussen de beschrijving even aangepast, maar het lijkt me een goed idee ook een andere screenshot te nemen. mrbartjens 5 jun 2006 00:46 (CEST)

Joint[bewerken]

Hier zie je weer eens een treffend voorbeeld waartoe taalvervuiling kan leiden: er staat in de alinea van de Bots o.m. het volgende:
.....wanneer iemand joint.... Nu weet ik wel dat dit zoiets wil zeggen als ......wanneer er een nieuw lid verschijnt of lid wordt, maar een argeloze lezer zou daar iets heel anders kunnen lezen, als de samenhang even uit het oog verloren werd :-) Pieter 6 okt 2003 20:03 (CEST)

hehehe, ik had er eigenlijk niet bij stilgestaan :) Wilinckx 8 okt 2003 19:03 (CEST)

Artikel eens even flink opgeschoond. Mag nog wel wat polishwerk gebruiken echter (graag door mensen die _WEL_ weten waar ze over praten). Ongeloofelijk hoe de NL wikipedia achterblijft qua feitelijke juistheid :x -- De_Zeurkous (root@zgsnet.xs4all.nl) Tue Mar 14 03:59:43 UTC 2006

Uitbreiding: Terminologie[bewerken]

Is het iets om eea aan terminologie uit te leggen? K-line's etc.?

Persoonlijk vind ik dat het artikel nogal "onhandig" leest. Laten we dit eerst even opscoohnen voordat we dat soort uitbreidingen gaan aanhalen. -- De Zeurkous (root@lichee.nichten.info), Sun May 14 22:55:46 UTC 2006

Java-clients[bewerken]

Ik heb het stukje over java-applets als clients bij de intro verwijderd, omdat dat in feite ook clients zijn. Persoonlijk ben ik niet erg into java-clients, maar kan iemand die er meer ervaring mee heeft er een paar aan het Client-lijstje toevoegen? -- De Zeurkous (root@lichee.nichten.info), Sun May 14 22:58:07 UTC 2006

Politieke motieven[bewerken]

Later is er door politieke motieven een grote splitsing ontstaan, waaraan veel huidige IRC-netwerken hun leven te danken hebben.

Kan iemand toelichten wanneer later is en wat die politieke motieven dan wel zijn? Fuss 16 mei 2006 12:41 (CEST)
Dat staat als het goed is uitgebreid op de en wp. Wat later is weet ik niet precies meer, rond 1992 volgens mij, maar ik kan er flink naast zitten. Die politieke motieven waren voornamelijk over hoe "vrij" en "beheerd" het netwerk moest zijn. Bijvoorbeeld: een deel van de operators en gebruikerts van het oorspronkelijke netwerk vond dat services om namen en kanalen te registreren de vrijheid inpertke, terwijl een ander deel vond dat het mogelijk moest zijn. Sommigen vonden dat er een policy moest komen voor de toewijzing van operators en de linking van serverts, maar anderen vonden dat het moest blijven zoals het was, ie: geen beperkingen op linken en operen van boven afgelegd. Uiteindelijk bleken deze maatregelen die we allemaal nu kennnen nodig, maar toen ging dat rechtstreeks in tegen de vrijheid van gebruik voor veel mensen. Dat is ongeveer wat ik uit m'n kop weet, ik zal me er eens even dieper over inlezen -- De Zeurkous (root@lichee.nichten.info), Wed May 17 12:49:23 UTC 2006
[1] staat een en ander erover. Er waren een paar afsplinteringen ontstaan voor de grote split van Undernet die nogal short-lived waren. Ik zal even die zin modden om de afsplinteringen te vermelden -- De Zeurkous (root@lichee.nichten.info), Wed May 17 13:04:12 UTC 2006


IRC-commando's?[bewerken]

De commando's aangegeven onderaan het artikel zijn voor mIRC, niet voor IRC - groot verschil! Moeten we dit niet even opschonen en verduidelijken? STeVuu 5 aug 2006 02:20 (CEST)

Zelf ken ik /ame en /amsg niet als IRC-commando's. Erik Warmelink 22 feb 2008 14:02 (CET)

/quit welterusten! Je verlaat IRC, terwijl de anderen je afscheidsmelding zien: "*** Signoff: yournick (welterusten!)". Hoef niet Signoff te zijn, sterker nog, op de meester IRC Server is het: Nickname has quit (Quit: weltrusten) --Zezuma

negatieve klank[bewerken]

"strikt gezien heet het dan geen IRC meer, al blijven veel onwetende gebruikers het zo noemen." Persoonlijk heb ik meer het idee dat de naam 'IRC' gebruikt wordt als een verzamelnaam. Daarbij genomen wordt er niet bepaald een voorbeeld gegeven van de 'correcte' benaming die dan van toepassing zijn. De zin komt vijandig over.

boten anna[bewerken]

Een parodie hierover is Boten Anna van Basshunter, dat verhaalt over iemand die met een bot aan het praten is, de verteller denkt echter dat het om een persoon gaat. => is hiet niet net omgekeerd? Iemand die denkt dat hij met een bot praat, maar het infeite een echt persoon is?

Channel / kanaal[bewerken]

Er wordt meestal over een "channel" gesproken in dit artikel, echter is "kanaal" het nederlandse woord (wordt ook een enkele keer gebruikt). Mijn punt van overleg: welke term houden we aan? channel of kanaal? Ik ben persoonlijk voor het herschrijven in "kanaal", het gebruik van de engelse term heeft niet veel meerwaarde. MoehMan 4 sep 2007 22:49 (CEST)

Ik zie nu net deze opmerking, nadat ik een aantal keer channel veranderd heb in kanaal. Ik ben het dus met je eens: er is een duidelijke Nederlandse term. --Erwin(85) 4 sep 2007 23:01 (CEST)
Het is wel een slechte vertaling van channel, omdat frequentie (voor radiogolven) een betere weergave geeft van de oorspronkelijke betekenis. Er staat niet voor niets een '#' voor channel-namen. Erik Warmelink 8 feb 2008 23:37 (CET)

Meest gebruikt[bewerken]

Het is goed mogelijk dat mIRC de meest gebruikte cliënt is, maar voor een overtreffende trap lijkt een bron mij gewenst. Erik Warmelink 8 feb 2008 23:37 (CET)

Heb de bron die in de Engelstalige Wikipedia stond overgenomen. CaAl 12 feb 2008 10:51 (CET)
Zeker doordat je het ook beperkte tot Windows-cliënts, ben ik tevredengesteld. Erik Warmelink 22 feb 2008 14:02 (CET)

Karma[bewerken]

Dit is overgenomen uit het lemma karma dat een verwijder nominatie heeft. Jan Duimel (overleg) 3 nov 2011 09:50 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Internet Relay Chat. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 6 sep 2017 14:42 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Internet Relay Chat. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 28 okt 2017 01:58 (CEST)